שתף קטע נבחר

 

ביהמ"ש: אירוע "משיח בכיכר" עם הפרדה מגדרית יתקיים כמתוכנן

השופט קובי ורדי מביהמ"ש לעניינים מנהליים מתח ביקורת על עיריית תל אביב-יפו בעקבות התנגדותה לקיום העצרת שבמסגרתה תהיה הפרדה בין גברים לנשים: "אישרתם, ואחר כך עשיתם שימוע, זה לא תקין". העירייה התקפלה, העתירה בנושא התייתרה - והאירוע ייערך כמתוכנן

 

דיון משפטי על הדרת נשים במרחב הציבורי    (צילום: טל שמעוני)

דיון משפטי על הדרת נשים במרחב הציבורי    (צילום: טל שמעוני)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

בית המשפט המחוזי בתל אביב בשבתו כבית משפט לעניינים מנהליים קבע בצהריים (יום א') כי העצרת השנויה במחלוקת "משיח בכיכר" תיערך מחר בכיכר רבין בעיר כפי שתוכנן. עוד לפני ההחלטה, מתח השופט קובי ורדי ביקורת על התנהלותה של עיריית תל אביב-יפו וציין כי "האירוע צריך להתקיים". לאחר שהעירייה חזרה בה מסירובה והתקפלה מדרישתה לביטול האירוע, הודיע בית המשפט כי העתירה בנושא מתייתרת וכי העצרת תיערך מחר כאמור כמתוכנן.

 

בהתייחסו להצהרת העירייה, שלפיה היא לא תאפשר במרחב הציבורי קיום אירועים שבהם יש הפרדה מגדרית בין נשים לגברים, אמר השופט ורדי כי "שימוע לא עושים אחרי שראש העיר נותן החלטה". השופט ציין עם החלטתו כי "יש לקוות שכל הצדדים ישכילו לראות את נקודת המבט של הצד השני ולבנות גשר המגשר בין התרבויות ובין זרמים שונים ודעות שונות בציבור ויפעלו כולם למנוע חיץ או מחיצות פנימיות".

 

ראש העיר רון חולדאי מגיב על ההחלטה    (צילום: דוברות עיריית תל אביב יפו)

ראש העיר רון חולדאי מגיב על ההחלטה    (צילום: דוברות עיריית תל אביב יפו)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

ריאיון עם איש חב"ד ומנכ"לית שדולת הנשים

ריאיון עם איש חב"ד ומנכ"לית שדולת הנשים

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

הדיון בבית המשפט התקיים בעקבות עתירת האגודה "למען הגאולה האמיתית והשלמה", המזוהה עם זרם משיחי קיצוני בחב"ד. האגודה ביקשה מבית המשפט להוציא צו על תנאי, שיורה לעירייה לבוא ולנמק מדוע לא תבוטל דרישתה - היעדר מחיצה בין גברים ונשים כתנאי לקיום האירוע בהפרדה שמיועד למגזר החרדי.

 

העותרים טענו כי האגודה קיימה בעבר מספר רב של אירועים דומים במרחב הציבורי, כולל בכיכר רבין, באישור העירייה, שגם בהם נעשתה הפרדה מלאה בין נשים לגברים. בעתירה נטען כי כבר בחודש מרץ הוגשה בקשה מסודרת לעירייה לקיים את האירוע תוך שמצוין במפורש שהוא בהפרדה מלאה. כמו כן נטען שיום לאחר מכן האירוע אושר.

 

"המחיצה היא לפי ההלכה" 

עו"ד איתי רוזין, שמייצג עם עו"ד יניב כהן את האגודה, אמר בדיון כי "היה אירוע קודם ב-2016 באותה מתכונת. אנו צופים שיגיעו לאירוע כ-5,000 בני אדם, כמחציתם נשים. החלק שיופרד בפרגוד הוא 50 מטרים אורך, משטח הכיכר שכולו 40 אלף מטר. ההפרדה היא בעיקר בישיבה בכיסאות ל-300 איש, ולחלק קטן לאלו שעומדים. כל היתר, כולל שתייה ודוכני מזון, הכול מעורב. המחיצה היא לפי ההלכה. השארנו את רוב המרחב המעורב. אין כניסה נפרדת ואין שילוט".

 

עו"ד עוזי סלמן, היועץ המשפטי של העירייה, הגיב: "היה אירוע נוסף שבוטל בסופו של דבר כי העירייה התנגדה להפרדה על הבמה. אנחנו מאשרים לכל גוף ללא סינון. ב-2016 אישרנו את האירוע.

 

"שאלת הסמכות והיקף שיקול הדעת של העירייה לא הועלו על ידי אף אחד. מאוחר יותר הנושא כן עלה, וחזרנו ליועץ המשפטי לממשלה. העמדה של העירייה היא שאסורה הפרדה מגדרית. קיימנו שימוע (למארגנים. ג"מ). אין לנו בעיה באירוע שלא מיועד לציבור הרחב שתתקיים הפרדה לפי אורחות החיים שלהם".

הזמנה של האירוע של חב
כרזת ההזמנה לעצרת

השופט ורדי שאל: "למה בפארק הירקון הסכמתם לבצע אירוע בהפרדה עם מחיצות ובכיכר רבין לא?". נציג העירייה עו"ד סלמן השיב לשאלת השופט כי "שם מדובר במקום יותר מבודד".

 

השופט הקשה על נציג העירייה: "להם חשוב שלציבור שלהם לא יהיה קשר עין. עם כל הכבוד, כמה עוברי אורח יבואו לעצרת הזאת? ומי שיבוא יכול לבוא מי שרוצה. שלהבא העירייה תגיד 'כל מי שרוצה הפרדה יעשה זאת במקום פרטי'. אבל אתם לא יכולים לאשר להם עם כל הכבוד, ואז עושים שימוע אחרי שמקבלים את ההחלטה שזה לא תקין לגמרי".

 

עוד אמר השופט ורדי: "שימוע לא עושים אחרי שראש העיר נותן החלטה. אם מבחינת ההלכה זה הכרח - מה גורם לזה? אתה מדיר את הנשים שלהן, הן לא יגיעו". בשלב זה נשמעו מחיאות כפיים מנשים חרדיות ששהו באולם. לדברי השופט, "כולם נגד הדרת נשים. זה לא מצב רגיל של נסיעה באוטובוס או מישהו שמונעים ממנו לשיר על הבמה. יש פה ציבור שאומר 'אני רוצה מחיצה שלא מפריעה לאחרים'. אני לא רואה שבמצב כזה האירוע לא יתקיים".

 

נציג שדולת הנשים, שביקשה מהעירייה לבטל את ההפרדה המגדרית, אמר: "מרגע שידענו שיש פעולה שפוגעת בכבוד האדם ובנשים פנינו לרשות המקומית באופן מיידי, והרשות קיבלה את עמדתנו". השופט השיב: "אם מפריע לכם העניין העקרוני –תשמרו אותו לפעמים הבאות. לא הייתי מתמקד דווקא באירוע הזה. אני חושב שהאירוע הזה צריך להתקיים".

 

בהמשך אמר נציג העירייה: "אנו מוכנים לקבל את הצעת בית המשפט (לקיים את האירוע. ג"מ) ככל שמדובר באירוע הקונדרטי הזה, ככל שיש אזור שיהיה מיועד במתחם של ציבור מעורב". השופט ורדי הגיב: "יפה עשתה העירייה שבנסיבות העניין קיבלה את המלצת בית המשפט והסכימה שהאירוע הספציפי יתקיים בהתאם לאישור המקורי שניתן על ידה. מובהר בזאת שכל צד שומר על טענותיו. מדובר באירוע קונקרטי שכבר אושר והייתה הסתמכות עליו".

יניב כהן איתי רוזין ()
עורכי הדין יניב כהן ואיתי רוזין

ראש העיר תל אביב רון חולדאי מסר: "אנחנו מכבדים את החלטת בית המשפט וזאת בשל הזמן הקצר מקבלת ההחלטה התקדימית שלנו בעניין איסור ההפרדה המגדרית. גם אירוע זה יתקיים תוך התחייבות של מארגניו שכיכר רבין תהיה פתוחה לכל וקהל מעורב יוכל להימצא בכל מקום בה. עיריית תל אביב-יפו תעמוד על כך שבעתיד לא יתקיימו אירועים בהפרדה מגדרית במרחב הציבורי בעיר. אני רואה בכך ביטוי ראוי לערכי השוויון במדינה דמוקרטית".

 

שדולת הנשים: "כל אחד יוכל לעמוד היכן שהוא חפץ" 

מיכל גרא-מרגליות, מנכ"לית שדולת הנשים בישראל, מסרה בתגובה: "הבשורה מהדיון היום היא שעיריית תל אביב הצהירה כי מעתה והלאה לא יאושרו אירועים בהפרדה מגדרית במרחב הציבורי בשטחה. בהסכמת הצדדים, קבע בית המשפט שעל אף המחיצה שתוצב, כל אחד ואחת, גבר או אישה, יוכלו לעמוד ולנוע היכן שהם חפצים במתחם האירוע בכיכר רבין. הרחבה תהיה פתוחה לכל אחת ולכל אחד".

 

עורכי הדין חגי קלעי, גלי זינגר, מרים זלקינד ואוהד רוזן, שייצגו את חמשת הארגונים שביקשו להצטרף כצד להליך, מסרו: "עיריית תל אביב קיבלה את העמדה העקרונית של הארגונים שההפרדה המגדרית אסורה במרחב הציבורי ועל כך יש לברך. חשוב להבהיר שכל הפרדה על בסיס מין או מגדר בשטחים הציבוריים היא לא חוקית ואסורה.

 

"אנחנו מצרים על כך שנושא ההפרדה לא נבחן מלכתחילה ושנוצרו הנסיבות שבהן ציבור הסתמך על האישור שניתן להקמת המחיצה, שחייבו את קיום האירוע בפועל, חרף אי החוקיות שדבקה בו. עם זאת, חשוב לזכור כי התוצאה הסופית היא כי גברים ונשים יהיו רשאים להשתתף באירוע בכל דרך שיבחרו ובכל מקום ברחבת כיכר רבין".

 

מעיריית תל אביב-יפו נמסר כי "ראש העיר רון חולדאי הודיע כי יכבד את החלטת בית המשפט אך ימשיך לעמוד על כך שלא יתקיימו עוד אירועים בהפרדה מגדרית בתל אביב-יפו. בכך העירייה מסמנת קו אדום בנוגע לאפליה והדרה מגדרית במרחב הציבורי. יש לציין כי במקרה הנוכחי העירייה הודיעה למארגנים על ההתנגדות להפרדה רק בשבוע שעבר כיוון שרק אז התקבלה חוות דעתו של היועץ המשפטי לממשלה בדבר סמכותה לעשות כן".

 

חסידיו של הרבי מלובביץ' יערכו את האירוע לכבודו תחת הכותרת "אמונה, שמחה, גאולה". בין היתר יופיעו בו אריאל זילבר ומקהלת ילדים. לקראת העצרת התברר בעירייה כי לנשים הוקצה אזור ישיבה נפרד, ובעקבות כך  פנו ארגוני נשים וחברי מועצת העיר לראש העיר רון חולדאי בדרישה שיפעל לביטול האירוע.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים