נתניהו: "דנתי עם קושנר אם אפשר לפתור את המצב בעזה בלי לחזק את חמאס"
ראש הממשלה התייחס הבוקר לפגישתו עם חתנו ויועצו של הנשיא טראמפ, ג'ארד קושנר, בסוף השבוע ואמר בפתח ישיבת הממשלה: "השאלה שעלתה היא אם ניתן לפתור את הבעיה ההומניטרית בעזה מבלי לחזק את חמאס"
ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס הבוקר (א') בפתח ישיבת הממשלה לפגישות שערך עם שליחיו של הנשיא האמריקני דונלד טראמפ, חתנו ג'ארד קושנר והשליח למזרח התיכון ג'ייסון גרינבלט, בסוף השבוע האחרון. "עלו השאלות כיצד ניתן לפתור את הבעיה ההומניטרית בעזה בלי לחזק את חמאס", אמר נתניהו.
ראש הממשלה ציין כי "שוחחנו על תהליך מדיני, על סוגיות האזור וגם הייתה התמקדות מיוחדת במצב בעזה. אני חייב להגיד שהייתה כאן תמיכה מוחלטת בעמדות ובפעולות שלנו להבטיח את ביטחון מדינת ישראל ואזרחיה וכל יישובי עוטף עזה. דברים שנאמרו גם באופן פומבי על ידי נציגי הממשל האמריקני, וכאן עלתה השאלה כיצד ניתן לפתור את הבעיה ההומניטרית בעזה בלי לחזק את חמאס".
נתניהו הבהיר כי "הדברים האלה ברורים. קודם כל איך שומרים על הביטחון, אם הדבר בכלל אפשרי. אני הבעתי הערכה גדולה לנשיא טראמפ, למזכיר המדינה פומפאו ולשגרירה היילי על התמיכה הרצופה והאיתנה באו"ם. זו תמיכה באמת מרשימה מאוד.
ראש הממשלה סיפר גם כי שוחח עם ראש ממשלת בולגריה בויקו בוריסוב, שאמר לו שהחליט לפתוח קונסוליית כבוד בירושלים. לדברי נתניהו, הקונסוליה לא תטפל רק בענייני בולגריה בירושלים אלא בענייני המדינה בכל הארץ. "אמרתי לו שזה צעד מבורך ואני מקווה מאוד שיוביל לפתיחתה במהרה של שגרירות בולגריה הרשמית והשלמה בירושלים", אמר נתניהו.
בכניסה לישיבת הממשלה התייחס גם השר נפתלי בנט לביקור השליחים האמריקנים: "בימים האחרונים מדובר על הצעת שלום שצפויה להגיע מארה"ב לאזור. אנחנו נלמד לעומק כל הצעה שתובא מתוך כבוד וחברות לידידתנו ארה"ב, שהוכיחה שהיא רואה בישראל נכס אסטרטגי-לאומי ורואה חשיבות בביטחון ישראל. עם זאת, בהחלט נעמוד על האינטרס הביטחוני הלאומי של מדינת ישראל".
קושנר: "שני הצדדים ירגישו בטוחים"
בריאיון שפורסם הבוקר (יום א') בעיתון הפלסטיני "אל-קודס" אמר ג'ארד קושנר כי הוא "מוכן לעבוד יחד עם הנשיא אבו מאזן, אם הוא רוצה". עם זאת, הוא תקף את הנשיא הפלסטיני: "הוא אומר שהוא מחויב לשלום - ואין לי שום סיבה להאמין לו. אני מטיל בספק את הרצון או את היכולת שלו להשיג הסכם. המסרים שלו לא השתנו ב-25 השנים האחרונות, ובמהלך התקופה הזו לא הושג שלום".
קושנר, שנועד בסוף השבוע האחרון עם ראש הממשלה בנימין נתניהו בירושלים יחד עם השליח המיוחד האמריקני למזרח התיכון ג'ייסון גרינבלט, בילה את השבוע האחרון בביקור מדיני במזרח התיכון. השליחים נועדו עם נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי, עם עבדאללה מלך ירדן, יורש העצר הסעודי הנסיך מוחמד בן סלמאן, ועם מנהיגים נוספים באזור.
הראיון, שמתפרסם הבוקר בערבית, מתמקד בתוכנית השלום עליה עמלים השניים - התוכנית שטראמפ כינה "עסקת המאה". קושנר, שהופקד על הובלת המאמצים, אמר כי הוא "לא מעוניין לדבר על פרטי התוכנית עליה אנחנו עובדים" - אך מסר כי היא תהיה מוכנה "בקרוב".
"אם הנשיא עבאס מוכן לשוב לשולחן המשא ומתן, אז אנחנו מוכנים לקחת חלק בשיח", אמר היועץ האמריקני. "אבל אם זה לא המקרה - נפרסם את התוכנית לציבור. אני מאמין שכדי להגיע להסכם - שני הצדדים צפויים להשיג יותר ממה שהם ייתנו, ושני הצדדים ירגישו בטוחים שהחיים של העמים שלהם יהיו טובים יותר בעוד כמה עשורים מהיום, בזכות הוויתורים שהם יציעו". הוא הודה כי לא ניהל קשר ישיר עם אבו מאזן, אך כי מתווכים העבירו ליו"ר הרשות מסרים.
מזכ"ל אש"ף סאיב עריקאת אמר הבוקר בעקבות הריאיון של קושנר: "זה רק ממחיש את סירובה של ארה"ב לדבר על תוכן, להזכיר זכויות פלסטיניות או מדינה פלסטינית. זהו ניסיון לקדם תוכנית שתגבש את שליטתה הקולוניאלית של ישראל על אדמות פלסטיניות, תוך שהיא מספרת לעם הפלסטיני שכסף יפצה על זכויותינו הבלתי ניתנות לערעור. פלסטין וזכויות הפלסטינים אינם למכירה. קושנר מייצג מדיניות של הכתבה ולא של משא ומתן. ממשל טראמפ הוא זה שפרש מן המשא ומתן, המשפט הבינלאומי והחלטות האו"ם. אנו שומעים את אותו הדבר גם מממשלת ישראל, המאמינה כי יהיה מצב כלכלי טוב יותר על ידי ריסוק הזכויות הפוליטיות של העם הפלסטיני. לכן, הראיון של קושנר מאשר את מה ששמענו מכל שליח בינלאומי שפגשנו - שאין שום דבר בעל תוכן שיוצא מממשל טראמפ. זה מקומם לקבל התעלמות בוטה של החוק הבינלאומי ולהחליפו בחבילות עסקיות כדי לפתור את המאבק של עם השואף לחירותם".
הפלסטינים מזהירים ממבוי סתום
אתמול תקפה לשכת אבו מאזן את השיחות שקיימו גרינבלט וקושנר באזור. מזכ"ל אש"ף, סאיב עריקאת, אמר כי הביקור של השליחים האמריקנים בכמה מדינות ערביות נועד להסיר את לשנות את המשטר בגדה המערבית ולהפיל את הרשות. "העמדה הערבית הייתה מאוחדת ודבקה בעקרונות. ההתמקדות בענייני עזה והשיח סביב משבר הומניטרי נובעים ממטרות מסוכנות. ההנהגה הפלסטינית נמצאת בקשר מתמיד ותיאום עמדות עם מדינות ערב, ובהן ירדן, מצרים, סעודיה, קטאר ואיחוד האמירויות", אמר עריקאת. לדבריו, נציגי טראמפ ביקשו להסיר מסדר היום את נושא סוכנות האו"ם לפליטים אונר"א ואת סוגיית הפליטים.
דוברו של אבו מאזן, נביל אבו רודיינה, הזהיר ממבוי סתום: "על המשלחת האמריקנית להיפטר מהאשליה לגבי האפשרות ליצור מציאות מזויפת באמצעות תמרונים מדיניים וזיוף ההיסטוריה". הדובר אמר כי הביקורים האמריקניים החוזרים באזור, והמשך השיח סביב רעיונות או הכנת עסקה או תוכנית, שעוקפות את ההנהגה הפלסטינית ואת עמדתה העקרונית לגבי ירושלים, הקמת המדינה הפלסטינית וסוגיית הפליטים - יובילו אך ורק לדרך ללא מוצא: "הכתובת הנכונה לכונן שלום צודק וכולל נמצאת אצל מקבלי ההחלטות הפלסטינים - הנשיא הפלסטיני אבו מאזן וחברי ההנהגה הפלסטינית שנשענים על לגיטימציה וסיוע ערבי".