שתף קטע נבחר
 

משקמים בעוטף עזה

אזור הדרום סובל ממחסור חמור בתשתיות רפואיות. למעשה, עד לא מזמן היה בלתי פשרי לקבל שם טיפולים משקמים מתקדמים, מהסוג שלו זוכים תושבי המרכז באופן יומיומי. הכל השתנה עם הקמת המרכז השיקומי של עמותת "עזרה למרפא" בשדרות בסיוע, בין היתר, של קרן קימת לישראל. "המקום הוא הצלה עבורי", מספרת לירז, שסובלת משיתוק מוחין

בשיתוף קרן קימת לישראל

 

"אם פעם הייתי מקבלת טיפולים אחת לכמה חודשים הרי שכיום אני מקבלת דרך המכון בשדרות טיפולי פיזיותרפיה פעמיים בשבוע ופעם בשבוע הידרותרפיה. זהו מכלול הטיפולים הכי גדול שקיבלתי בימי חיי ואני ממש מרגישה את ההשפעה שלו על היומיום שלי".

 

  (צילום: עמית גרון)
(צילום: עמית גרון)

לירז מדינה, כימאית בת 33 המתגוררת בשדרות נולדה עם שיתוק מוחין (CP). עיקר הפגיעה הייתה ברגליה והיא נותרה צולעת. כמי שנולדה עם המחלה הורגלה לירז מילדותה בטיפולים שיקומיים וחוותה במשך השנים את המחסור הקריטי במכונים שיקומיים בדרום, מה שדרש ממנה להגיע למרכזים מרוחקים במרכז הארץ.

 

אבל כל זה הפך לאחרונה לנחלת העבר מבחינתה של לירז. מזה כחצי שנה היא מטופלת במרכז השיקומי החדש והמשוכלל של עמותת "עזרה למרפא" שהוקם בעיר שדרות אותו היא מגדירה כמשנה חיים. "המרכז הוא פשוט הצלה מבחינתי" היא אומרת.

גם איילה שמואל (40) ממושב זימרה הסמוך לנתיבות, מגדירה את המרכז כמציל חיים של ממש. היא הגיעה אליו לאחר תאונת דרכים קשה שעברה עם בעלה בחודש מרץ השנה, ובעקבותיה התפרצה בגופה מחלת הפיברומיאלגיה (דאבת השרירים) המתבטאת בכאבים כרוניים חמורים בכל שרירי הגוף.

 

"פעולות יומיומיות פשוטות כמו פתיחת קופסת שימורים או אריזות תה וקפה מאוד קשות לי", היא מספרת. "אבל, מדי שבוע אני מגיעה למכון לצרכי טיפול פילאטיס, טיפול רגשי וכן טיפול הידרותרפי בבריכה הטיפולית וזה ממש נותן לי כוחות להמשיך. אם אני לא הולכת שבוע אחד אני פשוט מושבתת ויש לי כאבי תופת בכל הגוף, ברמה שאני לא מצליחה להירדם בלילה מהכאבים."

  (צילום: עמית גרון)
(צילום: עמית גרון)
 

כמה זמן את מטופלת במרכז?

"תקופה בת כשנה. אני מרגישה שהמרכז המבורך הזה נולד ממש בשבילי. הצוות במרכז עושה עבודת קודש של ממש ואפילו עובדות הניקיון עושות מעל ומעבר עבור המטופלים. אין עוד מקומות כאלה בארץ עם יחס אכפתי ואהבה לזולת".

 

מרכז השיקום היומי בשדרות הוקם בחודש מרץ 2017 על ידי עמותת 'עזרה למרפא' בראשות הרב פירר. העמותה חברה לעיריית שדרות ולמשרד לפיתוח הנגב והגליל להקמת המקום ובעזרת תרומות שונות, ובראשן הירתמותה של הקרן הקיימת לישראל, המרכז קרם עור וגידים והוא מציע שירותי שיקום פורצי דרך לראשונה בדרום הארץ, כל זאת ללא עלות מצד המטופלים.

 

"המרכז השיקומי הוקם לאחר ביצוע סקר צרכים מיוחד בפריפריה שהראה כי בדרום הארץ חסרים מאוד שירותים רפואיים בהשוואה לתושבי מרכז הארץ. זה הגיע לרמה כזו שאם אדם עבר תאונה או מחלה והוא נזקק לשיקום לאחר הטיפול בבית החולים, כמעט ולא היה לו כזה בנמצא באזור מגוריו", מספרת מרגלית תירוש, מנכ"לית המרכז מטעם עמותת עזרה למרפא. "הרב פירר אמר שאם כבר הולכים לדרום אז נבנה את המרכז בשדרות עיר שעומדת איתן מול התקיפות מעזה, וכך נבחרה העיר".

 

"באפריל השנה סיימנו את תהליך ההרצה של המרכז וכיום הוא עובד לתפארת ומעניק טיפול ל-900 מטופלים מגיל 16 ועד 80 מדי חודש. אנחנו מתמקדים באנשים בגילאי העבודה, מתוך מטרה להחזיר אותם למעגל התעסוקה ובכך לאפשר להם לחזור לניהול אורח חיים עצמאי ותקין. השאיפה שלנו היא להגיע ל-5000 מטופלים."

 

תירוש מוסיפה כי "על מנת לסבר את האוזן, לאדם שהשתחרר מבית חולים בעקבות תאונה או מחלה ניתנים 12 טיפולים שיקומיים במסגרת הרפואה הציבורית. אנחנו, לעומת זאת, מעניקים 100 טיפולים".

  

חוזרים לדרום בשביל הטיפול

בין השירותים הרפואיים אותם ניתן למצוא במרכז השיקום: בריכה הידרותרפית מתקדמת בה מועברים טיפולים פיזיותרפיים, טיפולים רגשיים לנפגעי פוסט-טראומה, ריפוי באומנות, ריפוי בעיסוק, טיפול בבישול, טיפול בגינון ועוד. "האינטנסיביות הטיפולית הזאת עושה את כל ההבדל ואנשים מצליחים להעמיד את עצמם על הרגליים מחדש", אומרת תירוש.

 

ואכן יש מקרים בהם שמעו של המרכז המשוכלל והמתקדם יצא כל כך לטובה עד אשר אנשים החליטו לשוב ולהתגורר בעוטף עזה בתקופה מתוחה זו, רק בשל הקרבה למרכז השיקומי בשדרות. זהו למשל המקרה של אבנר גליני (66) שעבר אירוע מוחי קשה בזמן שחי עם אשתו דבורה בניגריה הרחוקה.

 

"בחודש יולי של השנה שעברה אבנר, שעבד כמנהל חברה בניגריה, עבר אירוע מוחי שפגע בצידו השמאלי של גופו. מכיוון שרצינו שהוא יקבל טיפול בארץ, הוא הוטס לבי"ח תל השומר ולאחר מכן הועבר לשיקום בבית לווינשטיין,", מספרת אשתו דבורה.

לאור העובדה כי אבנר הוא בן קיבוץ ניר עם במקור, החליט הזוג לשוב ולהתגורר בקיבוץ לצורך השיקום האינטנסיבי לפני כשנה וחצי.

 

"אבנר הוא המטופל הראשון שהתקבל למרכז והתקבלנו אליו בחמימות והרגשה ביתית", מציינת דבורה, "השיקום במרכז במהלך התקופה הזו הוא כל כך מדהים עד שמי שראה את אבנר לפני שנה לא יאמין איך מצבו השתפר פלאים מאז. דוגמא טובה ליחס האנושי במקום היא שבמהלך ההיכרות של הצוות הרפואי עם אבנר הם גילו שהוא מאוד אוהב כדורסל ואף שיחק בקבוצה מקצוענית בעברו. בעקבות כך החליטו בצוות לרתום עוד מספר חולים שאוהבים ספורט כמו אבנר וכך הוקמה לה במרכז קבוצת כדורסל למשוקמים. אין עוד מוסדות רפואיים עם יחס כזה."

  (צילום: עמית גרון)
(צילום: עמית גרון)
 

המנכ"לית תירוש מסבירה כי המרכז נבנה לפי הסטנדרטים הגבוהים והחדישים ביותר בתחום הרפואה, וממוקם במבנה בטוח שיכול לפעול גם תחת איום הטילים. "עלות בניית המרכז הייתה קרוב ל-40 מיליון שקלים״, היא מספרת, ״הוא משרת את יישובי עוטף עזה, אשקלון, שדרות, קריית-גת ובאר-שבע – בעצם מגיעים אלינו מכל אזור הדרום. למעט סכום קטן מהביטוח הלאומי, המרכז מופעל בעיקרו על ידי תרומות מהארץ ומהעולם, כאשר אחת התורמות העיקריות למרכז - זו שבלעדיה הוא לא היה קיים ופעיל כיום - היא הקרן הקיימת לישראל."

 

 הכתבה פורסמה ב"ידיעות אחרונות"

 

בשיתוף קרן קימת לישראל

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית גרון
המרכז השיקומי "עזרה למרפא"
צילום: עמית גרון
מומלצים