"השליכו אותנו במדבר": אלפי מהגרים גורשו לסהרה
ב-14 החודשים האחרונים גירשה אלג'יריה יותר מ-13 אלף מהגרים, כולל נשים בהיריון וילדים. ללא מים ומזון, בטמפרטורה של 48 מעלות, הם נאלצו ללכת ברגל במשך שעות ואף ימים. ברי המזל שצלחו את המסע לניז'ר סיפרו: "לא היו כלפינו רחמים"
אלג'יריה נטשה יותר מ-13 אלף מהגרים במדבר סהרה ב-14 החודשים האחרונים, אחרי שגירשה אותם משטחה ללא מזון או מים ואילצה אותם ללכת במשך שעות ואף ימים. כך עולה מתחקיר של סוכנות הידיעות AP. בין אלפי המהגרים שנשלחו למדבר היו גם נשים בהיריון וילדים.
חלק מהמהגרים הגיעו בסוף המסע לניז'ר, אך רבים מתו בדרך. כ-20 מאלו שצלחו את הדרך במדבר סיפרו על חברים שהתמוטטו בזמן ההליכה בטמפרטורה שהגיעה ל-48 מעלות. הם לא ראו שוב את מי שנשאר מאחור במדבר.
מהגרים שהתמזל מזלם הגיעו תוך כמה שעות לכפרים הקרובים לגבול אלג'יריה בניז'ר ובמאלי. אך אחרים המשיכו לנדוד במדבר במשך ימים ארוכים עד שאותרו על ידי צוותי סיוע של האו"ם. מספר לא ידוע של מהגרים נעלם במדבר.
אלג'יריה הכחישה את הטענות ולפיהן היא מתנכלת למהגרים, אך מאות מהגרים תועדו משוטטים במדבר הריק.
"אנשים נעלמו בגלל שלא ידעו את הדרך"
ג'נט קמרה מליבריה הייתה בהיריון כשחצתה את המדבר ברגל. "נשים שכבו ללא רוח חיים, גברים, אנשים אחרים נעלמו במדבר בגלל שלא ידעו את הדרך. כל אחד נאלץ להסתדר בכוחות עצמו", היא סיפרה.
במהלך המסע קמרה ילדה תינוק, אך הוא מת בלידה. היא נאלצה לקבור אותו בחול ולהמשיך בדרכה. במשך ימים היא דיממה בעקבות הלידה. כעת, כשהיא נמצאת בעיר ארליט שבניז'ר, היא מנסה להתאושש.
בשקט, בקול נטול רגשות, היא משחזרת את שני הלילות האחרונים שלה בשממה - לפני שהקבוצה שאיתה נדדה חולצה. "איבדתי את הבן שלי, את הילד שלי", סיפרה קמרה והוסיפה שאיבדה גם את תחושת הזמן במסע.
באלג'יריה היא ניהלה עסק ביתי לממכר משקאות ומזון, עד שגורשה מהמדינה בחודש שעבר. לדבריה, במדבר פגשה צעירה בשנות ה-20 לחייה, גם היא גורשה מאלג'יריה באותה תקופה וגם היא הייתה בהיריון וילדה במדבר. גם התינוק שלה לא שרד את הלידה.
אליאו קאנדה, בן 18 מסנגל, היה חלק מקבוצה שמנתה אלף מהגרים. הוא סיפר שהם שוטטו במשך 11 שעות ברצף, וחלק מהאנשים התמוטטו על החול. "אנשים רבים לא יכלו לעמוד בזה. הם התיישבו על הקרקע ועזבנו אותם שם. הם סבלו יותר מדי", אמר קאנדה.
לדבריו, לפני שגורש למדבר הוא נעצר באלג'יריה והמשטרה גנבה ממנו את כל הכסף שהיה לו, סכום השווה ל-340 דולרים, ואת הטלפון הנייד שלו. "השליכו אותנו במדבר בלי טלפונים, בלי כסף. איני יכול לתאר זאת", הוסיף.
"ראינו מה הם עשו, אין רחמים"
שניים מהמהגרים סיפרו שאנשי צבא ירו לעבר קבוצות של אנשים שהובאו למדבר במשאיות ובאוטובוסים כדי לעודד אותם להתחיל ללכת. "הם מביאים אותך לקצה אלג'יריה, בלב המדבר, ומצביעים לכיוון ניז'ר", אמר טאמבה דניס מליבריה. לדבריו, לא כל האנשים בקבוצה שלו שרדו, אך הוא אינו יודע לספר כמה נותרו במדבר.
ג'ו דניס, גם הוא מליבריה, הסתיר את הטלפון הנייד שלו ובעזרתו תיעד את הגירוש שלו. הוא צילם אנשים דחוסים על רצפת טנדר פתוח, מנסים לשווא להסתתר מהשמש הקופחת. לדבריו, הוא רצה לספר לעולם על מה שקורה שם. "כשאתה עומד בפני גירוש מאלג'יריה – אין רחמים", הוא אמר. "אנחנו פה, ראינו מה הם עשו ויש לנו הוכחות".
מלבד המהגרים שעושים את המסע ברגל מאלג'יריה לניז'ר, אלפי מהגרים מניז'ר מגורשים חזרה לארצם בשיירות של משאיות ואוטובוסים. זאת בשל הסכם שנחתם ב-2015 בין המדינות בנוגע למהגרים לא חוקיים החיים באלג'יריה. אך גם בשיירות הללו דווח על מקרי מוות, אחד מהם של ילד שנמחץ באוטובוס עמוס.
מאז חודש אוקטובר האחרון עלה מספר המהגרים שאלגי'ריה גירשה משטחה, במקביל ללחץ שמפעיל האו"ם על מדינות צפון אפריקה כדי שימנעו ממהגרים לצאת משטחן לאירופה דרך הים התיכון או דרך הגדרות שחוסמות את המסלול לספרד. עיקר ההגירה לאירופה היא מאזור הסהרה - מאלי, גמביה, גינאה, חוף השנהב, ניז'ר ומדינות נוספות. חלק מהמהגרים נמלטו מאלימות וממלחמות בארצם, אחרים פשוט מקווים למצוא פרנסה.
דובר מטעם האיחוד האירופי אמר כי באיחוד היו מודעים להתנהלותה של אלג'יריה, אך מדינות ריבוניות יכולות לגרש מהגרים כל עוד הן עומדות בחוק הבינלאומי. בניגוד לניז'ר, אלג'יריה אינה משתמשת בכספים של האיחוד שנועדו לסייע במשבר ההגירה. עם זאת, היא כן קיבלה מאירופה סיוע של יותר ממאה מיליון דולרים בשנים 2017-2014.
אלג'יריה אינה מספקת מידע על כמות המהגרים שהיא מגרשת משטחה. אך מספר המהגרים שחצו את הגבול לניז'ר ברגל עלה בקביעות מאז שארגון ההגירה הבינלאומי החל לעקוב אחר הנכנסים למדינה במאי 2017, אז הגיעו לגבול 135 בני אדם. באפריל האחרון כבר עלה המספר ל-2,888 מהגרים בחודש. על פי נתוני הארגון, 11,276 מהגרים שרדו את המסע בסהרה.