שתף קטע נבחר

 

המבקר: גבאי חרג מתקרת ההוצאות המותרת בפריימריז

דו"ח שמפרסם מבקר המדינה, השופט בדימוס יוסף שפירא, קובע כי יו"ר העבודה חרג מסכום ההוצאות המרבי שמתיר החוק בבחירות המקדימות לראשות המפלגה. בשל כך נקנס גבאי ב-90 אלף שקלים. גם ח"כ הרצוג, ח"כ לשעבר מרגלית ואלוף (במיל') לוין נקנסו

 

גבאי אחרי ניצחונו בפריימריז של העבודה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
גבאי אחרי ניצחונו בפריימריז של העבודה(צילום: AFP)

מבקר המדינה קנס את יו"ר העבודה, אבי גבאי, ב-90 אלף שקלים ואת היו"ר לשעבר ח"כ יצחק הרצוג ב-60 אלף שקלים, לאחר שחרגו מתקרת ההוצאות המותרת בתקופת הפריימריז לראשות המפלגה שנערכו לפני כשנה. ח"כ לשעבר אראל מרגלית חרג אף הוא מתקרת ההוצאות ונקנס ב-30 אלף שקלים. כך עולה מדו"ח מיוחד שמפרסם אחר-הצהריים (יום ג') המבקר, השופט בדימוס יוסף שפירא.

 

מספר בעלי זכות הבחירה במפלגת העבודה היה 52,504. לפיכך, סכום התרומות המרבי שהיה כל מועמד רשאי לקבל וסכום ההוצאות המרבי שהיה רשאי להוציא בבחירות המקדימות הראשונות הוא 1,170,272 שקלים. שלושה מהמועמדים - גבאי, הרצוג ומרגלית - גייסו וגם הוציאו סכום גבוה מזה. גבאי הוציא סכום גבוה מהמותר גם בסיבוב השני של הבחירות המקדימות, אז התמודד מול ח"כ עמיר פרץ.

 

 

ח"כ הרצוג (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
ח"כ הרצוג(צילום: אוהד צויגנברג)
כיתוב: אינפו גרפיקה דוח הכנסות הוצאות קנסות דו''ח דוח מבקר המדינה ()

גבאי גייס תרומות בגובה 1,439,066 שקלים, אך הוציא במהלך שני הסיבובים של הבחירות המקדימות 1,976,169 שקלים - סכום הגבוה מהמותר בחוק. כמו כן, הגירעון של גבאי הסתכם על פי דיווחיו ב-537,103 שקלים. בסופו של דבר הוא כיסה את הגירעון בתרומות ממימון עצמי. למעשה, בפירוט התרומות שפרסם המבקר, עולה כי במהלך הפריימריז הוציא גבאי מכיסו 486,866 שקלים ואילו לאחר הבחירות הוציא 427,186 שקלים על-מנת לכסות את הגירעון. מכאן עולה כי הוא הוציא מכיסו 914,484 שקלים.

 

המבקר הטיל כאמור על גבאי קנס בגובה 90 אלף שקלים, כיוון שהוא לא ניהל את חשבונותיו לפי הוראות החוק והנחיות מבקר המדינה. המבקר פירט כי "הדבר התבטא בעיקר בכך שהדו"ח הכספי של המועמד לא היה שלם ולא נכללו בו מלוא ההוצאות בגין הבחירות". מבקר המדינה הוסיף כי "המועמד העביר לביקורת אסמכתאות בגין ההוצאות שלא נכללו בדו"ח הכספי, אולם טען כי לא כלל הוצאות אלה בתום לב שכן סבר שהן אינן קשורות למערכת הבחירות".

 

בסיכום הביקורת על גבאי, כתב השופט בדימוס שפירא: "לאחר שבחנתי את האסמכתאות ולאחר ששקלתי את הסברי המועמד, החלטתי כי בחלק מהמקרים מדובר בהוצאות שקשורות לבחירות המקדימות ויש להוסיף אותן להוצאות המועמד".

 

נאום הניצחון של גבאי בפריימריז    (צילום: MX1)

נאום הניצחון של גבאי בפריימריז    (צילום: MX1)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

מי שעוד נקנס כאמור הוא יו"ר העבודה לשעבר הרצוג, שגייס כ-1.2 מיליון שקלים, בעיקר מתרומות מחו"ל. הוא הוציא 1,571,104 שקלים בתקופת הפריימריז וסיים את התקופה עם גירעון של 362,381 שקלים. המבקר כתב כי ההוצאות של הרצוג, שלא עלה לסיבוב השני, חרגו מתקרת ההוצאות בסכום של כ-400 אלף שקלים.

 

אף שהמבקר קבע כי הרצוג ניהל את חשבונותיו לפי הוראות החוק והנחיות מבקר המדינה, הוא נקנס ב-60 אלף שקלים - מכיוון שהוציא יותר כסף ממה שמאפשר החוק.

 

מועמד שלישי שנקנס הוא ח"כ לשעבר אראל מרגלית. המבקר כתב כי מרגלית "לא ניהל את חשבונותיו לפי הוראות החוק והנחיות מבקר המדינה. הדבר התבטא בכך שהוא לא שיקף בחשבונותיו את מלוא הוצאותיו בגין פעילותו הפוליטית בתקופת הבחירות המקדימות ובגין הוצאותיו בגין פעילותו הפוליטית למען הבחירות שהוצאו לפני תקופת הבחירות ובסמוך לתחילתה, כך שהדו"ח הכספי שהגיש למשרדי לא היה שלם ונכון והוצאות הבחירות בפועל חרגו מתקרת ההוצאות בסכום גבוה יותר מדיווחיו".

 

נוסף על כך, כתב המבקר, כי מרגלית לא צירף את כל האסמכתאות לגבי שירותים שקיבל במסגרת פעילותו הפוליטית, הן זו שנכללה בדו"ח הכספי והן זו שלא נכללה בדו"ח הכספי. בהיעדר תיעוד כאמור, לא ניתן לקבוע מהו סכום ההוצאות האמיתי של השירותים שקיבל המועמד בקשר לבחירות המקדימות.

גבאי עם אלוף (במיל') עמירם לוין (צילום: יאיר שגיא) (צילום: יאיר שגיא)
גבאי עם אלוף (במיל') עמירם לוין(צילום: יאיר שגיא)

קנס של 20 אלף שקלים הוטל על אלוף (במיל') עמירם לוין, שהסיר את מועמדותו לפני הבחירות. המבקר כתב כי לוין, שהכריז על תמיכתו בגבאי, הגיש תצהיר לפיו הוצאות הבחירות שהיו לו מומנו ממקורות עצמיים וכן הגיש הבהרה בכתב כי תרומות שקיבל למימון התמודדותו הוחזרו לתורמים ולא נעשה בהן שימוש.

 

לאחר שהמבקר דרש מלוין להגיש דו"ח כספי ולפרט את סך הוצאות הבחירות שהיו לו, טען המועמד כי כיוון שפרש מההתמודדות בבחירות במהלך תקופת הבחירות - הרי שלדעתו לא חלה עליו חובת הדיווח שנקבעה בחוק. המבקר כתב כי לא קיבל את טענתו של לוין. השופט בדימוס שפירא הוסיף כי החוק חל על כל מי שהכריז על עצמו מועמד, או הודיע ברבים, על כוונתו להתמודד בבחירות מקדימות ואין בהסרת המועמדות כשלעצמה כדי להוציא אדם מגדר תחולת הגדרת "מועמד" לפי החוק.

 

מי שעוד נקנסה היא המועמדת דינה דיין, שסיימה את מערכת הבחירות עם גירעון של כ-77 אלף שקלים. המבקר כתב כי המועמדת לא ניהלה את חשבונותיה לפי הוראות החוק והנחיות מבקר המדינה. הדבר התבטא בכך שהמועמדת לא פעלה מחשבון בנק שיוחד למערכת הבחירות, ולא הציגה אסמכתאות שיש בהן לבסס את הדיווח הכספי. הוא קנס אותה ב-750 שקלים.

ח"כ פרץ (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
ח"כ פרץ(צילום: מוטי קמחי)

מבקר המדינה שפירא (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
מבקר המדינה שפירא(צילום: גיל יוחנן)

ח"כ עמיר פרץ, שהפסיד בסיבוב השני לגבאי, זכה לדו"ח חיובי. הוא אמנם סיים את מערכת הבחירות בגירעון של כ-100 אלף שקלים, שאותו כיסה מכיסו, אך הוא לא חרג מהאיסורים הקבועים בחוק לגבי ההוצאות. בסך הכול הוציא פרץ בתקופת הפריימריז 1,384,942 שקלים, כ-600 אלף שקלים פחות מגבאי.

 

ח"כ עמר בר-לב, שקיבל גם הוא דו"ח חיובי מהמבקר, הוציא בתקופה הפריימריז 658,870 שקלים וכיסה גירעון של כ-90 אלף שקלים בתרומות ממימון עצמי.

 

שני המועמדים הנוספים, הוד קרובי - שהוציא רק 10,500 שקלים על רישום מכספו הפרטי - ואבנר בן זקן, שסיים את מערכת הבחירות המקדימות עם עודף של 43 שקלים - קיבלו אף הם מהמבקר דו"ח חיובי.

 

ממפלגת העבודה נמסר בתגובה: "המפלגה מודה למבקר המדינה, השופט בדימוס יוסף שפירא, על הדו"ח המקיף והמקצועי. יו"ר המפלגה, הח"כים ויתר המועמדים קיבלו את הדו"ח וידאגו לתקן את כל הליקויים לקראת הפריימריז הבאים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
גבאי לאחר ניצחונו בפריימריז
צילום: AP
מומלצים