עבודות שירות לאחראים למותה של סגן הילה בצלאלי ז"ל
שש שנים אחרי שקצינת צה"ל נהרגה מקריסת מבנה תאורה בהר הרצל, גזר ביהמ"ש עבודות שירות על יועץ הבטיחות והמהנדס שהורשעו בגרימת מוות ברשלנות. אמה של בצלאלי מיררה בבכי למשמע גזר הדין: "אני לא מאמינה, הילדה שלי הלכה סתם, עולם כמנהגו נוהג ורק הילה שלי משלמת"
על צוקר נגזרו ארבעה חודשי מאסר שירוצו בעבודות לתועלת הציבור ואילו ורשבסקי ירצה בשל מצבו הנפשי 400 שעות לתועלת הציבור. סיגלית, אמה של הילה, צעקה למשמע גזר הדין: "אני לא מאמינה". אחר כך היא הניחה את ידיה על ורשבסקי ואמרה: "קחו את נשמתי". הפרקליטות ביקשה לגזור על המהנדס ורשבסקי 18 חודשי מאסר ועל יועץ הבטיחות צוקר שבעה חודשי מאסר.
ירון בצלאלי, אביה של הילה, אמר לפני מתן גזר הדין: "אנחנו מבקשים ורוצים שהם ייכנסו לכלא ויחשבו על מה שהם עשו. לפני שלושה חודשים אדון צוקר לקח עבודה באשדוד וגם ורשבסקי עובד. הכול נעשה למען בצע כסף". האב ירון והאם סיגלית, צעקו על המורשעים: "חתיכת חלאות, הרגתם לנו את הילדה". האם אמרה עוד בבכי: "שש שנים אני שותקת, יושבת בספסל המסריח הזה. נפשי עם פלשתים, קחו אותי. רוצה להיפטר מהעולם".
לאחר החלטת בית המשפט אמרה האם סיגלית עוד: "ילדה בת 20 רצתה ללמוד רפואה, איפה זה נשמע? הילה שלי הלכה סתם. היה בצע של כסף, העיקר ש'נעשה את הטקס הכי משמעותי', אבל עולם כמנהגו נוהג ורק הילה שלי משלמת. איך הם לא כשירים למאסר? אסור להעסיק אותם. אני רוצה להתבייש במדינה שאני חיה בה. ניסיתי הילה, כשלתי. הילה שלנו, לא עשית שום דבר רע בעולם".
עורכי הדין דניאל מור וטל מושקוביץ מפרקליטות מחוז ירושלים מסרו בעקבות גזר הדין כי "מהנדס המבנים הורשע בכך שלא תכנן את המבנה לאורך כל שלבי האירוע ולא נקט שום פעולה כדי להתריע ולעצור את ההליך. בנוסף לכך, תוך הימצאות בניגוד עניינים, היה אמור לשמש כפונקציית בקרה ופיקוח - וגם בכך הוא כשל. יועץ הבטיחות שנשכר על ידי משרד ההסברה, חובתו הייתה לשכור מטעמו מהנדס, איש מקצוע שישמש בכל תהליכי הפיקוח והבקרה, אולם הוא שכר את שירותיו של מר ורשבסקי תוך ידיעה שהוא מצוי בניגוד עניינים. בכך למעשה כשלו שניהם והתנהלותם הרשלנית הביאה בסופו של דבר לתוצאות הקשות.
"הפרקליטות טענה לעונשי מאסר בפועל שהולמים את עוצמת הרשלנות ואת התוצאות הקשות של האירוע. בית המשפט הטיל על ורשבסקי שירות לתועלת הציבור ועל צוקר מאסר שירוצה בעבודות שירות וכן פיצויים למשפחות. נלמד את גזר הדין ונשקול צעדינו. אנו מחזקים את ידי משפחתה של הילה בצלאלי ז"ל ואת ידי החיילים שנפצעו באירוע - ומקווים שהמקרה הנוכחי יהווה תמרור אזהרה לכל העוסקים במלאכת הקמת המבנים ובבטיחות לגבי האחריות המוטלת על כתפיהם".
סנגוריו של ורשבסקי, עורכי הדין אורון שוורץ, יוגב נרקיס ורותם ניר ממשרד "שוורץ-נרקיס", מסרו כי "עשיית צדק איננה בכליאת אנשים. בית המשפט ברוב רגישות השכיל להבין בגזירת עונש מתאים של התנדבות בקהילה, כי לטרגדיה יש גם צד נוסף. המהנדס ורשבסקי איבד את כל עולמו באסון. אנו מבינים לליבה של המשפחה השכולה ומבקשים להשתתף בצערם. במדינה דמוקרטית, עונש הולם ובעיקר נכון ומדויק, לצד אמפתיה רבה למשפחה השכולה הם חלק מן התרבות שהיינו מבקשים לראות כאן".
"אנשים לא ילמדו לקח"
האם סיגלית פנתה בחודש שעבר במהלך הדיון בשלב הטיעונים לעונש לשופט אהוד גורדון, וביקשה ממנו לגזור על השניים את העונש המרבי בחוק. "לא נשאר ממני כלום", מיררה האם בבכי. "עד שלא יהיה עונש מרבי, אנשים לא ילמדו לקח. אין מה לרחם עלינו, על הילה, על עשרה נערות ונער שהלכו בשיטפון בנחל צפית. חייבים למגר את התופעה. אם אנשים שאחראים לרשלנות פושעת יישבו בכלא - זה ייגמר".
עוד אמרה אז האם: "אני לא מבקשת בשבילנו ובשביל הילה, אלא בשביל הבאים בתור. הילה היא סמל, האסון זה סמל, היום שזה קרה והמקום שזה קרה הם סמל. אני אומרת את זה בעצב אבל בגאווה, כי זה מה שהיא השאירה לי. אני רק מבקשת, די. שילדים עם עתיד מזהיר לא יהיו קבורים בהר הרצל. שש שנים אני ישבתי והשתדלתי לשתוק. שאף אחד לא יהיה בצד הזה. החזקתי את עצמי, אבל די, בבקשה, תנו לנו לנוח".
האסון אירע במהלך החזרות לקראת טקס יום העצמאות שנערכו באפריל לפני שש שנים. המבנה שהוקם לתליית ציוד הגברה, תאורה ומקרנים קרס לקרקע, וכמה חיילים ובהם הקצינה נלכדו תחתיו. בצלאלי סבלה מחבלות קשות בכל חלקי גופה אשר גרמו למותה. שבעה חיילים נוספים ששהו ברחבה נפצעו.
בתום חקירת משטרה ארוכה, הגישה פרקליטות מחוז ירושלים שנתיים וחצי אחרי האסון כתבי אישום נגד חברת "עיצוב במה בע"מ" ונגד חמישה נאשמים נוספים בגין גרימת מוות ברשלנות של סגן בצלאלי.
בכתבי האישום צוין כי המבנה הוקם על ידי חברת "עיצוב במה בע"מ", אף על פי שלעובדיה לא היו הכישורים המקצועיים הנדרשים. עוד צוין כי להקמה לא היה תכנון הנדסי או חישובים הנדסיים ושלא היה פיקוח הנדסי. בנוסף, המבנה הוקם באמצעות אביזרים שאינם ראויים ואינם מתאימים לו. מערכת העיגון של המבנה, שהוקמה ללא תכנון ובאופן שרירותי, לא הייתה יציבה ולא הייתה יעילה, אלא אולתרה ולמעשה הייתה חסרת יכולת של ממש לייצוב.
בדצמבר 2016 נחתם הסדר טיעון בין הפרקליטות לבכירי החברה שהייתה אחראית להקמת המבנה שקרס. במסגרת ההסדר, מנכ"ל החברה דורון לביא זוכה מההאשמות נגדו, ואילו אלעד לביא, סמנכ"ל התפעול, ותומר ליאונידזה, מנהל התפעול, הודו בעבירות של גרימת מוות ברשלנות וחבלה ברשלנות. על אלעד לביא נגזרו במסגרת ההסדר שישה חודשי מאסר ועל ליאונידזה שבעה חודשי מאסר.