שתף קטע נבחר

רוחאני למפגינים: אל תדאגו, יהיו לכם שמן וסוכר

לפי דיווחים מאיראן, הבוקר התחדשה המחאה בבזאר הגדול בטהרן על רקע המצוקה הכלכלית והצניחה בערך המטבע: "לא לבנון ולא עזה, נמות למען איראן". נראה שהמחאה קטנה מזו שהייתה אתמול. הנשיא בנאום: "לא ניכנע ללחץ של ארה"ב. גם במקרה הכי גרוע, נענה על הצרכים הבסיסיים שלכם"

נשיא איראן חסן רוחאני אמר הבוקר (יום ג') על רקע הפגנות המחאה שהיו אתמול בטהרן כי ממשלת איראן מסוגלת לעמוד בלחץ הכלכלי שמופעל על המדינה בשל הסנקציות האמריקניות. "אפילו במקרה הגרוע ביותר, אני מבטיח לכם שיהיה מענה לצרכים הבסיסיים של האיראנים. יש לנו מספיק סוכר, חיטה ושמן לבישול. יש לנו מספיק מטבע חוץ להזרים לשוק", אמר רוחאני בנאום ששודר בטלוויזיה.

 


מפגינים בבזאר הגדול של טהרן מחאות נגד המשטר ב איראן (צילום: AP)
מפגינים בבזאר הגדול בטהרן, אתמול(צילום: AP)

בינתיים מדווחים הבוקר על התחדשות המחאה בבזאר הגדול בטהרן. לפי דיווחים, מפגינים נשמעו שם צועקים "לא לבנון ולא עזה, נמות למען איראן" – כשכוונתם, כמו במחאה אתמול, היא שבמקום להשקיע כסף בלחימה בעזה, בסוריה או בלבנון – על המשטר לנתב את הכסף לאזרחים האיראנים. כלי תקשורת איראניים דיווחו היום כי כוחות הביטחון נשלחו לשוק כדי להחזיר אותו לפעילות שגרתית. לפי הדיווחים מאיראן, המחאה שזוהתה היום קטנה יותר, לפחות בינתיים, מזו שהייתה אתמול.

 

בנאומו הבוקר ניסה רוחאני להגן על ההישגים הכלכליים של ממשלתו, ואמר כי הכנסות הממשלה לא נפגעו בחודשים האחרונים. הוא טען כי הצניחה בערכו של הריאל, המטבע האיראני, היא תוצאה של "תעמולה של כלי תקשורת זרים". רוחאני טען כי הסנקציות האמריקניות הן חלק מ"מלחמה פסיכולוגית, כלכלית ופוליטית" וכי ארה"ב תשלם מחיר כבד על מעשיה.

חסן רוחאני (צילום: רויטרס)
רוחאני. הכול בגלל "תעמולה של התקשורת הזרה"(צילום: רויטרס)

 

"הפרישה של ארה"ב מהסכם הגרעין הייתה ההחלטה הגרועה ביותר שטראמפ היה יכול לקבל", אמר רוחאני. "זה היה מזעזע. זה פגע במוניטין הבינלאומי של ארה"ב". נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, נזכיר, הודיע לפני שבועות אחדים כי החליט לפרוש מהסכם הגרעין שעליו חתמו המעצמות עם איראן ובעקבות זאת לחדש את הסנקציות של ארה"ב על טהרן. את ההחלטה לפרוש הסביר בטענה שההסכם גרוע, משאיר לאיראן מרחב גדול מדי לתמרון בתחום הגרעין – ואינו מונע מאיראן להמשיך בהתערבותה הצבאית במדינות ברחבי המזרח התיכון.

 

בעקבות ההודעה על חידוש הסנקציות האמריקניות נאלצו להודיע חברות גדולות רבות כי הן מפסיקות לפעול באיראן, מחשש שבשל פעילותן בה הן ייענשו באופן שיפגע בפעילותן בשוק האמריקני.

מפגינים על המצב הכלכלי ב איראן טהרן ליד הבזאר הגדול (צילום: EPA)
בגלל הסנקציות: חברות בורחות מאיראן. המחאה אתמול(צילום: EPA)

כדי להתמודד עם הסנקציות האמריקניות אסר שר המסחר האיראני, מוחמד שעריתמדארי, על ייבוא 1,339 מוצרים שאותם ניתן להחליף במוצרים שמיוצרים באיראן. בין השאר נאסר ייבוא של מוצרי טקסטיל, הנעלה, מכשירי חשמל ביתיים ורהיטים. בצו של הממשלה נכתב כי לקראת שובן של הסנקציות האמריקניות תחזור איראן לניהול "כלכלת התנגדות", שנועדה לשמור על יתרות מטבע החוץ.

 

איום הסנקציות האמריקני פוגע אנושות בערך הריאל האיראני, ואתמול הוא ירד לשפל של 90 אלף תמורת דולר אחד לעומת 87 אלף שלשום ו-75.5 אלף ביום חמישי. בסוף השנה שעברה היה ערך הריאל 42,890 לדולר. איראן נערכת לחזרת הסנקציות האמריקניות בשני סבבים, באוגוסט ובנובמבר.

 

בתוך כך דיווחה היום התקשורת באיראן כי שלושה אנשי משמר הגבול של איראן נהרגו בעימותים עם "ארגון טרור" בדרום-מזרח המדינה. לפי הדיווח ההיתקלות הייתה במירג'בה, עיירה במחוז סיסטן ובלוצ'סטן, ליד הגבול עם אפגניסטן. התקשורת באיראן מסרה כי בקרב נהרגו גם שלושה מחבלים וכמה אחרים נפצעו. אחרים ברחו לשטח פקיסטן. בתקשורת האיראנית לא צוין לאיזה ארגון השתייכו החמושים. בעבר התנהלו באזור זה מעת לעת עימותים בין כוחות הביטחון של איראן לארגוני טרור שלפי הערכות קשורים לאל-קאעידה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
מפגינים באיראן, אתמול
צילום: AP
מומלצים