שתף קטע נבחר

 

מפריז לנתניה: כמה עולים מצרפת יש בישראל

לא קל בדיור, לא קל בתעסוקה, ומספרי העולים הולכים ומצטמצמים: הקהילה היהודית הגדולה באירופה היא פקטור חזק בעלייה לישראל, אבל הפוטנציאל עוד עצום. כמה הגיעו, כמה עדיין שם - ואיך הם מרגישים בארץ?

בודקים אפשרויות. כנס עלייה של יהודים בצרפת (ארגון קעליטה) (ארגון קעליטה)
בודקים אפשרויות. כנס עלייה של יהודים בצרפת(ארגון קעליטה)

 

נדמה שהם בכל פינה – פותחים ביסטרו אותנטי בבוגרשוב, משיקים חנות עם שיק פריזאי ברעננה או חונכים פטיסרי בטיילת בנתניה, אבל מאחורי גל העלייה הצרפתי עומדים נתונים מפתיעים: רק כ-1% מיהודי צרפת אכן עולים על המטוס לישראל מדי שנה.

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>

 

עלו לחירות: היהודים שמצאו את הארץ המובטחת/ פרויקט

 

מתוך קהילה שמונה כיום 460 אלף יהודים (או זכאי "חוק השבות") עלו לישראל בשנת 2016 רק 4,770 עולים, כך עולה מנתוני משרד העלייה והקליטה שנחשפו בכנס מיוחד תחת הכותרת "המסע הצרפתי לירושלים" על הקהילה הצרפתית בישראל.

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

 

מצד אחד, אין ספק שיש התעוררות בקרב יהדות צרפת. המניעים העיקריים לעלייה, הכוללים את האנטישמיות בצרפת והרצון לחיות כיהודי במדינה יהודית והיעדר ביטחון אישי - הניעו אלפים לארוז מזוודות ולעלות לארץ. מצד שני, הקהילה היהודית הגדולה ביותר באירופה לא ממהרת עדיין לעזוב את צרפת, לפחות לא במספרים גדולים. בסך הכול, מאז שנת 1989 הגיעו 72 אלף עולים מצרפת לישראל.  

 

סיפורי עלייה: הפנים שמאחורי הנתונים

 

מהנתונים עולה כי מרביתם הגיעו מפריז וכי התואר "בירת הצרפתים" אכן מגיע לנתניה שקלטה מעל ל-15 אלף עולים. במקום השני נמצאת ירושלים ואחריהן תל אביב, אשדוד, רעננה ואשקלון.

 

  ()

 

עוד עולה כי מדובר בעלייה צעירה יחסית, אשר שליש ממנה בגילאי בתי ספר, שליש הם צעירים ושליש מבוגרים. כ-70% מהעולים הם בעלי השכלה תיכונית ואקדמית. לדברי העולים, 22% מהם ידעו מאז ומתמיד שהם רוצים לעלות לישראל, ו-32.5% ידעו זאת זמן רב לפני העלייה בפועל, מה שמדגיש את הזהות הציונית שטבועה בחלקם מגיל צעיר.

 

האתגר: דיור

אחד החסמים המרכזיים לעלייה הוא נושא התעסוקה והשכר. בנושא הזה העלה המחקר כי בחמש השנים הראשונות הרגישו 63% מהעולים ירידה ברמת ההכנסה לעומת צרפת, אולם בחלוף הזמן, לאחר שנות הקליטה הראשונות, השתפר מצבם.

 

  ()

 

לעומת 40% שמעידים כי רמת ההכנסה שלהם עדיין נמוכה יחסית לצרפת, 40% אחרים טוענים כי היא דווקא השתפרה. ניתן להסביר זאת בשיפור המצב התעסוקתי, עם הזמן, ובהתקדמות בעבודה לאחר השנים הראשונות בישראל.

 

בתחום הדיור המהווה מכשול משמעותי לעלייה, לא נרשם שיפור. ב-5 השנים הראשונות 30% מעידים כי תנאי הדיור שלהם פחות טובים מאשר בצרפת – טענה שממשיכים לטעון עולים שנמצאים בישראל גם מעל ל-10 שנים.

 

  ()

 

76% מהעולים, הנמצאים בישראל מעל 10 שנים, מעידים כי עם כל הקשיים הם מרגישים הרבה יותר "בבית" מאשר בצרפת.

 

"ירידה בולטת בשנים האחרונות"

אריאל קנדל, מנכ"ל עמותת "קעליטה" - ארגון הגג של עולי צרפת בישראל - אמר בכנס כי כ-30 אלף עולים הגיעו מצרפת לישראל בשנים האחרונות. לדבריו, "גל העלייה הגדול החל במרץ 2012, אבל בשלוש השנים האחרונות יש מגמת ירידה בולטת במספר העולים".

 

  ()

 

הוא הוסיף כי "הסטיגמה, שאומרת שהעולים מצרפת מבוססים ובעלי ממון, שגויה. אחוז ניכר ממשפחות העולים מצרפת רשומות ברשויות הרווחה, ונעזרות בתוכניות סיוע. למעשה, המספר גדול הרבה יותר, כי רבים מעולי צרפת לא ניגשים לרשויות הרווחה מסיבות שונות.

 

"היום מדינת ישראל לא ערוכה לקבל עולים מצרפת. המדינה חייבת להשקיע יותר - תקציבים, תוכניות קליטה, תעסוקה ודיור - בכדי להעלות עולים מצרפת לארץ. יש פוטנציאל של כ-200 אלף איש שיכולים לעלות מחר בבוקר, ואסור לפספס את ההזדמנות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ארגון קעליטה
לא עלייה מבוססת. אריאל קנדל
ארגון קעליטה
מומלצים