שובו של שר הטבעות: הניגוד של שבתאי
שבתאי, כוכב הלכת המרהיב ביותר בשמים, מצוי בניגוד וגם בנקודה הקרובה ביותר לכדור הארץ - וזה בדיוק הזמן הטוב ביותר לצפות בו על ירחיו הגדולים וטבעותיו המרשימות
היום (ד') יימצא כוכב הלכת שבתאי בניגוד (מצב שבו הוא נמצא בקו אחד עם כדור הארץ והשמש). בנוסף הוא יהיה שבתאי גם בנקודה הקרובה ביותר לכדור הארץ, ומרחקו יהיה 1.353 מיליארד ק"מ (9.04 יחידות אסטרונומיות).
בעת הניגוד שבתאי מצוי בקבוצת קשת, שהיא אחת מתריסר המזלות. קבוצת קשת היא קבוצת הכוכבים שבכיוונה מצוי מרכז הגלקסיה שלנו ולכן היא מאוד עשירה בכוכבים. בלילה חשוך, הרחק ממקום יישוב, ייראה שביל החלב העובר בתחומה במלוא הדרו. שבתאי זורח מעל האופק הדרום מזרחי בעת שקיעת החמה ובשעות הערב המאוחרות יותר עולה שבתאי גבוה מעל האופק הדרום-מזרחי. לקראת חצות הוא מצוי מעל האופק הדרומי.
את שבתאי קל מאוד לראות בעין, ככוכב צהבהב, הזורח מיד עם שקיעת החמה בימים אלה בדרום מזרח. אין לטעות בינו לבין צדק, הבהיר יותר והבולט בגונו הצהבהב, המצוי כמה עשרות מעלות מזרחה ומקדים את שבתאי בזריחתו.
בטלסקופ קטן, אך איכותי, נראות היטב הטבעות המפורסמות של שבתאי וכן כמה מירחיו ובראשם הירח טיטאן, שהוא הירח היחיד מבין הירחים במערכת השמש שהוא בעל אטמוספירה סמיכה ומשמעותית. את שבתאי וטבעותיו ניתן לצלם גם בטלסקופים קטנים יחסית על ידי שימוש במצלמת סמארטפון המוצמדת לעינית הטלסקופ או מצלמה ייעודית פשוטה המתחברת למחשב. טלסקופ איכותי יאפשר גם לזהות את הרווח הגדול בין טבעותיו של שבתאי - רווח קאסיני, הקרוי על שם מגלהו שהעניק את שמו גם למקפת שהקיפה את שבתאי.
שבתאי הוא כוכב הלכת המרוחק ביותר שזוכה לביקור של חללית החוקרת רק אותו - קאסיני - שהקיפה אותו ואף הנחיתה גישושית בשם הויגנס על פני אחד מירחיו.
ענק גזי
שבתאי, כמו אחיו הגדול צדק, הינו כוכב לכת גזי ענק: הוא מרוחק מהשמש כמעט כפליים מצדק ופי 10 מכדור הארץ. הוא גדול מכדור הארץ מאות מונים וסימן ההיכר שלו הוא הטבעות המפורסמות המעטרות אותו, שאינן אלא אינספור שברים של קרח שנוצרו כאשר שביט ענק או ירח התקרבו אל שבתאי יתר על המידה עד שכוחות הגאות העצומים קרעו אותו לגזרים ושרידיו ממשיכים להקיף את כוכב הלכת הענק ומשווים לו מראה רב הוד.
טיטאן, ירחו הענק של שבתאי הוא הירח השני בגודלו במערכת השמש (בשיא מחזיק גאנימד, ירחו של צדק). גודלו משתווה לזה של כוכב הלכת כוכב חמה ועולה כמעט בכפליים מגודלו של הירח שלנו. לטיטאן, שלא כמו לירחים אחרים במערכת השמש, אטמוספירה סמיכה, שהלחץ האטמוספירי בתחתיתה גדול מהלחץ האטמוספירי על פני כדור הארץ. זאת בגלל מרכיבי האטמוספירה שמכילים תרכובות מולקולריות עתירות פחמן, מימן, חנקן ויסודות אחרים וכן בגלל הטמפרטורה הנמוכה שלה (כמינוס 180 מעלות צלזיוס).
הגשושית הויגנס שנחתה על פניו סיפקה לנו צילומים מרהיבים של אגמי מתאן (גז ביצות). כל זאת, מביא חוקרים להאמין כי טיטאן עשוי להכיל צורות פרימיטיביות של חיים באטמוספירה שלו ואולי על פניו.
מידע נוסף על אירועים אסטרונומיים נוספים הנראים מישראל אפשר למצוא בספר השנה עם כל האירועים האסטרונומיים ספר השנה האסטרונומי לשמי ישראל
ד"ר יגאל פת-אל, קוסמוס טלסקופים אוניברסיטת בר-אילן