פולין תיקנה את "חוק השואה" שעורר סערה
אחרי הביקורת והלחץ, המרכיב הפלילי יוסר מהחוק שאוסר האשמת פולין באחריות לפשעי הנאצים. התיקון הוצע במפתיע ע"י ראש הממשלה מורבייצקי, והבית התחתון של הפרלמנט הצביע בעדו
"חוק השואה" הפולני, שהוביל למשבר חריף ביחסים עם ישראל, יתוקן ויוצא ממנו המרכיב הפלילי שהיה עלול לשלוח אנשים למאסר. היום (ד') הצביע הבית התחתון של הפרלמנט הפולני בעד הצעד המפתיע שעליו הודיע הבוקר ראש הממשלה מטיאוש מורבייצקי.
מ"יד ושם" נמסר בתגובה: "אנו רואים בהודעת ממשלת פולין מהיום בדבר הכוונה לתקן את החוק השנוי במחלוקת, התפתחות חיובית וצעד בכיוון הנכון. אנו מאמינים שהדרך הנכונה לתקן עיוותים היסטוריים ותפיסות היסטוריות שגויות היא באמצעות פעולות חינוכיות ומחקריות שיתקיימו באופן חופשי ופתוח. 'יד ושם' ימשיך לתמוך בהבטחת האפשרות לחוקרים ולמחנכים להתמודד ללא מגבלות עם האמת המורכבת של יחסי יהודים-פולנים לפני תקופת השואה, במהלכה ואחריה".
החוק מינואר השנה - שחקיקתו עוררה סערה עולמית - קובע כי מי שיטען שלפולין כמדינה, או לאומה הפולנית, אחריות לפשעים שבוצעו על-ידי הנאצים בשואה, יעבור עבירה פלילית שעונשה עד שלוש שנות מאסר. מאז הוא הועבר לבדיקת בית הדין לחוקה.
בעקבות החקיקה נקלעו יחסי פולין וישראל למשבר חריף. על הפולנים הופעל לחץ כבד מצד ארצות הברית ומדינות נוספות לרכך את החוק ולבטל את המרכיב הפלילי, שהוא היה אבן הנגף המרכזי. לאחרונה, במגעים בין ישראל לפולין הסתמן שהפולנים מוכנים להוציא את המרכיב הפלילי מהחוק - והדברים קיבלו אישוש מהצעד של ראש הממשלה הפולני היום.
ראש לשכתו של ראש הממשלה, מיכאל דבורצ'יק, אמר ברדיו הממלכתי כי החוק נועד "להגן על שמה הטוב של פולין", אבל בעקבות הדיון הציבורי - התיקון לו יבקש "להתרחק" מענישה, מכיוון שלטענתו מרכיב זה מסיט את תשומת הלב מכוונתו המקורית של החוק. הצעד מגיע גם על רקע ביקורת גוברת מצד האיחוד האירופי על רפורמות חוקתיות בפולין.
אחרי אישור החוק בפברואר, מורבייצקי התעקש שהוא לא יפגע בחופש הביטוי, כפי שחוששים בישראל ובארצות הברית. הוא הוסיף, עם זאת, כי פולין הייתה צריכה להסביר טוב יותר לעולם את כוונותיה, והודה כי העיתוי היה "אומלל".