הצעה: המדינה תתמרץ פעוטונים שיתקינו מצלמות
על פי סיכום בין שר הרווחה, שרת המשפטים וגורמים נוספים, פעוטונים לא יחויבו להתקין מצלמות אבטחה. המדינה תסבסד פעוטונים שיעשו זאת, ובהמשך תישקל אפשרות לחייב הצבת מצלמות על פי חוק באופן גורף. המתווה יובא לאישור ועדת השרים ביום ראשון הקרוב
הפעוטונים לא יחויבו להתקין מצלמות אבטחה, אך יתומרצו לעשות זאת. כך נקבע היום (ד') בתום משא ומתן שהתנהל בין שר העבודה והרווחה חיים כץ, שרת המשפטים איילת שקד, היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט ומגישת הצעת החוק בנושא, יו"ר הוועדה לזכויות הילד ח"כ יפעת שאשא-ביטון (כולנו), על דעת משרד האוצר.
על פי המתווה שסוכם, ויאושר בוועדת השרים לענייני חקיקה ביום ראשון הקרוב, החוק יקבע כי המדינה תתמרץ בשנים הקרובות מסגרות שבהן מטופלים פעוטות עד גיל שלוש, מפוקחות ופרטיות, שיתקינו מצלמות באופן וולונטרי. התמרוץ יהיה באמצעות מתן סבסוד שייקבע על פי חלוקה לאשכולות, בדומה למודל סבסוד הצהרונים. בהמשך, כך על פי הסיכום, תישקל אפשרות לחייב הצבת מצלמות על פי החוק ובאופן גורף.
בעקבות הפשרה, משרד המשפטים ואנשי היועץ המשפטי לממשלה הסירו את התנגדותם לחוק, שנבעה מטעמי שמירה על פרטיותם של הפעוטות וצוותי המעונות. השר כץ התנה את תמיכתו בכך שלא יושתו עלויות על ההורים. מלשכתו נמסר כי הצעת החוק הפרטית של ח"כ שאשא ביטון היא צעד ראשון וחלק ממהלך כולל שהוא מוביל להסדרת הפיקוח במעונות לגיל הרך, באמצעות הצעת חוק ממשלתית מקיפה. ח"כ יפעת שאשא ביטון אמרה לאחר הסיכום: "אני מודה לשר הרווחה ולשרת המשפטים על ההתקדמות במהלך חשוב זה, שנעשה גם בגיבוי שר האוצר משה כחלון".
ח"כ איציק שמולי (המחנה הציוני), שהגיש גם הוא הצעת חוק בנושא, מתח ביקורת חריפה על המתווה הממשלתי שגובש. "מדובר במתווה מחורר וחלקי", אמר. "עצם הרעיון לתת תמריץ לבעלי הפעוטונים במקום להטיל עליהם חובה - הוא מופרך והזוי לחלוטין. אולי ניתן גם בונוסים כדי שלא יכו את הילדים? רק אתמול הסכימה הממשלה להצעת החוק שלי להטיל חובה גורפת של התקנת מצלמות בבתי האבות כדי להגן על הקשישים הסיעודיים, למה לא לספק את אותה ההגנה לתינוקות חסרי ישע בפעוטונים?".
במועצה לשלום הילד בירכו על ההתקדמות בסוגיה, אך הסתייגו מרעיון התמרוץ של הפעוטונים, במקום הטלת חובה עליהם להתקין מצלמות. "הצעת החוק תפרוש את ההגנה המתחייבת על פעוטות וזאת מבלי לפגוע בפרטיות של כלל השוהים בגן", אמרו. "עם זאת, אנחנו סבורים כי ביטחונם של הילדים לא צריך להיות תלוי בתמריצים. ראוי שהמדינה תיקח אחריות על הילדים בגיל הרך באמצעות קביעת הסדרים כלליים, שוויוניים ומחייבים, וזאת מהשלב הראשון. הסדרת סוגיית המצלמות היא רק צעד מקדים להסדרת החקיקה הדחופה והחשובה ביותר - החקיקה בעניין רישוי ופיקוח על מעונות יום לפעוטות".
אסנת ואתורי, שיזמה את מחאת ההורים בעקבות מקרי ההתעללות בפעוטונים, בירכה אף היא על המהלך אך הוסיפה: "כולי תקווה שמדובר במהלך ביניים שנועד למתן את ההתנגדויות בשטח ושאולי דרכו גם הצוותים יבינו שזה האינטרס שלהם, לא פחות משל ההורים, שיהיו מצלמות. אין ספק שחייבות להיות מצלמות. אני קוראת להורים להשתמש בכוח שלנו כצרכנים בכך שניתן עדיפות למקומות מצולמים כשנבחר מסגרות לילדים, ובכך ניצור מציאות שבכל מסגרת תהיה מצלמה גם אם החוק לא מחייב זאת".
ח"כ עודד פורר (ישראל ביתנו), שגיבש הצעת חוק לחינוך חינם החל מגיל שלושה חודשים, מתח ביקורת על ההתנהלות הממשלתית, למרות היותו חבר קואליציה. "במקום לפקח על הגנים מהיסוד ולהקים תוכנית רוחבית שבסופה הפיקוח על גני הפעוטות יהיה תחת המדינה, עוסקים באם ראוי לצלם את גני הילדים או לא", אמר. "משרדי החינוך והאוצר חייבים להבין שהאפשרות היחידה לחינוך מפוקח וטוב, יחד עם הורים שחוזרים למעגל העבודה, יבוא רק כשפעוטות יקבלו חינוך בתום חופשת הלידה".
מהקואליציה לחינוך מלידה נמסר: "זו בשורה אמיתית ומהותית לפעוטות בישראל. לראשונה, לאחר 70 שנה, המדינה תיקח החלטה אמיצה בדמות אחריות ממשלתית במטרה להגן על שלומם וביטחונם של ילדינו החל מלידה. יחד עם זאת, אנו נמשיך להיאבק ולדרוש הסדרה כוללת והחלה מלאה של חוק הפיקוח על גילאי לידה עד שלוש".