שתף קטע נבחר

 

נתניהו על תיקון "חוק השואה" הפולני: "עמדנו על משמר האמת"

ראש הממשלה התייחס לתיקון של החוק שגרם לקרע ביחסים בין ירושלים לוורשה, לאחר שמוקדם יותר היום פורסם כי המרכיב הפלילי יוּצא ממנו."לישראל ולפולין אחריות משותפת לזכרון השואה; קיימנו את חובתו העליונה - להבטיח את האמת ההיסטורית". גורם המקורב לראש ממשלת פולין: "הממשל האמריקני לחץ על הפולנים להתגמש ו'לרדת מהעץ'"

 

 

נתניהו מתייחס לחתיקון "חוק השואה"    (צילום: עידו ארז)

נתניהו מתייחס לחתיקון "חוק השואה"    (צילום: עידו ארז)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס הערב (ד') לתיקון של "חוק השואה" הפולני, זאת לאחר מוקדם יותר היום פורסם כי "חוק השואה" הפולני, שהוביל למשבר חריף ביחסים עם ישראל, יתוקן ויוּצא ממנו המרכיב הפלילי - שהיה עלול להביא למאסר. היום הצביע הבית התחתון של הפרלמנט הפולני בעד הצעד המפתיע שעליו הודיע הבוקר ראש הממשלה מטיאוש מורבייצקי. נתניהו אמר: "מזה חודשים אנחנו מנהלים מגעים ממושכים ורצופים מול ממשלת פולין ואני שמח שהממשלה, הפרלמנט ונשיא פולין החליטו על ביטול הסעיפים שעוררו סערה ומורת רוח בישראל ובקהילה הבינלאומית". ynet העביר את הדברים בשידור ישיר.

 

"נפגשתי עם נשיא פולין", אמר נתניהו - כשבאולם יושב גם שגריר פולין בישראל. "שוחחנו והקמנו צוותי משימה שעבדו זה מול זה. אני רוצה להודות לצוות הישראלי בראשות ד"ר יוסף צ'חנובר ותא"ל (במיל') יעקב נגל, שנרתמו למשימה עם אנשי משרד החוץ בראשות המנכ"ל. הגענו לנוסח מוסכם של הצהרה משותפת. לישראל ולפולין אחריות משותפת לזכרון השואה. ברור שמדובר בפשע של הנאצים נגד היהודים ובכללם יהודי פולין. עמדנו על משמר האמת וקיימנו את חובתו העליונה - להבטיח את האמת ההיסטורית על השואה. כך נמשיך לפעול".

 

גורם המקורב לראש ממשלת פולין אמר כי הגורם המרכזי שהביא לסיום הסכסוך הוא הממשל האמריקני, שלחץ על הפולנים להתגמש ו"לרדת מהעץ". הפולנים סבלו מהמשבר ומאז, הנשיא טראמפ נמנע מלהיפגש עם מנהיגי פולין והם זכו לכתף קרה מוושינגטון. האמריקנים לחצו על שני הצדדים לסיים את המשבר בהקדם.

 

בנימין נתניהו  (צילום: שאול גולן)
בנימין נתניהו (צילום: שאול גולן)
 

ד"ר צ'חנובר אמר: "אני רוצה להודות לנתניהו ולראש ממשלת פולין על כך שהפקידו בידיי ובידי חברי, פרופ' יעקב נגל, את המשימה החשובה להבטיח שלא יהיה חוק ולא תהיה מגבלה בעולם על השיח על השוא - שחייב להיות פתוח. דברי האמת חייבים להישמע. משימה זאת הושגה על ידי תיקון החוק".

 

אחריו עלה לדוכן פרופ' יעקב נגל, שאמר כי "המשימה שהוטלה עלינו על ידי ראש הממשלה הייתה משימה לאומית. לא פחות. כבן לניצולי שואה מפולין, כל הטיפול בנושא רגיש וכואב זה נעשה על ידינו בחרדת קודש בזהירות המתבקשת וללא שום פשרות. המשימה הייתה לבטל את סעיפי החוק ולשמר את חקר האמת תוך שימור היחסים עם פולין. פעלנו יחד עם משרד החוץ בראשות המנכ"ל יובל רותם.  השואה היא בור שחור ואפל בהיסטוריה של העם היהודי ועלינו ללמד את הדורות הבאים מה קרה כדי שזוועה כזאת לא תחזור".

 

ח"כ איציק שמולי, יוזם החוק הנגדי בכנסת לחוק הפולני, אמר כי "זהו ניסיון מביך של ראש הממשלה לקחת חוק בזוי שהיה ונותר חוק הכחשת שואה  - ולהציג את ריכוכו כהישג. עדיין, האשמת פולנים בשותפות לפשע נגד יהודים תיחשב לעבירה שתגרור ענישה אזרחית במקום פלילית. להביע קורת רוח על כך זו רמיסת המחויבות שלנו לזכרם של הנספים ולכבודם של הניצולים. העולם צריך לדעת ולזכור ואם ממשלת ישראל מתפשרת על כך ומוכנה להכיל את הניסיונות הבזויים לשכתב את ההיסטוריה זה דבר חמור ומביש".

  

חוק השואה בדיום בפרלמנט בפולין (צילום: רויטרס)
הדיון בפרלמנט בפולין, הבוקר(צילום: רויטרס)

עימות על החוק: רונן ברגמן ור"מ פולין

עימות על החוק: רונן ברגמן ור"מ פולין

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 
מ"יד ושם" נמסר בתגובה על תיקון החוק: "אנו רואים בהודעת ממשלת פולין מהיום בדבר הכוונה לתקן את החוק השנוי במחלוקת, התפתחות חיובית וצעד בכיוון הנכון. אנו מאמינים שהדרך הנכונה לתקן עיוותים היסטוריים ותפיסות היסטוריות שגויות היא באמצעות פעולות חינוכיות ומחקריות שיתקיימו באופן חופשי ופתוח. 'יד ושם' ימשיך לתמוך בהבטחת האפשרות לחוקרים ולמחנכים להתמודד ללא מגבלות עם האמת המורכבת של יחסי יהודים-פולנים לפני תקופת השואה, במהלכה ואחריה".
 

החוק, שחוקק בינואר השנה - שעורר סערה עולמית - קובע כי מי שיטען שלפולין כמדינה, או לאומה הפולנית, אחריות לפשעים שבוצעו על-ידי הנאצים בשואה, יעבור עבירה פלילית שעונשה עד שלוש שנות מאסר. מאז הוא הועבר לבדיקת בית הדין לחוקה.

 

בעקבות החקיקה נוצר קרע ביחסים בין ירושלים לוורשה: על הפולנים הופעל לחץ כבד מצד ארצות הברית ומדינות נוספות לרכך את החוק ולבטל את המרכיב הפלילי, שהוא היה אבן הנגף המרכזי. לאחרונה, במגעים בין ישראל לפולין הסתמן שהפולנים מוכנים להוציא את המרכיב הפלילי מהחוק - והדברים קיבלו אישוש מהצעד של ראש הממשלה הפולני היום.

 

מחנה ההשמדה מיידנק בפולין (צילום: AP) (צילום: AP)
מחנה ההשמדה מיידנק בפולין(צילום: AP)

 

ראש לשכתו של ראש הממשלה, מיכאל דבורצ'יק, אמר ברדיו הממלכתי כי החוק נועד "להגן על שמה הטוב של פולין", אבל בעקבות הדיון הציבורי - התיקון לו יבקש "להתרחק" מענישה, מכיוון שלטענתו מרכיב זה מסיט את תשומת הלב מכוונתו המקורית של החוק. הצעד מגיע גם על רקע ביקורת גוברת מצד האיחוד האירופי על רפורמות חוקתיות בפולין.

 

אחרי אישור החוק בפברואר, מורבייצקי התעקש שהוא לא יפגע בחופש הביטוי, כפי שחוששים בישראל ובארצות הברית. הוא הוסיף, עם זאת, כי פולין הייתה צריכה להסביר טוב יותר לעולם את כוונותיה, והודה כי העיתוי היה "אומלל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
בנימין נתניהו
צילום: שאול גולן
מומלצים