החרם על קטאר הגיע לבית הדין בהאג
לפני שנה ניתקו שכנותיה של קטאר את היחסים איתה בגלל הברית שלה עם איראן והסיוע לטרור. הן סגרו בפניה את המרחב האווירי, גירשו קטארים וסעודיה אף מאיימת להפוך אותה לאי. קטאר הגישה תלונה על הפרת זכויות אדם, ומאשימה את איחוד האמירויות בהסתה נגד אזרחיה. השכנות מגישות תלונה נגדית
הסכסוך במפרץ הגיע היום (ד') לבית הדין הבינלאומי בהאג. קטאר מאשימה את איחוד האמירויות, אחת המדינות שמחרימות אותה, בליבוי שנאה נגד הקטארים. בפעולת תגמול מפתיעה הודיעו סעודיה ואיחוד האמירויות שגם הן מתכוונות להגיש תלונה בבית הדין נגד קטאר.
הצעדים המשפטיים בהאג הגיעו שנה אחרי שסעודיה, מצרים, בחריין ואיחוד האמירויות ניתקו את כל היחסים עם קטאר, בעלת הברית של איראן. הן האשימו אותה בתמיכה בטרור. בדוחא הכחישו שהם מסייעים לטרור.
"לאורך ההיסטוריה העם הקטארי היה ביחסים קרובים עם המדינות השכנות. במשך עשרות שנים הקטארים ואנשי איחוד האמירויות עבדו יחד, התפללו יחד וגם היו נישואי תערובת", אמר מוחמד אל-חולאפי, עורך הדין שייצג את קטאר בדיון.
"למרות הקשרים הקרובים האלה" איחוד האמירויות יישמה "סדרה של צעדים מפלים נרחבים נגד המדינה שלי ואזרחיה, על בסיס הלאום הקטארי שלהם", אמר אל-חולאפי ל-16 השופטים בדיון. "איחוד האמירויות עודדה אווירה של שנאה נגד קטאר והקטארים. הקטארים שחיים באיחוד האמירויות מפחדים אפילו לדבר עם המשפחות שלהם שחיות בקטאר".
בתגובה הודיעו היום איחוד האמירויות וסעודיה שהן מגישות תלונה לבית הדין הבינלאומי. הן מאשימות את קטאר בחדירה למרחב האווירי שלהן. טרם נקבע תאריך לדיון. בשלושת הימים הקרובים יישמעו השופטים בהאג טיעונים של עורכי הדין של קטאר. התגובה של איחוד האמירויות תהיה ביום חמישי. שני הצדדים ייפגשו בשישי.
בראשית המשבר ביוני אשתקד גילתה קטאר גילתה שהגבול היבשתי היחיד שלה סגור, עם סעודיה, סגור. לאחרונה פורסם שסעודיה שוקלת לחפור תעלה לאורך הגבול ולהפוך את קטאר לאי. בנוסף לא יכלה חברת התעופה של קטאר לטוס במרחב האווירי של שכנותיה, ואזרחים קטארים גורשו מהארצות שפתחו בחרם.
בתלונה שהגישה קטאר להאג נטען שמדובר בהפרה של זכויות אדם. קטאר ביקשה מבית המשפט – שהוקם ב-1946 כדי להכריע בסכסוכים בין מדינות – להורות בדחיפות על איחוד האמירויות "לחדול ולהימנע מצעדים שעלולים להוביל לאפליה גזעית נגד אישים וישויות מקטאר".
דוחא מבססת את טענתה על האמנה הבינלאומית נגד אפליה גזעית משנת 1965, אחת האמנות הראשונות של זכויות אדם שאימצו מדינות העולם - כולל קטאר ואיחוד האמירויות.
עד כה המאמצים הדיפלומטיים לא הועילו לפתור את המשבר, שפרץ דווקא במה שהיה אחד האזורים היציבים בעולם הערבי. הסכסוך הדיפלומטי הפך את מועצת שיתוף הפעולה של מדינות המפרץ לגוף חסר תועלת, וקירב את קטאר לטורקיה ואיראן.
קטאר מחשיבה את הסכסוך כמתקפה על ריבונותה, וכעונש על כך שהיא רוצה שתהיה לה מדיניות חוץ עצמאית שלא כפופה להשקפה של שכנותיה. קטאר דורשת מאיחוד האמירויות פיצוי - גם כספי - על הנזק שגרמה לה איחוד האמירויות כשהפרה את אמנת זכויות האדם.
בינתיים החליטו סעודיה, איחוד האמירויות, בחרין ומצרים להגיש נגד קטאר תלונה בהאג על החדירה למרחב האווירי שלהן. איחוד האמירויות טוענת שקטאר שלחה למרחב האווירי של בחריין מטוסי קרב, כדי שירחיקו מטוסי נוסעים ומסוק אזרחי. דוחא מכחישה את ההאשמה הזאת.
שכנותיה של קטאר אמרו שאם היא רוצה לפתור את המשבר, הכדור במגרש שלה. הן שלחו לה רשימה של 13 דרישות – כולל סגירת תחנת אל ג'זירה, סילוק כוחות טורקיים מהמדינה ונסיגה בשיתוף הפעולה עם איראן – שאיתה היא חולקת את שדה הגז הגדול בעולם. קטאר לא מילאה אף אחד מהדרישות.