רוחאני על המשבר הכלכלי: ישראל וארה"ב אשמות, לא ניכנע
נשיא איראן התייחס למצב הכלכלי ולמחאות הנדירות בארצו: "זה קמפיין ישראלי-אמריקני. לעולם לא ניתן לערער את השלטון שלנו". היום נמשכו ההפגנות, בחלקן פרצו עימותים אלימים
בימים של משבר כלכלי ומחאות נדירות נשא היום (ד') חסן רוחאני נאום לאומה האיראנית, והפנה אצבע מאשימה לישראל ולמערב.
"מדובר בקמפיין ישראלי אמריקני נגד איראן", אמר רוחאני על רקע קריסת המטבע המקומי וההפגנות הנדירות באיראן. "לא ניכנע לארה"ב. אני מנשק את ידי כל בני העם האיראני, ואנו אומרים לעולם שלא ניתן לערער את השלטון שלנו".
מתנגדיו של רוחאני אומרים שהוא נכשל במשימה לשפר את מצבה הכלכלי של איראן, למרות הסרת הסנקציות במסגרת הסכם הגרעין. כעת מתכוננים באיראן לשובן של הסנקציות האמריקניות, בעקבות הפרישה של ארה"ב מההסכם.
אתמול הבטיח רוחאני לאיראן שממשלתו מסוגלת לעמוד בלחץ הכלכלי שמופעל על המדינה בשל הסנקציות האמריקניות. "אפילו במקרה הגרוע ביותר, אני מבטיח לכם שיהיה מענה לצרכים הבסיסיים של האיראנים. יש לנו מספיק סוכר, חיטה ושמן לבישול. יש לנו מספיק מטבע חוץ להזרים לשוק", אמר נשיא איראן לאזרחיו.
סביב הנושא הכלכלי נשמעת בתקופה האחרונה ביקורת כלפי רוחאני גם מהמשטר והממשלה. לאחרונה הוא עורר סערה כשהצטלם לובש בגדים של מותג ספורט מערבי – בעוד שהשלטון באיראן קורא לאזרחים לקנות רק תוצרת מקומית כדי לחזק את הכלכלה.
רוחאני אמר היום שהממשלה לא תפורק, ותישאר עד תום הקדנציה. הוא אמר שיהיה עליה להציע לעם האיראני תוכנית עבודה בת חמישה סעיפים, שתכלול התייחסות לבעיות האבטלה במדינה, ייצור מקומות עבודה, יישום פרויקטי שיכון, העלאת התל"ג של איראן ופיקוח ממשלתי על המחירים.
כמו כן ציין רוחאני כי "למגזר הפרטי יש הזדמנות גדולה מאוד, ותפקיד חשוב בהתמודדות עם הסנקציות האמריקניות". בכך הוא ממשיך בעצם את הקו של הממשל באיראן לפיו יש לשאוף לעצמאות בכמה שיותר תחומי ייצור, כדי להפחית את התלות בייבוא ממדינות זרות.
המחאות באיראן המשיכו גם היום. כוחות הביטחון התפרסו בכמה מוקדי עימותים. היום הפגינו האיראנים בבירה טהרן ובערים בנדר עבאס, טבריז, משהד ואיספהאן.
חנויות בבזאר הגדול של טהרן נותרו גם היום סגורות במחאה על קריסת הריאל האיראני - שהובילה לעליית מחירים. לבזאר הגדול יש תפקיד כלכלי, מסחרי, תרבותי וחברתי חשוב באיראן. מדובר באתר גדול במיוחד: יש בו 20 אגפים והוא משתרע לאורך 10.6 ק"מ. בשטח הבזאר יש שישה מסגדים, 30 בתי מלון, יותר מ-20 סניפי בנק, 13 בתי ספר, שני תיאטראות, מרכזי דת, ספריות ומתחמי תחרויות ספורט.
ברשתות החברתיות באיראן, בעיקר בטוויטר ובטלגרם, נמשכות הקריאות להצטרף למחאות – כולל קריאות נגד המשטר. הגולשים מצרפים לקריאות תמונות של דגל איראן לפני המהפכה ב-1979.