משרד הבריאות מסמן יעדי הנקה ל-2020: כ-97% מהנשים
מסמך פנימי שגובש במשרד הבריאות סימן את יעדי ההנקה לשנת 2020: המטרה - שיעור הנשים המניקות יעמוד על יותר מ-97%. במשרד הבריאות ועמותת הדיאטנים בישראל קוראים לנשים להתאמץ להניק: "חלב אם הוא המזון המתאים ביותר לתינוק"
החלטות שצריכה אם טרייה לקבל הן רבות ומגוונות, ואחת הראשונות והדחופות שבהן - אם לא הראשונה מכולן - היא סוגיית האכלת התינוק הקטנטן: האם להניק אותו, אולי לבחור דווקא בתחליף (תמ"ל) או לשלב בין השניים.
בשנים האחרונות התפרסמו מספר מחקרים משמעותיים שקבעו כי להנקה יש השפעות חיוביות רבות על בריאות התינוק, וגם על בריאות האם. על רקע זה מתפרסם נייר עמדה חדש ומקיף של משרד הבריאות ועמותת "עתיד" - עמותת הדיאטנים בישראל. לראשונה מרוכז כל המידע על הנקה בישראל בחוברת אחת.
נייר העמדה מתבסס על נתונים של משרד הבריאות, שנאספו בסקר שנערך בקרב למעלה מאלפיים אימהות ישראליות. הנתונים מגלים עד כמה הנקה נפוצה בישראל, וכמה מהנשים ממשיכות להניק גם בחלוף כמה חודשים, כשהתינוק גדל.
קראו עוד:
10 דרכים בהן בן הזוג יכול ממש לעזור בהנקה
יתרון נוסף להנקה: מונעת היפראקטיביות
מחקר: האם תינוק שיונק קשור יותר לאמו?
על פי נייר העמדה, הנקה בלעדית היא התזונה המומלצת והמותאמת ביותר לצרכי התינוק עד לגיל שישה חודשים, ובתוספת מזון משלים מתאים, ממשיכה להיות התזונה המומלצת לתינוק עד גיל שנה ואף יותר, כל עוד ההנקה מתאימה לאם ולתינוק.
מהנתונים שנאספו לפני כארבע שנים עולה כי 93 אחוז מהיולדות ניסו להניק. 59 אחוז מהיולדות הניקו הנקה בלעדית, כלומר ללא שימוש בתחליפי חלב, במשך שלושת החודשים הראשונים לחיי התינוק. 20 אחוז מהיולדות המשיכו בהנקה הבלעדית עד שלתינוק מלאה חצי שנה. לגבי הנשים המשלבות בין הנקה לבין האכלה אחרת, 54.8 אחוז המשיכו להניק חצי שנה לאחר הלידה, ו־29.3 אחוז המשיכו להניק גם כשהתינוקות היו בני שנה.
בחודשים האחרונים גובש מסמך פנימי במשרד הבריאות ובו "יעדי הנקה לאומיים". על פי היעדים, שיעורי ההנקה יעמדו על 97.4 אחוז. בנוסף, שיעורי ההנקה הבלעדית, ללא שילוב תחליפי חלב, אמורים לעמוד על 77.6 אחוז בגיל שלושה חודשים ו־28.5 אחוז בגיל חצי שנה. שיעורי ההנקה הכוללת אמורים לעמוד על 64.3 אחוז בגיל חצי שנה ו־38 אחוז בגיל שנה.
בנייר העמדה סוקרים משרד הבריאות ועמותת עתיד את יתרונות ההנקה, המתבססים על מחקרים שנערכו בארץ ובעולם: בתינוקות ופעוטות מדובר על ירידה בסיכון לתמותה ממחלות זיהומיות, ירידה במקרי מוות בעריסה, ירידה בשלשולים, ירידה בזיהומים בדרכי נשימה תחתונות וירידה בסיכויים לפתח דלקת חריפה באוזן.
בילדים ובני נוער מדובר על ירידה בסיכוי לחלות בלוקמיה, ירידה בסיכוי לסבול מעודף משקל או השמנה, ירידה בסיכוי לאבחון בסוכרת ועלייה ברמת ה־IQ. להנקה יש גם יתרונות המשפיעים על בריאות האם: ירידה בסיכון לחלות בסרטן שד, בסיכון לחלות בסרטן השחלות ובסיכון לחלות בסוכרת. מומלץ למי שיכולה ובוחרת בכך להניק לפחות חצי שנה. במידת האפשר כדאי להניק עד גיל שנתיים.
"אנו מבקשים ליידע את הציבור ולעודד את ההנקה באמצעות מידע חיוני ועדכני שחלב האם הוא המזון המותאם ביותר לצרכי התינוק", אומרת עינת אופיר, דיאטנית משרד הבריאות וחברת עמותת הדיאטנים והתזונאים בישראל - עתיד. "דפוסי הגדילה של תינוקות יונקים מהווים סטנדרט לגדילה תקינה. חשוב שאימהות בתקופת ההנקה יקפידו על תזונה נכונה ויתייעצו בדיאטנים לבניית תפריט מתאים".
דעה בדקה על הנקה: