שתף קטע נבחר

 

האם נפטרה - הבנות נדרשו להתרחק לעזרת הנשים

ארבע בנות משפחתה של יפה אביטבול טוענות כי בהלווייתה נדרשו לעזוב את אחיהן הקטן ולעבור לעזרת הנשים, סורבו כאשר ביקשו להספיד - וכאשר רצו לומר קדיש, נאמר לגברים להתגבר על קולן. עכשיו הן תובעות את המועצה הדתית יבנה והחברה קדישא בעיר: "זו פשוט אכזריות"

"אמרו לי, 'זה בשביל אימא שלך, ואם לא תעברי לא יתחיל הטקס'". טל אביטבול(צילום: עמית שאבי)

 

הבנות ביקשו להספיד את אמן, הורחקו לצד של "הנשים" – ועכשיו הן תובעות: לפני כשנתיים, בגיל 64, נפטרה יפה אביטבול, תושבת יבנה, כתוצאה ממחלה קשה. את מה שאירע בהלוויה, בבית העלמין שביבנה, מתארים ארבעה מבני משפחתה בתביעה שהוגשה לבית משפט השלום ברחובות נגד המועצה הדתית יבנה והחברה קדישא המקומית בעיר, בשבוע שעבר.

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>

 

לפי הטענות, כבר בשלב ההספדים נאמר לבנות, שחיבקו את אחיהן הצעיר, כי עליהן לעזוב אותו ולעבור לתחום של עזרת הנשים. "אמרתי שאני לא מוכנה לעבור", נזכרת טל אביטבול (34), בתה של יפה. "אמרו לי, 'זה בשביל אימא שלך, ואם לא תעברי לא יתחיל הטקס'. בשלב זה התחלתי לצעוק ואמרתי שלא אכפת לי. אני את אחי הקטן לא עוזבת. אבא שלי שם לב למה שקורה, ואמר שבמרוקו - כשהוא קבר את אבא שלו - זה לא היה ככה, וכל המשפחה חייבת להישאר יחד".

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

 

רחל, אחותה של המנוחה, הופרדה ונאלצה לעבור לעזרת הנשים, שם נאלצה לראות את הטקס מרחוק, ואילו הבנות סירבו לעבור. בהמשך עלה בנה של יפה לשאת הספד, למרות שהתבקש שלא לעשות זאת בשל התאריך העברי שבו לא הספידו. לאחר שסיים ביקשה גם אחותה של יפה להספידה, אולם אנשי החברה קדישא מנעו ממנה את ההספד, והיא נאלצה לדבר מבלי שהתירו לה לעלות על הבמה.

 

שלא ישמעו את הבת אומרת "קדיש"

גם בטקס הקבורה עצמו טוענות הנשים כי נאלצו להישאר מאחור ולא הותר להן להגיע בסמוך לקבר. "כשהגענו, בן הזוג שלי חשב שאתחרט אם לא אגיד 'קדיש', וביקש להעביר לי סידור", טל מספרת, "אבל לא הסכימו להעביר לו, אז בסוף הוא פתח מהטלפון והם ביקשו מהגברים להרים את הקול". במילים אחרות, הגברים נתבקשו "לדרוס" את קולה של טל כדי שלא יישמע.

 

הטענה: בבית העלמין ביבנה הפרידו את הנשים ()
הטענה: בבית העלמין ביבנה הפרידו את הנשים

 

"אימא שלי הייתה אישה מסורתית, והדבר הכי חשוב לה היה שכולם יהיו ביחד", היא מסבירה. "זו הקצנה שלא ברורה לי ואיזשהו חוסר כבוד וביזוי - גם שלי וגם של אימא שלי. זה ממש לא איך שהיא רצתה ואיך שהיא התנהלה בחיים שלה. לחשוב שאני יכולה לעזוב את אחי הקטן וללכת לעזרת נשים.

 

"אני נלחמת נגד הדרת נשים וזה חשוב לי, אבל בית הקברות זה לא חנות או אוטובוס. בית הקברות זה מקום שאני צריכה לבקר בו כל החיים שלי. אימא שלי רצתה שהמשפחה תהיה ביחד, והדבר הכי חשוב לה היה שנשמור על אחי הקטן. דווקא ברגע הכי עצוב וקשה בחיים שלו רצו לנתק בינינו. זה פשוט אכזריות שאין דבר כזה".

 

יש לציין כי על פי ההלכה נשים יכולות להספיד, ומנהג הנשים שאומרות "קדיש" הולך ורווח. על פי החוק נאסר על הפרדה מגדרית בבית העלמין. 

 

"תחושות קשות" ו"התנהלות מחפירה"

את התביעה על סך 200 אלף שקלים, בטענה לאפליה אסורה - הגישו הבנות על ידי עורכת הדין מירי נחמיאס, מהמרכז הרפורמי לדת ולמדינה. לדבריה, ניסתה לפנות גם למועצה הדתית וגם לחברא קדישא ושם הכחישו את טענותיה, והסבירו כי אין להם כל קשר לנושא. התביעה הוגשה.

 

(אילוס) ()
(אילוס)

 

מהמועצה הדתית נמסר בתגובה: "התביעה טרם הגיעה למועצה הדתית יבנה. עם קבלתה תועבר התביעה לטיפול משפטי והמועצה הדתית תגיב בבית המשפט".

 

הרב גלעד קריב, מנכ"ל התנועה הרפורמית, אמר כי "המסורת היהודית מדגישה את הכבוד למת ואת הכבוד לקרוביו החיים. שני הערכים האלה נרמסים על ידי חברות הקדישא כאשר הן כופות הפרדה מגדרית ומונעות מנשים להפרד מיקיריהן או מבני המשפחה האבלה לעמוד זה לצד זה.

 

"הדרישה הזו אינה מעוגנת במסורת היהודית, וגורמת לתחושות קשות של ניכור וכעס דווקא ברגעים שבהם המסורת היהודית אמורה להיות משענת ומקור לנחמה. ההתנהלות המחפירה הזו היא פרי הבאושים של שני תהליכים מטרידים: ההקצנה של הממסד הרבני המתחרד והמונופול בפועל שיש לממסד זה על שירותי הקבורה בישראל. אנו מקווים שעוד נשים ועוד משפחות תעמודנה על זכותן להיפרד מיקיריהן בדרך שאינה פוגעת בכבודן, ושאומץ לב אזרחי וציבורי זה ימנע את הישנות המקרים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שאבי
טל אביטבול טוענת: בבית העלמין ביבנה הפרידו את הנשים
צילום: עמית שאבי
מומלצים