הצפי בישראל: אחרי דרעא - בליץ של אסד על הגולן הסורי
בצה"ל עוקבים בדריכות אחר הנעשה מעברו השני של הגולן, על רקע החשש מהגעת פליטים לאזור הגבול, אך בשטח אין שינויים מבצעיים. ישראל עוסקת במשמעויות היום שאחרי כיבוש דרעא, והבהירה לרוסים כי לא תאפשר התקרבות של מיליציות פרו-איראניות. הערב: הרמטכ"ל איזנקוט נחת בארה"ב
ההשלכות הגורליות של הקרב בדרעא על הגבול ברמת הגולן: בפיקוד הצפון העריכו כבר לפני כמה חודשים שמהלכו הבא של צבא אסד, בעקבות הצלחות אחרות שרשם בסיוע כוחות רוסיים ברחבי סוריה, יהיה כיבוש מחדש של העיר דרעא שמרוחקת כ-30 קילומטרים מהגבול עם ישראל וסמוכה גם לגבול עם ירדן.
בדרעא החל לפני כשש שנים המרד הסורי נגד שלטון אסד, ולפי דיווחים מהיממה האחרונה כבר נרשמו בקרבות בעיר עשרות הרוגים.
ההשלכות המיידיות כבר מורגשות בשטח: ביומיים האחרונים הגיעו למחנות אוהלים בראפיד ובברייקה משאיות ועליהן מאות פליטים מאזורי הקרבות בדרעא. על מחנות אלה ניתן לצפות מהצד הישראלי של גדר הגבול. הגעת המשאיות למחנות מנוגדת לדיווחים זרים שפורסמו היום, ולפיהם הזרם כולל רבבות פליטים שנעים צפון-מערבה - לכיוון ישראל.
בישראל עוקבים בדריכות אחר הגעת הפליטים לגולן הסורי, אך ברמת השטח אין שינויים בהיערכויות המבצעיות באוגדה החולשת על הגבול. עיקר העיסוק של צה"ל בנושא נוגע למשמעות של כיבוש דרעא על ידי צבא אסד, שיוביל בסבירות גבוהה לצעד הבא שלו בדרום סוריה: הסתערות בתמרון מסיבי על הגולן הסורי, שעדיין נשלט ברובו על ידי המורדים, ובכללם ג'בהת א-נוסרה (גלגול של אל-קאעידה), צבא סוריה החופשית ושלוחת דאעש המקומית (שוהדא אל-ירמוכ) הנושקת למשולש הגבולות עם ירדן.
על רקע המתיחות, נחת הערב הרמטכ"ל, רב-אלוף גדי איזנקוט, לביקור עבודה רשמי בארצות הברית, כאורחו של ראש המטות המשולבים, הגנרל ג'וזף דנפורד. אחד הנושאים המרכזיים שבהם ידון איזנקוט עם מקבילו האמריקני הוא ההתבוססות האיראנית בסוריה, ודרישתה של ישראל למנוע בכל מחיר מגמה זו, שלא נעצרה גם אחרי התקיפות הישראליות לפני כחודש וחצי בסוריה.
הביקור נקבע בהתראה קצרה. בצה"ל לא ציינו מה הסיבה, אך הרקע הוא רגישות ונפיצות התקופה, בזירה הדרומית ובעיקר בצפון - בדגש על ההתבססות האיראנית. מדובר צה"ל נמסר כי במהלך הביקור יקיים הרמטכ"ל מפגשי עבודה עם גורמי ביטחון וצבא בוושינגטון. במפגשים ידונו הצדדים בהיבטי שיתוף הפעולה הצבאי אל מול האתגרים הביטחוניים המשמעותיים בזירות השונות במזרח התיכון ובנושאים נוספים.
התקווה, שכנראה לא תתגשם לפי הציפיות בישראל, היא שאסד יוותר על הגולן בשטחו ויותיר את השקט היחסי על כנו. יחד עם זאת, העיסוק בנושא בצה"ל ובצמרת המדינית כעת מתבצע במרתון דיונים מול הרוסים לבל תחל בשבועות הקרובים מתקפת בליץ על הגולן הסורי שתורגש היטב גם בצד הישראלי.
הבליץ עלול להכיל זליגות חריפות של רקטות ופגזים וכן תנועה של מסוקים עם חביות נפץ, מטוסי קרב וכלי טיס בלתי-מאוישים בקרבת הגבול הישראלי - באופן שיסכן את היציבות בצפון.
בתחילת השבוע הגיע מדד הרגישות הישראלית לשיא בעקבות החלטה שהתקבלה בעיקר כדי להעביר את המסר לשחקנים בצד השני של הגבול - להרחיק את הלהבות מישראל: שיגור טיל פטריוט לעבר כלי טיס בלתי-מאויש שהתקרב לאזור החיץ, אף על פי שהיה במרחק של כ-15 קילומטרים מהגבול. הטיל לא יירט את כלי הטיס, אך המסר עבר לצד השני.
החשש הנוסף של ישראל נוגע גם ליום שאחרי: אם אסד יכבוש שוב את הגולן הסורי - הוא עלול להשאיר שם מיליציות שיעיות שנאמנות גם למשמרות המהפכה האיראניים באופן שיסכן בעתיד את ישראל בתרחישים של פיגועי גבול.
בימים אלה מבהירה ישראל לרוסים כי היא לא תאפשר זאת, בשום מחיר, וכי המומנטום של צבא אסד לא יהווה הצדקה לפריסה של כוחות פרו-איראניים לטובתו ברחבי הרמה הסורית.
מי שעלולים להיקלע לתווך הם "בני המקום", אותם עשרות אלפי אזרחים סורים בגולן, שנהנו בשלוש השנים האחרונות מסיוע הומניטארי ישראלי, רפואי ולוגיסטי. עם כיבוש הגולן מחדש על ידי צבא אסד, עזרה זו שכבר מוסדה עלולה להיעצר על ידי כוחותיו של הנשיא הסורי.