שתף קטע נבחר

 

הסכם אירופי למניעת הגירה: מיליארדים לטורקיה ולאפריקה, מהגרים יוחזרו

אחרי דיון של תשע שעות סיכמו מנהיגי אירופה על תמיכה כלכלית באיטליה ובמדינות חזית אחרות, הקצאת חצי מיליארד אירו לשינוי חברתי-כלכלי באפריקה ושלושה מיליארד למתקני הפליטים בטורקיה ועל הקמת מרכזים שבהם ייקבע מי מבקש מקלט ומי מהגר בלתי חוקי שיוחזר למדינת המוצא

 

תרזה מיי ושארל מישל (צילום: AP)
ראש ממשלת בריטניה וראש ממשלת בלגיה עם חולצת נבחרת בלגיה בכדורגל, אחרי הניצחון על נבחרת אנגליה במונדיאל. "נחושים למנוע הגירה בלתי חוקית"(צילום: AP)

 

מיי וראש ממשלת בלגיה. פסגת מנהיגי האיחוד האירופי    (ציולם: רויטרס)

מיי וראש ממשלת בלגיה. פסגת מנהיגי האיחוד האירופי    (ציולם: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

אחרי תשע שעות של דיון ממושך, הגיעו הבוקר (ו') מנהיגי אירופה להסכמה על מדיניות האיחוד בנוגע להגירה בלתי חוקית. 12 סעיפים נכללו בהצהרה, שיצאה בסוף הפסגה המיוחדת שנערכה בבריסל, וכוללים בין היתר: הסכמה על החזרת מהגרים בלתי חוקיים למדינת המקור, הקמת מרכזי בקרה אליהם יועברו המהגרים וכן תקציבים למדינות שבחזית ההגירה, לטורקיה ולאפריקה.

פגישת האיחוד האירופי בבריסל (צילום: AFP)
מנהיגי האיחוד נפגשים(צילום: AFP)

פגישת האיחוד האירופי בבריסל (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

"המועצה האירופית מסכימה כי תנאי מוקדם למדיניות תפקודית של האיחוד האירופי הוא גישה מקיפה להגירה, שמשלבת שליטה יעילה יותר על הגבולות החיצוניים של האיחוד", נכתב בפתח הצהרת הסיכום. כמו כן הודגש כי ההגירה הבלתי חוקית היא אינה "אתגר רק למדינה חברה אחת, אלא עבור אירופה כולה".

 

בהצהרת הסיכום הכריזו המנהיגים כי אירופה "נחושה למנוע" מצב של הגירה בלתי חוקית בזרם בלתי נשלט, כמו שהיה ב-2015, וכן לקדם את עצירת ההגירה הבלתי חוקית בכל הנתיבים, הקיימים והחדשים. לפני הפסגה איטליה עשתה שרירים לאחר שסירבה לקבל לשטחה פליטים שהגיעו דרך הים. בסיכום הפגישה היא קיבלה כבוד מיוחד כשהובטח "האיחוד ימשיך לעמוד לצד איטליה ומדינות חזית אחרות" בנוגע למניעת הגירה בלתי חוקית.

ג'וזפה קונטה (צילום: AFP)
ראש ממשלת איטליה קונטה. "האיחוד ימשיך לעמוד לצד איטליה ומדינות חזית אחרות"(צילום: AFP)

 

תרזה מיי ושארל מישל (צילום: AP)
(צילום: AP)

תרזה מיי ושארל מישל (צילום: AP)
(צילום: AP)

תרזה מיי, שארל מישל ופדריקה מוגריני (צילום: AP)
(צילום: AP)

בהמשך התייחסו המנהיגים לאתגרים שמציב כל נתיב הגירה בלתי חוקית וניסו לתת מענה לכל שלב. "נדרשים בדחיפות מאמצים חדשים כדי להבטיח החזרה מהירה של המהגרים וכדי למנוע את התפתחותם של נתיבי הברחה חדשים בים וביבשה".

 

בנוגע לנתיב שעובר במזרח הים התיכון, הדגישו מנהיגי האיחוד האירופי את החשיבות ליישם באופן מלא את ההסכם בין האיחוד לטורקיה. המועצה האירופית הסכימה על הקצאת שלושה מיליארד אירו לטורקיה לשם השקת השלב השני של מתקן הפליטים שהוקם במדינה, מתוך רצון למנוע מעברים נוספים של פליטים מטורקיה לאירופה. בנוגע לנתיב במרכז הים התיכון, אמרו המנהיגים כי יש לפעול נגד המבריחים בלוב ובמדינות נוספות.

אנגלה מרקל (צילום: AFP)
קנצלרית גרמניה מרקל. "נדרשים בדחיפות מאמצים חדשים כדי להבטיח הזחרה מאלה של המהגרים"(צילום: AFP)

 אנגלה מרקל ועמנואל מקרון (צילום: רויטרס)
מרקל ומקרון(צילום: רויטרס)

אנגלה מרקל ועמנואל מקרון (צילום: AP)
אנגלה מרקל ועמנואל מקרון(צילום: AP)

בהקשר הנתיב שעובר במערב הים התיכון, המנהיגים הודיעו כי האיחוד יתמוך כלכלית ובדרכים אחרות בכל מאמצי המדינות להתגבר על זרם המהגרים, ובמיוחד בספרד, כמו כן הוחלט לתמוך גם במדינות המוצא והמעבר, בעיקר במרוקו, כל זאת כדי למנוע הגירה בלתי חוקית.

 

"התמודדות עם לב ליבה של בעיית ההגירה דורשת שותפות עם אפריקה, שמטרתה שינוי חברתי-כלכלי ביבשת", נכתב בהצהרה. לשם כך, אישרו המנהיגים העברת חצי מיליארד אירו מקרן הפיתוח האירופית לטובת קרן האמון של האיחוד עבור אפריקה.

סבסטיאן קורץ ואנגלה מרקל (צילום: AP)
קנצלר אוסטריה קורץ וקנצלרית גרמניה מרקל(צילום: AP)

עמנואל מקרון וסבסטיאן קורץ (צילום: AP)
קורץ ומקרון. המנהיגים הצעירים של אירופה(צילום: AP)

עמנואל מקרון וסבסטיאן קורץ (צילום: AP)
(צילום: AP)

המנהיגים החליטו שעליהם לשבור את המודל העסקי של המבריחים ולשם כך, ועבור מניעת אובדן חיים טרגי, עליהם לפעול לביטול התמריץ ליציאה למסע המסוכן לאירופה. בהקשר הזה הם קראו למועצה ולנציבות האירופית לבדוק במהירות רעיונות של פלטפורומות אזוריות למניעת עליית הנוסעים, תוך שיתוף פעולה עם מדינות שלישיות, סוכנות האו"ם לפליטים וארגון ההגירה העולמי.

 

בין הסכמות המנהיגים הוחלט גם שיש לפעול בנחישות למניעת מעבר מהגרים בתוך מדינות האיחוד. "תנועות משניות של מבקשי מקלט בין המדינות החברות מסכנות את מערכת המקלט האירופית המשותפת ואת אמנת שנגן. על המדינות החברות לנקוט בכל האמצעים החקיקתיים והמנהליים הפנימיים שדרושים כדי להתנגד לתנועות האלה ולשתף פעולה בצרוה הדוקה בין המדינות לשם כך", נכתב בהצהרת הסיכום.

 

כמו כן הוחלט כי מהגרים שהוצלו לפי החוק הבינלאומי יועברו באופן התנדבותי למרכזים מבוקרים שיוקמו במדינות החברות. באותם המרכזים ייערך בירור מהיר ובטוח בין המהגרים הבלתי חוקיים, שיחזרו למדינתם, לבין אלו שזקוקים להגנה בינלאומית, שעליהם יחול עקרון הסולידריות. כל המאמצים הקשורים למרכזי הבקרה, לרבות מעבר המהגרים ויישובם מחדש, יהיו על בסיס התנדבותי.

 

לקראת הסוף חזרו והדגישו המנהיגים את הצורך שיש למדינות החברות בהבטחת יעילות הגבולות החיצוניים של האיחוד, באמצעות תמיכה כלכלית וחומרים של האיחוד האירופי. הם גם הדגישו את הצורך "להחזרה יעילה של המהגרים הבלתי חוקיים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
תרזה מיי וראש ממשלת בלגיה אחרי הניצחון של נבחרת בלגיה על נבחרת אנגליה
צילום: AP
מומלצים