הסכם ההגירה האירופי: טורקיה רוצה את הכסף מיד, חשדנות באיטליה ובגרמניה
טורקיה מקווה לקבל את המיליארדים שהובטחו לה, באיטליה רוצים לראות צעדים ממשיים ובגרמניה תוהים איך זה ישפיע על גבולות המדינה. קנצלר אוסטריה קרא להתחיל ליישם את ההחלטות וקנצלרית גרמניה מודה: "יש עוד הרבה עבודה". מאחורי ההסכם האירופי להגבלת ההגירה
למרות שמנהיגי אירופה הגיעו הבוקר (ו') להסכמות בנושא ההגירה ליבשת, ההסכם מתקבל בחשדנות רבה. בטורקיה מקווים לקבל את הכספים שהובטחו ללא דיחוי, באיטליה מברכים ובוחנים את ההסכם וגם בגרמניה רוצים לראות תוצאות בשטח. "יש עוד הרבה עבודה כדי לגשר על הדעות השונות", הודתה הקנצלרית אנגלה מרקל בעיניים טרוטות.
מנהיגי מדינות האיחוד סיכמו על כמה צעדים משותפים כדי למנוע הגירה בלתי חוקית ליבשת, בין היתר: החזרה של המהגרים למדינות המוצא, הקמת "מרכזי בקרה" באירופה כדי לברר את בקשות המקלט, וכן העברת כספים רבים לטורקיה ולמדינות אפריקה כדי למנוע את הגעת המהגרים למדינות האיחוד.
בין היתר החליטו המנהיגים על השתתפות המדינות השונות בטיפול המהגרים שבאים דרך הים, דרישת מפתח של ראש ממשלת איטליה, ג'וזפה קונטה, שמדינתו סירבה לקבל ספינת מהגרים שהגיעה לחופיה. "איטליה כבר לא נמצאת יותר לבד", אמר קונטה לאחר פרסום ההסכמות.
במהלך הלילה קונטה, שבממשלתו חברות המפלגה האנטי-ממסדית ומפלגת הימין הקיצוני, עורר בלאגן בפסגה לאחר שסירב לאשר את ההסכמות שהושגו בנושאי ביטחון וסחר עד שהמנהיגים יסכימו לדרישה האיטלקית למעורבות מדינות האיחוד בטיפול במהגרים דרך הים.
באיטליה ההחלטות התקבלו בברכה מהולה בספקנות. מתאו סלביני, שר הפנים האיטלקי שמפלגתו הובילה את הקמפיין נגד ההגירה, בירך על ההסכם ואמר כי אטיליה השיגה 70% ממה שדרשה. מנגד, בראיון לרדיו המקומי הוא תקף את העמימות של ההחלטות ואמר: "בואו נראה את ההתחייבויות הקונקרטיות".
גם בטורקיה ההחלטה התקבלה בחשדנות. שר החוץ הטורקי, מבלוט צ'בושואלו, אמר בראיון לתחנת הטלוויזיה NTV כי אנקרה מקווה שהאיחוד האירופי יעביר ללא דיחוי את הכספים שהוחלט להשקיע בשלב השני של מתקני הפליטים במדינה. עם זאת, הוא הוסיף כי טורקיה לא מאמינה שהאיחוד האירופי ינקוט בצעדים חיוביים בזמן שאוסטריה עומדת בראשו, כלומר בשנה הקרובה.
במסגרת הפסגה הוחלט להעביר לטורקיה שלושה מיליאד אירו לטובת השלב השני של מתקן המהגרים שנמצא במדינה. זאת כחלק מהעסקה שנעשתה בין האיחוד לטורקיה במטרה למנוע כניסת מהגרים דרך טורקיה למדינות האיחוד.
גרמניה: "זה סימן מבורך"
הפסגה התקיימה באווירה של משבר פוליטי, בעיקר בעקבות המצב בגרמניה. בשבועות האחרונים הקנצלרית אנגלה מרקל נמצאת בפני מתקפה מצד בעלת בריתה הפוליטית שדורשת לנקוט בעמדה קשוחה יותר כלפי המהגרים.
מרקל, ששוחחה הבוקר עם הכתבים, ניסתה לצבוע את ההסכם באור חיובי והדגישה שהמנהיגים הצליחו בסופו של דבר להגיעה להסכמה בנושא ההגירה. עם זאת, גם היא הכירה בכך שלאיחוד יש עוד "הרבה מאוד עבודה כדי לגשר על הדעות השונות".
הניסיון של מרקל הצליח חלקית, ההסכם התקבל בגרמניה בברכות, אך גם בחשדנות זהירה. סגן ראש מפלגת האיחוד הנוצרי-חברתי, בעלת הברית שמקשה על מרקל בנושא ההגירה, אמר כי הסיכום מבורך, אך צריך לראות איך הוא יבוא בפועל במדינה.
"זה סימן מבורך ונראה שמשהו הולך בכיוון הנכון באירופה", הוא אמר בראיון לתחנת טלוויזיה גרמנית. "השאלה היא מה הלאה, מה עם הגבולות הלאומיים ועם שילוב המהגרים בחודשים הקרובים".
אוסטריה: "ליישם את הרעיונות במהרה"
קנצלר אוסטריה סבסטיאן קורץ יצא מעודד מהפסגה. בשיחה עם הכתבים אחרי פרסום המסכנות הוא אמר: " רק כשנוודא שהאנשים שמוצלים בלב ים לא יבואו לאיחוד האירופי נצליח לשבור את המודל העסקי של המבריחים ולצמצם את כמות המהגרים שבאים לאירופה. חשוב ליישם את הרעיונות האלה במהרה. הם שווים רק כשמיישמים אותם".
סוכנויות הסיוע של האו"ם הגיבו גם כן בהתסייגות לסיכומים של מנהיגי אירופה. "אנו נברך כל תוצאה שתביא לגישה שיתופית יותר והרמונית יותר למבקשי מקלט, במיוחד אחת כזאת ששמה בראש מעייניה הצלת חיים בים", אמר צ'רלי יאקסלי, דובר נציבות הפליטים של האו"ם.
"כל פתרון צריך להיות פתרון אירופי", אמר לאונרד דויל מארגון ההגירה הבינלאומי, שהתייחס להחלטה להקים "מרכזי בקרה" לבחינת בקשות המקלט והאפשרות שיהיו באפריקה. "אנחנו לא מדברים על מרכזים חיצוניים, זאת נקודת המפתח. המרכזים האלה חייבים להיות באירופה". הוא הוסיף כי אין למקם את נקודות הורדת המהגרים בלוב, בגלל חוסר ביטחון ואי חוקיות.
"אווירה מענה, ניסיון נואש"
למרות החיוכים בתמונות שיצאו מהפסגה, נראה שהאווירה בתוך החדרים ומחוץ לעיני המצלמות הייתה אחרת לגמרי. דיפלומטים שהיו מעורבים בפסגה סיפרו כי האווירה הייתה מתוחה ומענה בזמן שהדיפלומטים הצטופפו בניסיון נואש להגיע להסכמה ולא לחזור הביתה ללא הסכם.
במהלך הלילה מרקל וקונטה שוחחו ביחידות כ-45 דקות, אך 20 דקות לאחר מכן המנהיג האיטלקי דחה את עמדות הקנצלרית, סיפרו. ההצהרה של ראש ממשלת איטליה שלא יסכים לחתום על הסיכום בנושאי סחר וביטחון גרמו לבלאגן בארגון הפסגה וגם לדחיית מסיבת העיתונאים שתוכננה על ידי המארגנים.
"זה היה כל כך רעיל. הם נכנסו לתוך החדר, רבו וסערו, התעמתו בחוץ, חזרו פנימה - והמשיכו בעימותים. ככה בלי סוף", סיפר אחד הדיפלומטים. "הכל מונע פה מפוליטיקה בלבד. האמוציות פה בשמיים, כמו שהיה בדיונים ב-2015", סיפר דיפלומט אירופי אחר.