הסוד של סטונהנג': כך הועברו אבני הענק
"אוטוסטרדת אבנים" של 300 ק"מ, לפני 5,000 שנה: תיאוריה חדשה בנוגע להבאת האבנים העצומות לאתר המפורסם
המרחק ביניהם הוא 300 ק"מ, ארבע שעות נסיעה בכבישים מהירים כיום. אבל מחקר חדש טוען כי לפני 5,000 שנה, כשנבנה מתחם סטונהנג' באנגליה, הובאו באופן מדהים חלק מהסלעים מאותו מקום מרוחק לא באמצעות סירות, אלא דרך "אוטוסטרדת אבנים" שכללה דרכים עתיקות ונהרות.
החוקרים ניסו לפענח את אחת השאלות המסקרנות בנוגע למונומנט, השוכן במחוז וילטשייר ונחשב לאחד האתרים הפרהיסטוריים המפורסמים בעולם. הם החליטו לבחון כיצד הועברו למקום אבני הענק, וכעת הם סבורים כי מצאו את מקור הנתיב שבו הועברו לסטונהנג' ממערב וויילס. בסטונהנג' עשרות אבנים עצומות, שמשקל כל אחת מהן כ-50 טונות.
ריצ'רד בווינס ממוזיאון וויילס ורוב איקסר מאוניברסיטת לסטר החליטו לבחון מחדש את מחקרו של הגאולוג הרברט הנרי תומאס, שעליו התבססו חוקרי סטונהנג' ב-80 השנים האחרונות. ב-1923 הציע ד"ר תומאס את הנתיב שבו לכאורה הועברו האבנים לסטונהנג', וכתב כי הן הוסעו דרך חוף וויילס.
אבל סריקות הדמיה מתקדמות וטכניקות חדשות אחרות הובילו לתהיות בנוגע לאותו מחקר מתחילת המאה הקודמת. בווינס ואיקסר השתמשו בטכנולוגיות החדשות, וגילו כי אבני הסארסן הגדולות ביותר הובאו לסטונהנג' מאזור מרלבורו דאונס הסמוך, ואילו "האבנים הכחולות" הקטנות יותר (מסלעי דיוריט) נלקחו מגבעות פרסלי שבפמברוקשייר, שנמצאת במערב וויילס.
לפי החוקרים, אבן החול שבאבן המזבח המרכזית לא הגיעה משני האזורים הללו, ולפי ההערכות היא הובאה מדרום וויילס. החוקרים חשבו תחילה כי אבן המזבח הוסעה בספינה, אבל לפי המחקר החדש קיימת אפשרות שנעשה שימוש בדרכים ובנהרות. על פי התיאוריה החדשה, היא נגררה תחילה לעיירה מונמות' שבדרום וויילס, ומשם דרך הנהר מונמות' בעזרת בעלי חיים וכלים שונים. אז, בדרך כלשהי, נעשתה חציה של הנהר סוורן, או שהיא נלקחה ברפסודות לנהר אייבון.
"המסקנה העיקרית שלנו היא שמוצא האבנים הכחולות, כפי שהוצג על ידי תומאס, אינו מבוסס על עדות מהימנה, אלא נראה שהושפע בעיקר על ידי דגימות שנאספו בחפירות ב-1906 באזור סמוך, 14 שנה לפני שהחל לחקור את סטונהנג'", כתבו החוקרים במגזין המדעי Antiquity.
חוקרים כתבו לאחרונה כי הקמת סטונהנג' הייתה כנראה לאותם קדמונים טקס חשוב לא פחות מהשימוש במעגל האבנים. הבנייה של המתחם העצום בן 5,000 השנה משכה אנשים רבים מכל קצוות אנגליה להכיר זה את זה באמצעות טקסים חגיגיים גדולים. לפי מומחים, קיימת אפשרות שבניית סטונהנג' שימשה גם כדי להראות לזרים את הכוח של הקהילה הקטנה שהקימה אותו.