בבריטניה יגבירו את הפיקוח על ריבית האוברדרפט
רבע מהאוכלוסייה הבוגרת בבריטניה נמצאת במשיכת יתר והבנקים גובים ריביות גבוהות במיוחד. כעת הרגולטור עומד לעשות "סדר" ולהקל גם בריבית
בשיתוף מימון ישיר
הרגולטור האחראי על שוק ההלוואות בבריטניה, ה-FCA, החל בהחמרת החוקים סביב פעילות משיכת היתר אותה מאפשרים הבנקים ומגיעה ל-2.3 מיליארד ליש"ט.
הבנקים המלווים יצטרכו להציג את עמלות משיכת היתר בצורה ברורה יותר ולהתריע בפני לקוחות על חיובים פוטנציאליים, כך עולה מההצעות של ה-FCA שפורסמו לאחרונה. הרגולטור צפוי לשקול צעדים מחמירים יותר, כמו איסור על עמלות קבועות המייקרות את העלות של משיכת יתר קטנה וזמנית.
ההצעות של ה-FCA עשויות לחסוך ללקוחות עד 140 מיליון ליש"ט בשנה, על ידי הפיכת עלויות משיכת היתר לשקופות יותר ומניעת "כניסה בלתי מכוונת למשיכת יתר מלכתחילה", כך אמר אנדרו ביילי, מנהל ה-FCA. לדבריו, ה-FCA עדיין רואה צורך ב"שינוי יסודי יותר" באופן בו הבנקים גובים ריבית על משיכות יתר.
"ה-FCA נוקט בגישה זהירה, וזה מעולה", אומר גרג טיבנס, מנכ"ל איגוד האשראי הצרכני. "מתן אשראי לצרכנים בעלי הכנסה נמוכה תמיד תהיה נושא רגשי", לדבריו. "ה-FCA מבין זאת והוא לוקח את הזמן בניסיון לאזן את השוק בצורה נכונה".
אחרי שנתיים בהן בחן ה-FCA את ההתנהלות בכל הנוגע להלוואות הללו, הוא מנסה להתמודד עם מוצרים בעלי עלויות גבוהות, עסקאות תשלומים עם ריבית גבוהה במיוחד והלוואות לטווח קצר עם ריביות עצומות, שפוגעות בעיקר בבעלי ההכנסות הנמוכות ביותר.
על פי דו"ח של ה-FCA מאוקטובר האחרון, רבע מהאוכלוסייה הבוגרת בבריטניה – 12.9 מיליון איש, היו במשיכת יתר במהלך 12 החודשים האחרונים ו-3.1 מיליון בריטים בוגרים חרגו מהמסגרת שלהם או שמעולם לא הגדירו מסגרת שכזו והגיעו למשיכת יתר. התשלומים הממוצע על משיכה ללא הגדרה מראש הוא 450 ליש"ט לשנה.
ההכנסות של החברות ממשיכות יתר שלא הוגדרו הגיעו לעד 40% מהסכום הממוצע ב-2016, ופי 10 ממשיכות היתר שהוגדרו מראש, על פי נתוני ה-FCA.
3 מיליון בריטים משתמשים באשראי בעלות גבוהה בכל שנה. להורים יחידניים בני 18 עד 34 יש סיכוי גדול יותר לקחת הלוואה בעלות גבוהה – כמו הלוואה לטווח קצר לגישור עד לקבלת המשכורת והלוואה שהמלווה מגיע הביתה כדי לגבות את ההחזר (Doorstep).
לדברי ה –FCA, הנזק שנגרם כתוצאה מהשוק הזה הוא מספיק על מנת לשקול מגבלה על מחירי עסקאות תשלומים עם פריסה ארוכה וריביות גבוהות (rent-to-own). בשלב הבא הרגולטור יבחן את ההשפעה של המגבלה על הענף. מגבלה שכזו צפויה להיכנס לפועל לפני אפריל 2019.
להלוואה לכל מטרה