שתף קטע נבחר

 

המחאה חסרת התקדים נגד נשיא מצרים סיסי

כשהדיח את מורסי ועלה לשלטון, המצרים סגדו לסיסי. אבל המצב הכלכלי הוסיף להיות קשה, ובשבועות האחרונים – עקב רפורמות כואבות שפוגעות בכיסם של המצרים – הצטרפו מאות אלפים לקמפיין ציוצים נגדו. אתמול נאם והתגונן: "הרפורמה אכזרית, אבל אם לא נעשה אותה – נסבול עוד יותר"

נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי מתמודד בימים אלה עם מחאה לא שגרתית מצד המוני מצרים באינטרנט, וכדי לשפר ולו במעט את מעמדו נשא אתמול (שבת) נאום הגנה שבו ניסה להוכיח לאזרחיו שארץ הנילוס צועדת בכיוון הנכון.

"כל מצרי צריך להיות גאה. הצמיחה גבוהה". סיסי בהגנה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
"כל מצרי צריך להיות גאה. הצמיחה גבוהה". סיסי בהגנה(צילום: EPA)
בנאום שנשא בטלוויזיה במלאות חמש שנים למחאת 2013 שהובילה להפלת שלטונו של איש האחים המוסלמים מוחמד מורסי ולעליית סיסי לשלטון בהפיכה צבאית, אמר סיסי כי מצרים נמצאת בדרך לשקם את כלכלתה סוף סוף, אחרי שנים של חוסר יציבות שהובילו אותה למצוקה כלכלית אדירה.

 

בנאומו אמר סיסי כי מאז מהפכת 2011, שבה הודח הנשיא חוסני מובארק אחרי 29 שנים בשלטון, התמודדה מצרים עם שלל אתגרים, בהם חוסר יציבות פוליטי, פעילות של ארגוני טרור וקריסה כלכלית. "אני אומר לכם באובייקטיביות גמורה, כל מצרי ומצרייה יכולים לחוש גאווה על מה שהמדינה הזו השיגה מול שלושת האתגרים האלה – ובזמן שיא", אמר סיסי.

מפגינים נגד מורסי בכיכר תחריר בקהיר ב-2013 (צילום: AP) (צילום: AP)
מפגינים נגד מורסי בכיכר תחריר בקהיר ב-2013(צילום: AP)

סיסי נבחר במרץ השנה לכהונה שלישית, ובימים אלה הוא מקדם רפורמות שהתחייב לבצע במסגרת הסכם לשלוש שנים עם קרן המטבע הבינלאומית שבמסגרתו תקבל מצרים הלוואה של 12 מיליארד דולר. הרפורמות הכואבות כוללות קיצוץ בסובסידיות, והן גרמו להעלאת מחירי הדלק, החשמל והתחבורה הציבורית. הן החריפו עוד יותר את מצבם הכלכלי של המוני מצרים, ורבים מהם מתקשים לעמוד בהוצאות הבסיסיות ביותר.

 

בעקבות הרפורמות הושק לאחרונה באינטרנט קמפיין שבו קוראים מצרים לסיסי להתפטר, ובשבועות האחרונים צבר הקמפיין הזה מומנטום. מאות אלפי מצרים צייצו נגדו הנשיא בטוויטר וחתמו בהשטאג #סיסי_תעזוב. פרשנים מעריכים כי הרפורמות אכן פגעו באהדה לסיסי, אבל קשה להעריך באיזו מידה, משום שבשנה האחרונה לבדה נאסרה פעילותם של עשרות אתרי אינטרנט במצרים ורבים ממתנגדי הנשיא נעצרו, לעיתים באשמת הפצה של "פייק ניוז", ידיעות מזויפות-לכאורה.

מבצע דיכוי נגד המבקרים. נשיא מצרים סיסי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מבצע דיכוי נגד המבקרים. נשיא מצרים סיסי(צילום: רויטרס)

בנאומו אתמול אמר סיסי כי מצרים – המדינה המאוכלסת ביותר בעולם הערבי – אינה יכולה להרשות לעצמה שלא להמשיך לבצע את הרפורמות, גם אם הן כואבות. "אין ספק שהדרך הזו לרפורמה אמיתית היא קשה ואכזרית ושהיא גורמת סבל רב, אבל אין ספק גם שהסבל שייגרם אם לא נבצע את הרפורמות יהיה גדול בהרבה", טען.

 

כדי להוכיח למצרים שארצם בדרך הנכונה הציג סיסי כמה נתונים כלכליים, בכלל זה העובדה שלמצרים יש יתרת שיא במטבע חוץ – 44 מיליארד דולר, וצמיחה כלכלית בשיעור של 5.4%. ארגוני זכויות אדם מאשימים את סיסי כי בעודו מקיים את תהליך הרפורמה הוא מנהל משטר דיכוי נגד מבקריו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
נשיא מצרים סיסי. "נלחם בפייק ניוז"
צילום: AFP
מומלצים