גם לחלק מהערבים נמאס מהרשימה המשותפת
הח"כים של המפלגה מגישים אלפי הצעות חוק שלכאורה מיועדות לסייע למגזר. אבל כשרק 2.1% מהן מתקבלות, וחברי הרשימה עסוקים בעזה, מבינים בחברה הערבית שדרוש קול שפוי שיפעל לשילוב שלנו בישראל
השבוע התקיים בכנסת דיון סוער בנושא מצב הילדים בעזה, ובאופן לא מפתיע כיכבו בו ח"כים מהרשימה המשותפת כגון איימן עודה וחנין זועבי שספגו על כך ביקורת רבה. גם במגזר הערבי בישראל יש קול שמצטרף לאותה ביקורת: מצב הילדים בעזה? מה עם מצב הילדים בנצרת? בטייבה? ברהט? האם חברי הרשימה המשותפת באמת דואגים לציבור ששלח אותם לכנסת כדי לייצג אותו? במפלגה טוענים שכן, אז הגיע הזמן לבדיקה מעמיקה.
- לטורים נוספים - היכנסו לערוץ הדעות
ב-ynet
הרשימה המשותפת מונה כיום 13 חברי כנסת. אם נוציא מהמשוואה את דב חנין, היהודי היחיד בסיעה, נשאר עם 12 ח"כים ערבים, מתוכם תשעה מכהנים מיום השבעת הכנסת ועוד שלושה - סעיד אלחרומי, ואאל יונס וג'מעה אזברגה - החליפו במהלך התקופה ח"כים אחרים.
הח"כים המכהנים כיום מטעם המפלגה הציעו בכנסת הנוכחית, נכון לסוף יוני, 3,469 הצעות חוק. כמות שנשמעת מרשימה ללא ספק. אך שימו לב לנתון הבא: מספר הצעות החוק שאושרו מתוכן הן 75 בלבד. במילים אחרות - 2.1% מהצעות החוק שהגישו, אושרו ונחקקו.
צריך לזכור שחלק מאותן 75 הצעות חוק הן הצעות כפולות (יותר מח"כ אחד מהרשימה המשותפת חתום עליה) ולכן נספרו יותר מפעם אחת, כך שאם נקזז אותן נישאר עם 36 חוקים שונים בלבד. רובם המוחלט של החוקים האלו משותפים לח"כים אחרים, מהקואליציה או האופוזיציה, אבל לא נהיה קטנוניים. גם לא ניכנס עכשיו לסוגיה של כמה מהחוקים האלו באמת מסייעים לחברה הערבית (רמז: פחות מחצי).
אז השורה התחתונה היא כזאת: 36 חוקים במשך שלוש שנים ושלושה חודשים. זה ההספק הדל של חברי הרשימה המשותפת, המפלגה השלישית בגודלה בישראל שאמורה לייצג כ-20% מאוכלוסיית המדינה.
לצורך ההשוואה ניקח ח"כ ממפלגה אחרת - ח"כ מיכאל מלכיאלי מש"ס, שנכנס לכנסת רק בנובמבר 2016. במהלך כהונתו הוא הגיש 469 הצעות חוק שמתוכן אושרו 41. כלומר, ח"כ אחד מש"ס הצליח לקדם יותר חוקים מכל מפלגת הרשימה המשותפת.
בטח תגידו, הוא מהקואליציה, הרשימה המשותפת זו מפלגת אופוזיציה, אי אפשר להשוות. וזה בדיוק העניין.
העשייה של הרשימה המשותפת מרוכזת בענייני חוץ, בהסתה ופילוג. להגיש אלפי הצעות חוק זאת לא חוכמה. בסופו של דבר נשארים עם 2.1% הצלחה ולכן החברה הערבית עומדת במקום כבר 70 שנה. אם לא יקרה שינוי, המצב יישאר ככה לנצח.
הפתרון פשוט: דרושה אלטרנטיבה אמיתית, מפלגה חדשה עבור ערביי ישראל. מפלגה שבאמת תדאג לקדם את המגזר, שבאמת תטפל בבעיות הפנימיות בחברה הערבית, שבאמת תאבק למען הציבור שהיא מייצגת. מפלגה שלא תפחד לשבת בקואליציה כדי להשפיע משם על המגזר ולקדם חקיקה חברתית. מפלגה שכזו תעיף את החברה הערבית קדימה.
בבחירות האחרונות הצביעו לרשימה המשותפת פחות מחצי מבעלי זכות ההצבעה בחברה הערבית בארץ. איפה כל השאר? הם נשארו בבית, מיואשים מההבנה שאין מי שבאמת יפעל עבורם. מפסימיות.
הציבור הזה הוא פוטנציאל גדול. קיים במגזר הערבי קול שפוי שרוצה אחרת, שמחפש הזדמנות חדשה, שמעוניין בחיבור אמיתי למדינה. עוד ועוד קולות נשמעים ברחוב הערבי ומדברים על הצורך בשינוי. יש רוחות של מהפכה באוויר. הגיע הזמן למשהו חדש. הגיע הזמן ליצור מציאות עתידית של חברה מאוחדת ומגוונת במדינה.
נמאס מהרשימה המשותפת. רוצים חברה משותפת.
- יוסף חדאד הוא מנכ"ל עמותת "ביחד - ערבים זה לזה" הפועלת לחיבור המגזר הערבי לחברה הישראלית
מעוניינים להציע טור לערוץ הדעות של ynet? שלחו לנו ynetopinion@gmail.com