עלו בגורל
שלוש שנים מלאו לתוכנית הדגל של ממשלת ישראל בתחום הנדל"ן, שעד כה הבטיחה כ־48 אלף דירות מוזלות לזוגות צעירים חסרי דיור. האם מדובר בכישלון או בהצלחה? עופר פטרסבורג בחן את נקודות האור ואת נקודות התורפה של מחיר למשתכן
ברכותינו, אתה קרוב מתמיד לדירה משלך. זכית בהגרלה לתור לבחירת דירה", זה הסמס המוכר לכל מי שזכה בהגרלה של דירה במחיר למשתכן. דירת חלומות? אולי. אין לדעת. בשלב הזה מדובר רק בקבלת מספר, אבל האפקט הפסיכולוגי עובד. מהיום אתה בעל דירה, גם אם אין בידך את האמצעים לרכוש אותה. עופר פטרסבורג
עברו שלוש שנים בדיוק מאז הציג שר האוצר משה כחלון את תוכנית הדגל שלו, המחיר למשתכן, שבמסגרתה המדינה החליטה לראשונה להפסיק לספסר קרקעות ולמכור אותן במחיר מסובסד. במהלך תקופה זו נרשמו לתוכנית 123,512 זכאים, כמעט מחציתם (48.2 אחוז) בין הגילאים 31 ו־40, כשליש מהם (30.4 אחוז) עד גיל 30, 16.6 מהם בני 14 עד 50 ומיעוטם (1.4 אחוז) ממעל לגיל 60. רוב הזכאים הם זוגות נשואים, 76.5 אחוז, 16 אחוז הם רווקים ו־7 אחוזים מהם גרושים. עד כה הוגרלו במסגרת התוכנית 48,812 דירות. כ־12 אלף זוכים כבר בחרו את הדירות וממתינים לבנייתן. יותר מ־15 אלף יחידות דיור כבר קיבלו היתר מלא, ומתקרבים להליך הבחירה, ו־ 8,963 דירות ממתינות להליך אישורים בהחלטות ועדה.
אז האם התוכנית שהציבה רף חדש בענף הדיור בישראל אכן מוצלחת? האם היא באמת תפתור את בעיית הדיור בישראל? יצאנו לבדוק.
הצד הטוב
1. בזכותה מחירי הדיור החלו לרדת
אחרי עשור של עלייה דרמטית בלתי פוסקת, נבלמה עליית מחירי הדירות בישראל, לפי הלמ"ס, ואחת הסיבות לכך, אם לא העיקרית, היא הכנסת עסקות של מחיר למשתכן למדד באופן יחסי. ניקח, לדוגמה, את העיר מודיעין. במסגרת מחיר למשתכן דירה במודיעין נמכרת תמורת 1.2 מיליון שקל בממוצע, בעוד שמחיר דירה זהה שם בשוק החופשי עומד על 1.7 מיליון שקל בממוצע. אם מוסיפים למחיר המבצע את עלות שכר הדירה במודיעין למשך חמש שנים, עד שהדירה שבה זכו במכרז אכן תוקם, יוצא שהעלות האמיתית של דירה במחיר למשתכן במודיעין עומדת על כ־1.5 מיליון שקל. כלומר, זו רכישה משתלמת.
כמובן שאם הזוג הצעיר הזוכה יעדיף לגור בינתיים בעיר אחרת שבה דמי השכירות נמוכים יותר מאשר במודיעין, כמו למשל בחריש או בראש־העין, הוא יחסוך עוד עשרות אלפי שקלים, ועסקת המחיר למשתכן שביצע תהיה משתלמת עוד יותר.
2. לפעמים יש מציאות ממש
"לא צריך להתייחס למחיר למשתכן כאל זכייה בלוטו, אלא כאל אמצעי שיכול לעזור לזוג צעיר להגיע לדירה", אומר יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, חיים מסילתי. נכון, אלא שיש מקרים שזה אכן כך. קחו למשל את איכות הדירות בפרויקט של חברת גיא ודורון לוי המאוכלס בימים אלו בעיר מודיעין. דלת מול דלת שוכנות שתי דירות 5 חדרים בשטח 130 מ"ר כל אחת: האחת, מיועדת לזוג צעיר. האחרת, למשפרי דיור. בין מחירי שתי הדירות יש פער של מיליון שקל, כאשר בדירה הזולה יותר, זו שנמכרת במסגרת מחיר למשתכן, המטבח יותר פשוט, והאסלה אינה סמויה כמו בדירה האחרת. הבדל שעלותו בקושי מגיעה ל־50 אלף שקל. מכאן, הזוכים בדירה זו במודיעין, כאילו זכו בלוטו.
3. הקלה משמעותית לזכאים
לא רק שהזוכים במחיר למשתכן מקבלים דירה במחיר מופחת, אלא שהם נהנים גם ממענק רכישה בתנאי שהדירה שבה מדובר נמצאת בפריפריה, למשל בחריש, בדימונה, בירוחם, במעלות, בשדרות, בעפולה ועוד. המדינה החליטה על מענק רכישה בגובה של 40-60 אלף שקל באזורים שבהם שווי הקרקע נמוך מ־100 אלף שקל ליחידת דיור.
עד היום מענק זה לא נחשב כחלק מההון העצמי לצורך מתן משכנתה, אבל לפי הוראה חדשה זה השתנה, מה שמאפשר לזכאי התוכנית לקבל מימון לרכישת הדירה כשלרשותם עומד הון עצמי נמוך יותר. "המשמעות בפועל של ההוראה החדשה היא הקלה על זכאים שהתקשו לגייס את ההון העצמי הנדרש לרכישת דירה עד כה, הון עצמי שעמד על מינימום 100 אלף שקל", אומר שי יהלום, מנהל השיווק של אבני דרך, ומנהל פרויקט מחיר למשתכן בחברה.
ואכן, זכאים שהתקשו לגייס 100 אלף שקל להון עצמי ובמקרים מסוימים נטלו הלוואות משלימות או ויתרו על הזכות לרכוש דירה מוזלת, יכולים לממש את הזכייה בלב פחות כבד.
4. מפרט נמוך אבל מוקפד
נכון, בעיקרון, בתוכנית מחיר למשתכן נהוג מפרט טכני נמוך, מה שמאפשר בנייה מהירה וללא עיכובים. כתוצאה מכך טוענים מבקרי התוכנית כי במחיר למשתכן יש תמהיל בעייתי של יחידות דיור, איכות מוצר ירודה וצפיפות גבוהה. אלא שהאמירה הזאת נכונה רק לפרויקטים ספציפיים, שבהם היזם חשב שנכון להקים פרויקט זול. בפועל, משרד השיכון הניח מפרט מוסדר גבוה יחסית, שממנו לא ניתן לרדת. "היום כבר ניתן לראות שהשוק לא מתפשר, וחברות שבנו דירות במפרטים טכניים ירודים, נתקלות בקשיים בשיווק הדירות, ואף הזמינו על עצמן סערות ציבוריות גדולות", אומר גל קסטל, מנהל השיווק של חברת ארזים (ג.י.א) מקבוצת אורון אחזקות והשקעות.
הצד הפחות טוב
1. רבע מהזוכים מוותרים בסוף
בנק ישראל קובע כי רבע מהזוכים בתוכנית בוחרים לוותר על הזכייה בגלל קושי במציאת מימון. במקרים רבים, חסרי דיור מעדיפים לרכוש דירות בשוק החופשי על־פני דירות מחיר למשתכן מהשיקולים הבאים: הם מעדיפים דירה במיקום אחר, שאין בו תוכנית מחיר למשתכן או שהסיכוי שלהם לזכות בהגרלה שם נמוך מאוד; סוג הדירות שמציע מחיר למשתכן אינו מתאים להעדפותיהם; הם לא רוצים להמתין שנים עד שהדירה במחיר למשתכן תהיה מוכנה; הפער במחירים בין דירת מחיר למשתכן לדירה רגילה קטן מדי ואינו מצדיק את ההמתנה ואת תשלום שכר הדירה; והחשש כי דירות מחיר למשתכן ייבנו ברמת גימור נמוכה יותר.
2. רק שליש נהנה
תוכנית מחיר למשתכן מתמקדת במחוסרי דיור שמהווים רק כ־30 אחוז מכלל ציבור רוכשי הדירות, והיא מתעלמת לגמרי מקבוצות רוכשים אחרות כמו למשל משפרי דיור, המהווים את פלח השוק הגדול ביותר.
אמנם משפרי הדיור זוכים כעת ל"מחיר למשתפר", תוכנית שהגיעה באיחור רב – כעבור שנתיים מהשקת מחיר למשתכן – אבל היא כוללת רק דירות מרוחקות, שלציבור יש בהן עניין מופחת.
3. רוב הדירות הן בפריפריה
הבעיה המרכזית היא שלמדינה אין די קרקעות במרכז. הקרקעות הפרטיות באזורי הביקוש הולכות ומתמעטות, ובהתאם גם הולכות ומתייקרות. "על כל קרקע פרטית שיוצאת לשוק, מתחרים לפחות עשרה יזמים שמוכנים לשלם עבורה הרבה מאוד כסף, ובהתאם המחירים באזורי הביקוש עולים", טוען הקבלן אבי זיתוני.
רוב השיווקים הם בפריפריה. "המדינה נותנת הנחות על מנת להקים אלפי דירות לא איפה שצריך ורצוי אלא איפה שאפשר", טוענת שמאית המקרקעין והמשפטנית נחמה בוגין.
ובכל זאת, קבוצת משולם לוינשטין, למשל, הקימה פרויקט מגורים בתוכנית מחיר למשתכן בגן־יבנה ובראשון־לציון. "לא היינו נכנסים לפרויקטים כאלה באזורים מרוחקים ומנותקים שלא נותנים כבר היום מענה או אין בהם צפי מוחשי עתידי לחיזוק קהילת התושבים שאמורים לאכלס אותם", אומרת שרון בן צבי, סמנכ"לית השיווק של החברה. "אחד הכישלונות החמורים של התוכנית הוא ברמת המאקרו, כאילו ישבו ויצרו תוכנית בסיסית נכונה אבל לא עשו עבודת מחקר ורקע – מה יקרה ביום שאחרי, מי יאכלס את הפרויקטים. למעשה עצמו עין וניסו לפזר פרויקטים באזורים פריפריאליים גולמיים ולא מוכנים לקליטת התושבים".
בנק ישראל מציין את העלות התקציבית הגבוהה של מחיר למשתכן מבחינת אובדן הכנסות ממכירת קרקע. מחקר שערכה הכנסת קבע כי ההפסד בהכנסות הגיע בשנתיים האחרונות ל־2.1 מיליארד שקל לשנה בממוצע.
4. חוסר צדק חלוקתי
ההגרלות במרכז הארץ יצרו עיוות משווע: במרכז הארץ ניתנות הנחות יותר גדולות מאשר בפריפריה. כך, אם אתם זוג צעיר במרכז עם הורים בעלי יכולת, תרוויחו יותר על הדירה שהמדינה מסבסדת לכם.
מחקר של הכנסת קבע כי גובה ההנחה הממוצעת לדירה במחיר למשתכן נע בין 150 אלף שקל בלבד בפריפריה ל־600 אלף שקל בתל־אביב והרצליה. מי שזכה בתוכנית מחיר למשתכן בראשון־לציון, ברעננה או בגליל־ים שבהרצליה זכה להנחה משמעותית של כ־800 אלף שקל. לעומת זאת, בדימונה, בירוחם או בקריית־שמונה, ההנחה תהיה רק 300 אלף שקלים, פחות מחצי.
בעיר חריש, לדוגמה, במחיר של כ־800 אלף שקל הזכאים בהגרלות מחיר למשתכן מקבלים הטבה בשווי שנע בין 200 אלף שקל ל־300 אלף שקל, מאחר וזהו הפער בין מחיר דירה בתוכנית מחיר למשתכן לבין מחירי הדירה הממוצעים בפרויקטים דומים בעיר.
5. הדירות גדולות מדי
60 אחוז מהדירות שהוצעו עד כה לזוכים בפרויקטי מחיר למשתכן הן דירות 5 חדרים או יותר. למעשה, מתוך 12,648 הדירות שהוצעו עד כה על־ידי הקבלנים במסגרת זו 7,586 מהן היו דירות 5-6 חדרים. רק שליש מהדירות שהוצעו הן דירות 4-4.5 חדרים. שטחן של דירות 5 חדרים בפרויקטים של מחיר למשתכן עומד על 128 מ"ר בממוצע. בדימונה, השטח עומד על 130 מ"ר בממוצע, ובקריית־ביאליק – 136 מ"ר. עבור זוגות צעירים, דירות אלה גדולות מדי. אבל גם דירות 3 חדרים הן לא פעם בעייתיות וגדולות מדי: בקריית־ביאליק, לדוגמה, קבלנים הציעו דירות 3 חדרים בשטח של 103 מ"ר בממוצע.
מבחינת התמהיל, רק 10 אחוז מכלל הדירות בפרויקטי מחיר למשתכן הן דירות 3 חדרים. מדוע כל כך מעט? בוודאי שלא בגלל הביקושים. הדירות הקטנות נחטפות ראשונות, בתנאי שאינן כלואות, כלומר בקומות נמוכות וללא כיווני אוויר כמו באור־יהודה או ברעננה. כששואלים את אנשי משרד השיכון והאוצר, הם מנמקים זאת בתב"ע – תוכנית־בניין־עיר שמכתיבה כמה חדרים יכולים להיות בדירה. את התב"ע מנווטים ראשי הערים בוועדות התכנון – המקומיות והמחוזיות. הם רוצים למשוך לערים אוכלוסייה חזקה, כזו שיכולה לקנות דירות גדולות, על מה שיוכלו לגרוף לקופה העירונית כמה שיותר ארנונה.
6. חלק מהקבלנים חוסכים על חשבונכם
יש קבלנים שעל מנת להוזיל עוד יותר את המחיר הסופי של הדירה, מתייחסים לתנאים של מחיר למשתכן כאל המלצה בלבד. כך, למשל, קבלן שזכה במכרז מחיר למשתכן בירוחם החליט להפחית כ־10 מ"ר משטח הדירה ולבנות את הבניינים ללא מעלית, כפי שמאפשר התקן משנת 1974 בבניינים בני עד ארבע קומות. אם שטח דירת 4 חדרים סטנדרטית במכרזי מחיר למשתכן עומד על כ־100 מ"ר, הרי שבפרויקט שלו אצלו שטחה מגיעה לכ־90 מ"ר בלבד. על כן, העדיפו זוכים רבים שעלו בהגרלה, לוותר על הדירות.
יצויין כי לעתים המחיר הנדרש הוא רק חלק ממחירה הסופי של הדירה. "חלק ניכר מהניגשים להגרלה של מחיר למשתכן לא מודעים לתוספות התשלום למחיר הדירה, דוגמת מחסן, חניה וגינה, במידה ויש, שאינם כלולים במחיר ועליהם יש לשלם בנפרד", מסביר יהודה כתב, יו"ר ארגון קבלני תל־אביב והמרכז, "בנוסף, כיוון שמדובר בסטנדרט בנייה ומפרט בסיסיים מאוד, חשוב לקחת בחשבון גם את עלויות שדרוג הדירה והתוספות לאחר הכניסה לדירה שמגיעות לעשרות אלפי שקלים".
בירוחם, לדוגמה, הפער בין מחירי הדירות של מחיר למשתכן לדירות שנמכרות בשוק החופשי הוא הנמוך ביותר, פחות מ־15 אחוז, כאשר בפועל מדובר בסכום קטן יחסית, כ־100 אלף שקל בלבד, אך הדירה הנמכרת בשוק החופשי נבנית בסטנדרט בנייה גבוה, ובמתקנים ובמחירה כלולים גם החנייה, הגינה והמחסן.
"כוונת תוכנית מחיר למשתכן הייתה לשרת את הזוגות הצעירים, אך בפועל הניסיון אינו מוצלח כל כך, שכן הוא משפיע משמעותית על איכות המוצר", אומר אבישי בן חיים, מנכ"ל חברת רוטשטיין. "גם אם המפרט סטנדרטי, לעולם התכנון במחיר למשתכן יהיה פחות אופטימלי ויותר חסכני (למשל בנושא כיווני אוויר), עם שטחים ציבוריים פחות מרווחים ופחות מאובזרים, כל זאת מאילוצי תקציב".
7. מלכודת המשכנתה
בנק ישראל מגביל את רוכשי הדירות בשוק החופשי למשכנתה בהיקף של עד 75 אחוז משוויה, לאחר שהוערכה על ידי שמאי הבנק. במחיר למשתכן, לעומת זאת, הרוכש יכול לקבל מימון בהיקף של עד 75 אחוז מגובה הערכת השמאי — אבל מכיוון שמחיר הדירה נמוך משמעותית משווי השוק שלה, שיעור המימון יכול להגיע עד 90 אחוז מסך התשלום לקבלן (עד לסף של דירות בשווי 1.8 מיליון שקל. מעליו הזוכה חייב בהון עצמי של 25 אחוז משווי הדירה). רמת המינוף הגבוהה של המשכנתה שאותה מנצלים זוכי תוכנית מחיר למשתכן, נוכח ההסכמות בין האוצר לפיקוח על הבנקים, עלולה להתגלות כחרב פיפיות: עליית הריבית הצפויה ביום מן הימים תהפוך את ההחזר של משנכתה בגובה 90 אחוז משווי הבית לבלתי מתקבל על הדעת. משקי בית עלולים להתמוטט כמו מגדל קלפים.
8. קונים תחת לחץ
למרות שקצב הגרלת הדירות הולך וגובר, זוכים רבים מספרים שהם נאלצים לבחור דירות תחת לחץ. לדוגמה, זוג רוכשי דירה ראשונה בפרויקט מחיר למשתכן בקריית־מוצקין, נקראו למפגש רוכשים עם הקבלן כמה חודשים אחרי ההודעה על זכייתם. למרות פרק הזמן הממושך שעבר מיום הזכייה, את הזימון למפגש לבחירת דירה קיבלו בהתראה של ימים ספורים. במפגש הציגו אנשי החברה היזמית את הפרויקט לראשונה בפני הרוכשים, והציבו בפניהם לוח זמנים דחוק בן שבועיים בלבד, בטרם יגיעו למעמד בחירת הדירה והפקדת המקדמה בסך של 2,000 שקל. ביחד עם למעלה מ־100 רוכשים, נדרשו בני הזוג לעיין במפרטי הדירות המוצעות, לבחון את יכולתם הכלכלית מול הבנקים למשכנתאות, וכן לבדוק את חוזה המכר שהציג בפניהם הקבלן. במצב כזה קשה להפעיל שיקול דעת, וזה לא הגיוני בעליל כשמדובר באחת ההחלטות הדרמטיות ביותר בחיים.
9. סכנה: דירות רפאים
אומנם את המשקיעים הדיר השר כחלון מן השוק, אבל תוכנית הדגל שלו לא מונעת מצעירים לרכוש דירות להשקעה. חלק בלתי מבוטל מהזוכים בהגרלות מחיר למשתכן מייעדים את הדירות שבהן זכו לצורך השקעה. לא פעם בניינים הנבנים במסגרת מחיר למשתכן מכילים שיעור גבוה של דירות להשכרה. התוצאה: ההיצע של דירות להשכרה באותו בניין/אזור גדל, מה שיכול לגרום להוזלה של מחירי השכירות באותם הפרויקטים, להקטין את התשואה משכירות ואת הכדאיות הכלכלית של הרוכשים. החשש הגדול: דירות רפאים שלא יושכרו ויותירו את בעליהם בבור.
"הפרויקטים הראשונים שיצאו לדרך אופיינו ברכישות על ידי רבים שאינם בני המקום, שמייעדים את הדירה להשכרה", אומר ארנון פרידמן, מנכל אשדר."כיום, רבים מהזוכים כבר לא בטוחים שאכן מדובר בהשקעה טובה, מכמה טעמים, בעיקר כאשר הפרויקט ממוקם בפריפריה ובסביבתו צפויה בנייה בהיקפים גדולים. סיבה נוספת היא תמהיל הדירות הבעייתי, כאשר כנגד כל דירה קטנה מתכננים מספר דירות גדולות. כמו כן, אף כי המפרט שנקבע על ידי הממשלה גבוה, הרוכשים אינם זכאים להזמין שינויים, מה שמאוד מגביל אותם".
10. מבול דירות כעבור חמש שנים
הזוכים בתוכנית מחיר למשתכן מחויבים לא למכור את הדירה שבה זכו בטרם יחלפו חמש שנים מיום האכלוס. רבים מבין הזוכים הם זוגות צעירים, שסביר להניח כי במרוצת הזמן ירצו לרכוש דירה אחרת מזו שבה זכו, עקב שינויים בחייהם ובמשפחתם. "זה עלול להביא לכך שמיד בסיום חמש השנים מיום האכלוס נראה כמות גדולה של דירות למכירה בבניינים של מחיר למשתכן", אומר עודד ברץ ממועדון הדיור הבית האקדמי. "ההיצע הגדול של דירות למכירה עשוי להשפיע על מחירי השוק באותו בניין/ אזור ולהוריד את ערך הדירות. תרחיש זה מהווה בעיה עבור הרוכשים דירה בפרויקט, אך הוא אינו מהווה בעיה ברמת התוכנית מנקודת המבט של הממשלה". בכל מקרה, סימנים ראשונים לכך כבר אפשר לראות בעפולה ובקריות.
ביג דיל
אתם שוקלים להצטרף להגרלה של מחיר למשתכן? כך תעשו זאת נכון
שרון בן יהודה, מנהלת מחלקת אשראי בבנק טפחות, מסמנת את המסלול אל המחיר למשתכן:
הנפיקו תעודת זכאות והירשמו למאגר הזכאים הרשאים לגשת למכרזים.
עדיף להירשם לפרויקטים בסביבת המגורים העתידית שאותה הגדרתם כמתאימה לכם. זכייה בדירה באזור אחר עלולה להכניס אתכם לדילמה: האם לעבור לגור במקום שלא תכננתם לגור בו, או שאולי כדאי "להשכיר ולשכור". במקרה כזה חייבים לקחת בחשבון סיכונים אפשריים, כמו תקופות שבהן לא תצליחו להשכיר את הדירה או תפעול נכס באזור מרוחק מכם.
בדקו את האזור שבו אתם מעוניינים לגור. מהן האפשרויות העומדות בפניכם: דירות יד ראשונה/יד שנייה, חברת בנייה/הקבלן, מועד כניסה צפוי, מחיר, מפרט.
אל תסתנוורו מהמילה "זכייה". יש להתייחס לכל עסקה כאל אופציה לרכישה, מול האפשרויות הנוספות. האם קיימות דירות העונות על הצרכים שלכם ונותנות לכם מענה טוב יותר? במידה והזכייה מגלמת הנחה לעומת מחיר החלופות, עליכם להחליט מה תוצאות שקלול היתרונות/חסרונות בכל אלטרנטיבה.
ניתן להירשם לשלושה פרויקטים בו זמנית. במידה וזכיתם באחת ההגרלות, שמכם ימחק מהרישומים האחרים. אינכם יכולים להרשם שוב להגרלה לפרויקטים נוספים, אלא אם תוותרו על הזכייה.
מתי אתם מעוניינים להיכנס לדירה? במקרה של מחיר למשתכן, בדרך כלל זה יתאפשר לאחר יותר שנים מאשר בעסקה שכיחה בשוק יד ראשונה/שנייה. לפני הרשמה להגרלה, בדקו את תאריך קבלת קרקע של היזם והוסיפו כשלוש שנים עד למועד משוער של קבלת חזקה בדירה.
חשוב לדעת כי מדובר בנכס בעל סחירות נמוכה יחסית, ולהתאים זאת לתוכניות העתידיות שלכם (זכרו: ניתן למכור את הדירה רק חמש שנים לאחר קבלת החזקה).
בחנו היטב את הקבלן/היזם שזכה בפרויקט שבו אתם מתעניינים: בררו מהי איכות הבנייה שלו, דברו עם דיירים בפרויקטים קודמים שבנה.
חשוב לתמחר מראש את עלות זמן ההמתנה לסיום הפרויקט (כאמור, יעברו מספר שנים עד הכניסה לדירה). משמעותה, בין היתר, תשלום דמי שכירות בתקופת הביניים ותשלום החזר משכנתה במקביל, עלויות מימון, אי נוחות.
חשוב לגשת לבנק משכנתאות, להגיש בקשה עקרונית ולקבל אישור עקרוני להיקף האשראי המקסימלי שתוכלו לקבל. רק לאחר קבלת אישור זה, כדאי לבחור דירה שעונה על הצרכים ומתאימה לאפשרויות.
יש להיערך מראש לאפשרות של עליית מחיר הדירה (כמו ברכישת כל דירה חדשה), המוצמד למדד תשומות הבנייה. ב־12 החודשים האחרונים הוא עלה בכשלושה אחוזים.
שימו לב, המפרט אחיד ולא ניתן לבצע בו שינויים לפני הכניסה לדירה.
נסו לחסוך כמה שאפשר בתקופת הביניים, וקחו בחשבון הוצאות כניסה לדירה חדשה שמצטברות לסכומים נכבדים (עלויות נלוות לעסקה כגון תשלום שכר טרחה לעורך דין, תשלום בגין חיבורים, התקנת מזגן ועוד).
קחו בחשבון הוצאות נלוות קבועות נוספות למשכנתה, ע"פ הנחיות בנק ישראל: ביטוח חיים וביטוח נכס.
הזמן העומד לרשותכם לבחירת הדירה שאתם מעוניינים לרכוש הוא קצר. הגיעו מוכנים: תוכלו לראות באתר האינטרנט אילו דירות נותרו לרכישה. עברו בדקדקנות על המפרטים של הדירות, שימו לב לכיווני אוויר, האם קיים מחסן לדירה, מה תצטרכו.
רכישת דירה היא אחת העסקאות הגדולות והמשמעותיות ביותר של משק בית, לכן גם במקרה של זכייה בדירה במחיר למשתכן מוצע לבצע את כל הבדיקות שהייתם מבצעים בעת רכישת דירה: לקחת עורך דין מטעמכם, לבצע בדיקת איכות בנייה וכל בדיקה אחרת (לדוגמה: האם נחתמו הסכמי־גג? קרבה ונגישות לתחבורה ציבורית, איזה מבני ציבור קיימים/יוקמו באזור).
הכתבה פורסמה במוסף "ידיעות הנדל"ן" ב"ידיעות אחרונות"