ארדן מאשר: "יש מאמץ להתניע משא ומתן עם חמאס"
בהמשך לדיווח על מגעים בין גרמניה לחמאס על עסקת שבויים, השר לביטחון פנים מאשר בריאיון לאולפן ynet כי ישראל פועלת "באופן לא ישיר" מול חמאס. ארדן, שתומך במתן הוראה לצבא לפגוע במשגרי עפיפוני הטרור, מותח ביקורת מרומזת כלפי נתניהו: "הוא מחליט מה עולה להצבעה בקבינט"
אישור של חבר קבינט למגעים לא ישירים עם חמאס: בצל הדיווח כי גרמניה מנהלת משא ומתן עקיף עם חמאס בנוגע לעסקת שבויים אפשרית בין הצדדים, השר לביטחון פנים וחבר הקבינט, גלעד ארדן, מאשר הבוקר (ה') בריאיון לאולפן ynet כי אכן יש מאמץ ישראלי להתניע את המגעים האלה מול חמאס, אך לא באופן ישיר.
לפי הדיווח הבוקר בעיתון "אל-חיאת", העסקה תכלול את השבת ארבעת הישראלים, גופות חללי צה"ל הדר גולדין ואורון שאול ואת האזרחים אברה מנגיסטו והישאם א-סייד, בתמורה לאסירים פלסטינים הכלואים בישראל. לפי הדיווח, שליחים גרמניים ביקרו בחשאי כמה פעמים ברצועת עזה ונפגעו עם בכירי חמאס. בנוסף, מתווך גרמני חדש מונה למשימה ועובד מברלין.
"מבלי לפרט באיזה ציר מדיני, אני יכול לומר שקיבלתי עדכון בנושא הזה בתקופה האחרונה", אמר ארדן בריאיון באולפן. "מדינת ישראל והשליח שמונה לכך, איש השב"כ לשעבר ירון בלום, עושים את כל המאמצים בצירים המדיניים כדי לנסות ולהתניע שיח, משא ומתן עם חמאס, לא באופן ישיר כמובן, כדי להחזיר את חיילינו ואת אזרחינו, אבל זה בציר המדיני".
ארדן הבהיר גם כי משפחת גולדין צודקת בכך שישראל צריכה לעשות הכול כדי לייצר משוואה שהחזקת השבויים והנעדרים היא לא נכס לחמאס אלא נטל. הוא התייחס גם להחלטתו לא לאפשר לאסירים לצפות במשחקי המונדיאל בבתי הכלא. "אנשי מקצוע לא חושבים שזה ישפיע. לא ניתן להעריך מה מסך הלחצים שיופעלו, בין אם על אסירי חמאס או על ההנהגה בעזה, אבל זו החובה המוסרית שלנו ואני מתכוון לממש אותה", מבהיר השר.
בנושא אחר שקשור לרצועת עזה הדגיש ארדן שוב את עמדתו כי יש לפגוע במשגרי עפיפוני התבערה ובלוני הנפץ מעזה ולא להסתפק בירי אזהרה. ארדן מותח ביקורת מרומזת בדבריו כלפי ראש הממשלה בנימין נתניהו. "בקבינט לא הועלתה הצבעה בנושא הזה ואני מציע לשאול את מי שאחראי להעלות הצבעות", אמר ארדן.
אתה אומר: אנחנו בקבינט לא קיבלנו החלטה. צה"ל עושה מה שהוא רוצה ואני לא מקבל תשובות כשר בקבינט
"אני לא מחליט מה עולה להצבעות בקבינט. יו"ר הקבינט הוא ראש ממשלת ישראל ואם הוא חושב שמשהו צריך לעלות להצבעה הוא יעלה אותו. השיח בקבינט הוא, ועוד פעם אני לא מייצג את השיח בקבינט זה דמוקרטיה, אני אומר את עמדתי בקבינט – עמדתי שצריך לירות באופן מכוון כלפי משגרי העפיפונים. צה"ל מציג שהוא בדרך לפתור את התופעה הזו ובסופו של דבר, דרג מדיני לא מתעסק בטקטיקה או באיך מטפלים בתופעה, הוא מתעסק במדיניות שצריך לבלום אותה וזה נכון. אנחנו כבר באיחור רב מאוד, מדינת ישראל באיחור רב מאוד והמצב הזה שם הוא מצב בלתי נסבל שלא יכול להימשך. זו האמירה שלי וזו העמדה שלי".
אתה טוען שהצבא מחליט? אנחנו יודעים שיש קבינט, אנחנו יודעים שיש ראש ממשלה, שר ביטחון. אי אפשר להטיל הכול על צה"ל
"אני לא מטיל שום דבר על צה"ל, אבל כדרג מדיני, תפקידי לקבוע מדיניות.
נקבעה מדיניות?
"אני לא יודע, אני מציע שתשאלו את שר הביטחון".
"לא לחכות שנגיע לרעשי אדמה בעוצמה 7"
באשר לגזרה הצפונית ולהמשך הלחימה בגולן הסורי אמר ארדן כי "די ברור שהכיוון הוא שנשיא סוריה בשאר אסד עומד להכריע את המערכה נגד המורדים. אנחנו מסתכלים אחורה למצב שהיה טרם מלחמת האזרחים ואנחנו חייבים למנוע כל מצב של הידרדרות באזורי הגבול שלנו. אם אסד, ביחד עם רוסיה, עומד להכריע את המערכה ולהשתלט גם על אזור דרום סוריה שקרוב לרמת הגולן, אנחנו צריכים לוודא ולעשות הכול מול הרוסים כדי להבהיר את זה. אנחנו לא נקבל שום נוכחות חמושה של משטר אסד באזורים שאמורים להיות מפורזים", הדגיש ארדן.
השר ארדן התייחס גם לרעידות האדמה שהורגשו בישראל ולדרכים שהמדינה נוקטת כדי להיערך לאסון. "אף מדינה בעולם לא מוכנה במאה אחוז לכל תרחיש חירום", הסביר השר. "אנחנו לא מספיק מוכנים. המדינה צריכה להכניס את היד לכיס ולסבסד באופן דחוף. משרד הביטחון, שהיום אחראי על מוכנות העורף, הגיש תוכנית דומה לזו שאני הכנתי בשנת 2014 שעלותה כחמישה מיליארד שקל".
היות וזה לא יקרה תוך יומיים כל החיזוק הזה ויקרסו אלפי בניינים ונצטרך להוציא אנשים משם, אתם מוכנים לזה?
"ודאי שיש מוכנות הרבה יותר גבוהה ממה שהיה בעבר ושוב אני אומר, אני לוקח את זה אחורה. המגיבים הראשונים שאני אחראי עליהם – הכבאים, השוטרים, כל המתנדבים וכ"ו, הם ברמת מוכנות הרבה יותר גבוהה. ציידנו אותם באמצעים לוויינים למקרים שמערכות קורסות. להגיד לך שיש כבר את כל המוכנות המלאה? ממש לא. יש עוד כברת דרך ארוכה לעשות ובהחלט אלה דברים שחייבים יהיו להעלות בקבינט ובממשלה בשבועות הקרובים כי קיבלנו עכשיו קריאת השכמה מאוד מאוד ברורה ברקע רעידות האדמה ביומיים האחרונים שהיו ברמה של יותר מ-4 דרגות בסולם ריכטר. אסור לחכות שנגיע לרעשים בעוצמה של 7 פלוס".
ארדן לא החליט על הארכת כהונת המפכ"ל: "הבא יבוא מתוך המשטרה"
גם סוגיית הארכת כהונתו של המפכ"ל, רב-ניצב רוני אלשיך, עלתה לדיון בריאיון. ארדן מבהיר שוב כי טרם קיבל החלטה אם יאריך את כהונתו של אלשיך או לא. "יש עוד חמישה חודשים לתקופה שנקצבה למפכ"ל בהחלטת הממשלה ובחודשים הקרובים אני בהחלט אתחיל לעסוק בכך. נשקול לטובת המדינה והמשטרה את כל היתרונות והחסרונות".
יש לך כבר מפכ"ל מכהן. זה שיקול? העובדה שאין אלטרנטיבות אולי?
"לא רק שיש אלטרנטיבות, אלא אני והמפכ"ל הסכמנו שהפעם הבאה שימונה מפכ"ל, וזה לא משנה אם זה בעוד חמישה חודשים או בעוד שנה וחמישה חודשים, הוא צריך לבוא משורות המשטרה. להכניס מישהו מבחוץ לארגון כזה, שהוא ארגון סך הכול מקצועי, עושים את זה פעם בכמה עשרות שנים אם הארגון נמצא במשבר. המשטרה אכן הייתה במשבר לפני שלוש שנים כשחצי מסגל הפיקוד נאלץ לפרוש. המשבר נגמר והמשטרה נמצאת היום במקום טוב יותר ממה שהייתה לפני שלוש שנים.
תפקוד המפכ"ל טוב בעיניך?
"בהרבה תחומים המשטרה התקדמה. זה לא אומר שאין לי איתו מחלוקות בתחומים אחרים וההחלטה שלי תתבסס על מכלול שיקולים".
ארדן התייחס גם להצעת החוק שלו לקנוס את החתן ובעל האולם אם יהיה ירי בחתונות. הצעת החוק נועדה להיאבק בתופעה של ירי בחתונות שעלתה לתודעה לפני כמה חודשים בעקבות סרטונים שהופצו ברשת מירי בחתונות בנגב. "יש לנו מכת מדינה. תופעת הירי הבלתי חוקי בישראל שייכת לצערי, והם סובלים מזה והמנהיגים שלהם גם מציפים את זה, אך ורק לאוכלוסייה הערבית. 98 אחוז מאירועי הירי הבלתי חוקי בישראל מתרחשים בחברה הערבית והיא גם זו שמשלמת לצערנו את המחיר. זה קורה כי היה כאן פער של עשרות שנים באכיפה ונוכחות של משטרה וזה השתרש שם כנורמה. את הנורמה הזו אני חייב לעקור בכל דרך אפשרית אז אני עושה את זה באמצעות הקמת תחנות משטרה, אבל זה לוקח שנים רבות ואי אפשר לחכות עד אז", אמר ארדן.