מח"ש חוקרת חשד ל"תפירת תיק": "אם הוא לא היה חוצפן - הייתי משחרר אותו". האזינו
נהג מהשרון התעמת עם קצין ושוטרים. בדיקה בזירה העלתה כי הנהג לא נסע בשכרות. ואולם, הקלטה שהגיעה לידי ynet חשפה לכאורה כי השוטרים ניסו "לתפור תיק". אחד מהם הודה כי הנהג לא סירב לבדיקת "ינשוף", ואחר השיב: "תכל'ס". המשטרה: "אלה לא הנורמות המצופות"
זה החל כמו עוד עיכוב לחקירה בשטח במסגרת המאבק של המשטרה למיגור תאונות הדרכים, אולם שיחת טלפון שהוקלטה במקרה חשפה לכאורה כמה קל אפשר "לתפור תיק" לאזרח: המקרה אירע לפני שנה וחצי. שוטרי סיור סימנו לתושב השרון לעצור לבדיקה שגרתית. ואולם, מהקלטות שהגיעו לידי ynet עולה כי בהמשך העימות בצד הכביש נעשה ניסיון מצדם של השוטרים "להכשיר" את הפללתו של הנהג ואף מהמרים ביניהם על עתידו המשפטי.
שני שוטרי הסיור, שביקשו מהנהג לעצור בצד הדרך, חשדו כי מדובר בסוחר סמים - ובעקבות כך ביקשו לערוך עליו חיפוש גופני. במקביל הם ביקשו מהנהג להעביר לידיהם את ארנקו עם מסמכיו ושני טלפונים ניידים שהיו ברשותו. אחרי סיום הבדיקה הגופנית, שבה לא נמצא דבר, נותרו הטלפונים הניידים של הנהג בכיסו של אחד משוטרי הסיור.
"הוא דחף לי את ה'ינשוף' לפה"
במקום לשחררו, החליטו שני שוטרי הסיור לזמן לזירה שוטרי תנועה. אל המקום הגיעו קצין ושוטר, שפתחו גם הם בבדיקת הנהג בשטח. השוטר ביקש מהנהג לעבור בדיקה לגילוי אלכוהול בדם, ולצורך כך דרש ממנו לעשות זאת באמצעות מכשיר "ינשוף". לטענת הנהג, דרישת השוטר נעשתה בצורה אגרסיבית: "הוא דחף לי את ה'ינשוף' לפה".
הנהג לא אהב את הפעלת הכוח לצורך קיום הבדיקה לגילוי אלכוהול בדמו. הוא הזיז את ראשו ובמקביל ביקש מהשוטרים במקום לשים במכשיר פייה חדשה. לטענת הנהג, לא הייתה לו שום בעיה לבצע כל פעולה בתנאי שהיא לא תיעשה בכוח. אלא שקצין התנועה החל למלא דו"ח ורשם בו בין היתר כי הנהג סירב לבדיקה, ולפיכך הסירוב הפך למעשה להודאה בביצוע עבירה.
הקצין והשוטר לא הסתפקו בכך והורו לנהג לבצע בדיקת מאפיינים, שנועדה לבחון שכרות באמצעות הליכה בקו ישר ונגיעה באף עם האצבע. במסמך שאותו מילאו הקצין והשוטר ניתן לראות כי הנהג עבר בהצלחה בדיקת עמידה, הליכה על קו ומבחן נגיעת אצבע באף. למרות זאת, בסוף המסמך סומן בהתייחס לנהג כי "לא ניתן לקבוע" אם הנהג נסע בשכרות.
בשלב זה אשתו של הנהג התקשרה אליו, ואחד מהשוטרים שענה לטלפון השיב לה: "הוא מעוכב, תלכי לישון". האישה, שהייתה אז בהיריון מתקדם, התקשרה לטלפון השני של בעלה, שהיה כאמור בכיסו של אחד משוטרי הסיור. למרות התוצאה הברורה, השוטרים החליטו לתת לנהג דו"ח בגין סירוב לעבור בדיקה לזיהוי אלכוהול בדם וכפועל יוצא מכך הוא אף זומן למשפט בבית הדין לתעבורה בפתח תקווה.
ומכאן, החלה ממש במזל הקלטת השוטרים בזירה: התברר שהשוטר שהכניס לכיסו את אחד הטלפונים של הנהג, לחץ בשוגג על ההקלטה במסך הטלפון. "מה סמל הסעיף, אתה יודע?", שואל קצין התנועה את שוטר התנועה. השוטר השיב לו: "סמל הסעיף? אני לא יודע". הקצין: "סירוב". השוטר: "זה לא סירוב". הקצין: "זה סירוב למתן בדיקת אוויר 'ינשוף'. מה לא סירוב, מה הוא עשה?" שוטר: לא, לא חשוב".
במהלך מילוי הדו"ח, הבחינו השוטרים כי אין ברשותם העתק של הדו"ח שאמור להיות מועבר לנהג - פעולה שכלשעצמה מנוגדת לחוק. "טיפש שחושב שהוא חכם, זה הדבר הכי גרוע", נשמע הקצין אומר לחבריו בהתייחסו לנהג. אחד השוטרים השיב לקצין: "איזה קומבינות יש לך, שלא נאכל קטעים מזה".
בינתיים התיישבו שלושת השוטרים בניידת. "אני מת לעשן", אומר אחד מהם לאחרים. שוטר שני השיב לו: "אה.. רוצה סיגריה?". השוטר הראשון: "אה.. יש לך פה?". השוטר השני: "אתה מופתע כאילו אני ברפת". השוטר הראשון: "מה, זה מוכן כאילו?". השוטר השני (אומר ופורץ בצחוק): "הייתי בבית זונות, גנבתי לה קופסה".
"בית משפט מזיין אותו על זה?"
בהמשך השיחה ביניהם, נשמעים כאמור השוטרים מהמרים על עתידו של הנהג במשפט, ואז מציין אחד מהם במפורש כי הסיבה למתן הדו"ח היא חוצפתו של הנהג. "תגיד לי, בגדול אבל בית משפט מזיין אותו על זה?", שואל אחד מהשוטרים, והשוטר השני משיב: "בטח". השוטר הראשון: "גם עורך דין תותח, זה לא משנה?". השוטר השני: "לא יעזור לו כלום". השוטר הראשון: "כן? בית משפט בפועל כמה ייתן לו לפי דעתך?". השוטר השני: "סירוב למתן בדיקה זה כמו הודאה".
בשלב זה מודה אחד השוטרים כי הנהג לא סירב לבדיקת האלכוהול בדם: "במקום לעשות בדיקה - אין לו כלום". שוטר שני אומר: "תכל'ס, הוא חוצפן אבל". השוטר הראשון: "כן, בשביל זה הוא יאכל אותה". השוטר השני: "בגדול הייתי משחרר אותו. אם הוא לא היה חוצפן - הייתי משחרר אותו".
מגובה במסמכים שהגיעו לידיו, פנה הנהג באמצע השבוע למחלקה לחקירות שוטרים (מח"ש) והגיש תלונה. ממח"ש נמסר כי "התקבלה תלונה והיא נבדקת במח"ש כמקובל".
מהמשטרה נמסר בתגובה: "במסגרת המאבק המתמשך בקטל בכבישים, שוטרי משטרת ישראל מבצעים פעילויות אכיפה רבות בהתאם לחוק, במטרה למנוע את התאונה הבאה ולשנות את תרבות הנהיגה בישראל.
"על פניו הדברים העולים בהקלטה, שאמנם הוגשה לבית המשפט ושמהימנותה טרם התבררה, אינם עולים בקנה אחד עם הערכים ונורמות ההתנהגות המצופים מכל שוטר. אם יימצא במהלך ההליך פגם חוקי או ערכי בהתנהלותם, הנושא יטופל בהתאם ובמלוא בחומרה.
"בכל הנוגע לאכיפת העבירה שבוצעה - הרי שמדובר בתיק תעבורה שמתברר בבית המשפט בימים אלו ואין בכוונתנו לנהל הליך מקביל באמצעי התקשורת".