ארה"ב מגיבה לאיום האיראני על מצר הורמוז: "מוכנים לפעול צבאית"
מפקד במשמרות המהפכה איים כי איראן תמנע את ייצוא הנפט דרך המצר "אם ארצות הברית תכפה חרם על הנפט האיראני". הצבא האמריקני הבהיר בתגובה: "מוכנים לפעול להבטחת חופש הניווט והמסחר"
הצבא האמריקני הודיע היום (ה') כי הוא "מוכן לפעול להבטחת חופש הניווט והמסחר", בתגובה לאיום של איראן לחסום את ייצוא הנפט דרך מצר הורמוז - שמקשר בין האוקיינוס ההודי למפרץ הפרסי. דובר פיקוד המרכז של צבא ארצות הברית מסר כי "ארה"ב ובנות בריתה מספקות ומקדמות את היציבות באזור. יחד, אנחנו מוכנים להבטיח את חופש הניווט והמסחר בהתאם לחוק הבינלאומי".
ההודעה האמריקנית מגיעה בתגובה לאיום שהשמיע אמש מפקד במשמרות המהפכה של איראן, איסמאעיל קווסארי, ולפיו "איראן תמנע את ייצוא הנפט מהאזור דרך מצר הורמוז אם ארה"ב תכפה חרם על הנפט האיראני". קווסארי צוטט באתר האינטרנט של "מועדון העיתונאים הצעירים" של איראן.
בתגובה להודעת הצבא האמריקני, חזר מפקד משמרות המהפכה באיראן, מוחמד עלי ג'עפרי, על האיום. ג'עפרי צוטט בסוכנות הידיעות האיראנית "תסנים" אומר כי "האיום לחסום את מצר הורמוז ייושם אם יהיה צורך בכך". לדבריו, "מצר הורמוז ישמש את כולם - או אף אחד".
מוקדם יותר אתמול אמר מפקד כוח קודס של משמרות המהפכה האיראניים, הגנרל קאסם סולימאני, כי משמרות המהפכה נערכים ליישם מדיניות שתמנע כליל ייצוא נפט מהאזור אם ארה"ב תכפה חרם על הנפט האיראני. שלשום איים נשיא איראן חסן רוחאני לשבש את תעבורת הנפט משכנותיה של איראן במפרץ הפרסי אם וושינגטון תמשיך לפעול במטרה לכפות על מדינות אחרות להחרים את הנפט של איראן.
סולימאני בירך את רוחאני על דבריו ואמר כי הוא ערוך ומוכן ליישם מדיניות כזו אם יהיה בכך צורך. "אני מנשק את ידיך על כך שהשמעת הצהרות חכמות כל כך ובעיתוי נכון כל כך", כתב סולימאני במכתב שפורסם בסוכנות הידיעות האיראנית הממלכתית אירנ"א. "אני עומד לשירותך כדי ליישם כל מדיניות המשרתת את הרפובליקה האיסלאמית".
בדבריו שלשום לא פירט רוחאני איך בכוונת איראן לשבש את העברת הנפט, אבל בעבר כבר איימו בכירים איראנים לחסום את מצר הורמוז, שהוא נתיב חשוב ביותר לתעבורת נפט, בתגובה על צעדים אמריקניים נגד איראן.
בשבוע שעבר אמר בכיר במחלקת המדינה האמריקנית כי וושינגטון הורתה לבעלות בריתה להפסיק לייבא מוצרי נפט מאיראן החל מנובמבר הקרוב. הגורם האמריקני אמר כי ארה"ב אינה מתכוונת לפטור בעלות ברית קרובות שלה מחרם כזה על האיראנים. בעלות ברית חשובות של ארה"ב שמייבאות כמויות עצומות של נפט מאיראן הן למשל הודו ודרום קוריאה. גם יפן וטורקיה מייבאות כמות גדולה של נפט מאיראן. היבואנית הגדולה ביותר של נפט מאיראן בשנה שעברה הייתה סין.
ביום שבת האחרון שוחח נשיא ארה"ב דונלד טראמפ עם מלך סעודיה סלמאן וביקש ממנו להגביר את ייצור הנפט "בשל המהומות וחוסר התפקוד באיראן ובוונצואלה". טראמפ כתב על השיחה בעמוד הטוויטר שלו וטען כי המלך נעתר לבקשתו: "בדיוק דיברתי עם מלך סעודיה והסברתי לו שעם המהומות וחוסר התפקוד באיראן ובוונצואלה, אני מבקש שסעודיה תגביר את ייצור הנפט, אולי לכמות של עד 2 מיליון חביות, כדי לפצות על ההבדלים. המחירים גבוהים מדי!".
האיומים בחרם נפט על איראן מגיעים בשעה שמצבה הכלכלי של המדינה הולך ומחמיר. ביום שני בשבוע שעבר הגיעו מאיראן דיווחים על שביתת סוחרים בבזאר הגדול בטהרן ועל הפגנות מחאה שנערכו שם על רקע הצניחה החדה בערך הריאל, המטבע האיראני. בשבוע שעבר הוא ירד לשפל של 90 אלף ריאל לדולר לעומת 42,890 אלף ריאל לדולר בסוף השנה שעברה.