בתי ספר נכנסים לרשת חינוך חרדית - בשביל תקצוב ממשלתי
רשת החינוך של ש"ס התחייבה לצמצם את מוסדותיה כחלק מהסכם הבראה - אך בשנתיים האחרונות מספר המוסדות דווקא גדל, וחלק מהם שייכים בכלל לזרמים אחרים. "כנראה הבינו שהמשרד לא מתערב בתכני הלימוד"
לאחר שהחקירה נגד מנהלת סמינר הבנות "כנפי היונה" בצפת נחשפה לראשונה ב-ynet בחשד לביצוע מעשים מגונים שביצעה בתלמידות, העלה המקרה שאלות על מידת העצמאות שיש למחוז החרדי במשרד החינוך.
גורמים במערכת החינוך סיפרו כי המחוז מתנהל ב"עצמאות מוגזמת" וכי בחודשים האחרונים צצו ועלו כמה וכמה פרשיות שחלקן מצויות בחקירת משטרה. גורמים אחרים מסרו כי אותה עצמאות באה לידי ביטוי גם בתחום התקצוב.
רשת מוסדות החינוך "מעיין החינוך התורני", המשתייכת למחוז החרדי, הוקמה על ידי תנועת ש"ס באמצע שנות השמונים, במטרה ליצור זרם חינוך חרדי-ספרדי. ברשת בתי ספר וגני ילדים ובראשה עומד המנכ"ל חיים ביטון.
לפני כחמש שנים נחתם הסכם הבראה בין הרשת של ש"ס לבין משרד החינוך, שבמסגרתו התחייבה בין השאר הרשת לצמצם את מספר המוסדות, ולקבל אליה רק מוסדות שנאמנים ל"יהדות החרדית הספרדית". אבל בדיקת הנתונים הרשמיים של משרד החינוך מעלה כי בשנתיים האחרונות צמח מספר מוסדות החינוך ברשת מ-174 ל-208 מוסדות חינוך, כשחלק גדול מהמצטרפות החדשות אינן נמנות עם הזרם הספרדי-חרדי.
למה בתי ספר שאינם קשורים לדרכה של הרשת ירצו להצטרף ולפעול תחתיה? זו הסיבה. בישראל שלושה מודלים של תקצוב מוסדות חינוך במגזר החרדי: המודל הראשון מזכה את המוסד ב-50 אחוזי תקצוב (בית ספר שאינו מוכר), השני מזכה את המוסד ב-75 אחוזי תקצוב (מוכר שאינו רשמי) והשלישי (ממלכתי חרדי) מזכה את המוסד בתקצוב מלא.
מידת התקצוב, על פניו, קשורה גם להיקף לימודי הליבה הנלמדים בבית הספר. החל מראשית שנות התשעים זוכה רשת "מעיין החינוך התורני", כמו גם רשת החינוך העצמאי של יהדות התורה, לתקצוב מלא.
כלומר, בית ספר עצמאי או מוכר שאינו רשמי, שמצטרף לרשת, זוכה בבת אחת לתוספת תקציבית נאה. כך ניתן למצוא לפתע ברשת החרדית-ספרדית חיידר ביידיש ומוסדות של חסידות חב"ד, שלא מחנכת בדרכו של הרב עובדיה יוסף. נשאלת השאלה כיצד מלמדים מורים של הרשת הספרדית במוסד דובר יידיש?
הסופר חיים ולדר, שמנהל את המרכז לילד ולמשפחה בבני ברק, אמר כי בתי הספר שאינם שייכים לש"ס עוברים לרשת החינוך של התנועה כי הם מאמינים שהדבר יעניק לם את התקצוב המלא אך יחד עם זאת לא יפגע בעצמאות שלהם. "יש משהו בזה שהחינוך העצמאי לא לוקח תקצוב מלא כי זה נותן תחושה של שליטה מסוימת. כנראה שמעיין החינוך מספיק חזקה ושומרת על בתי הספר שנמצאים תחתיה".
עם זאת, ולדר, דמות מוכרת במגזר החרדי, אמר כי "החינוך הוא הדבר שהכי מעניין את הציבור החרדי, וההתערבות בתכנים מפחידה את הציבור שלנו. אם מוסדות החינוך עוברים למעיין החינוך התורני, זה אומר שהם סבורים ששם פחות מתערבים כנראה. זו מחמאה גדולה לרשת החינוך".
ש"ס: "אין מניעה לצירוף מגזרים שונים"
ממשרד החינוך נמסר בתגובה כי הוא "מיישם תוכנית הבראה עבור רשת החינוך, בשיתוף החשב הכללי באוצר,
ויישום התוכנית יסתיים בשנת הלימודים הבאה".
מרשת "מעיין החינוך התורני" נמסר כי "רשת החינוך בני יוסף מצרפת לשורותיה מוסדות חינוך ממגוון אוכלוסיות רחב. כל המוסדות בבעלות הרשת הנמנים על שורותיה פועלים בהתאמה לכללים ותקנות המשרד ומחויבים לתוכניות הליבה, המיצ"ב וכדומה".
עוד נמסר כי "אין כל מניעה לכך שהרשת תפעיל ותצרף לתוכה מוסדות חינוך ממגזרים שונים. רשת החינוך מפעילה את המוסדות שבבעלותה בהתאמה מלאה לתקציב המתקבל ממשרדי הממשלה ועל נוסחאות התקצוב הנוגעות בכל, כולל תקצוב בתי ספר קטנים".