אמבאפה מול גודין: המצ'-אפ המעניין ביותר במונדיאל
מהירות נגד שלמות הגנתית. צעיר מול ותיק. פני הכדורגל החדש לעומת קפטן הסגנון הקלאסי. צרפת נגד אורוגוואי. קיליאן אמבאפה ודייגו גודין יציגו היום (17:00) את המאבק הכי מסקרן שנראה ברוסיה, כזה שמסמל גם את התחרות בין הנבחרות שלהם. אורי קופר מנתח את המפגש הבין-דורי ברבע הגמר
בחודש אוקטובר האחרון נחתו דייגו גודין וחוסה חימנס בשדה התעופה במדריד. הם בדיוק השלימו משימה לאומית, העפילו עם אורוגוואי למונדיאל, ובשדה חיכה להם אוהד אחד, אוהד אישי שלהם וגם של הנבחרת. עם חולצה תכולה, סמל אורוגוואי מקדימה, מספר 3 של גודין מאחורה, וגם כוס מאטה, המשקה הפופולרי בדרום אמריקה, ביד. זה היה אנטואן גריזמן.
גריזמן מגדיר את עצמו "חצי אורוגוואי". מאמנו הראשון בריאל סוסיאדד, ששימש עבורו גם כדמות אב, הוא מאורוגוואי וגריזמן ספג את התרבות מגיל צעיר. הוא למד את כל ההיסטוריה של המדינה, וכמובן את היסטוריית הכדורגל שלה. מסוגל לשלוף פרטים על כל אורוגוואי שאי-פעם בעט בכדור, לשיר את כל שירי האוהדים של הקבוצות השונות במדינה, וכמובן גם את ההמנון.
כולם מתרגשים על המפגש שיתרחש היום (שישי, 17:00) בין גריזמן לחברים האורוגוואים, בעיקר גודין, שהוא גם סנדק ביתו של הצרפתי, אבל אם מחפשים מצ'-אפ מקצועי מעניין במיוחד, אולי המעניין ביותר במונדיאל, הוא זה שיפגיש את גודין עם חלוץ אחר, קיליאן אמבאפה, כיוון שהשניים מייצגים בדיוק את סגנון הנבחרות שלהם. צרפת המהירה והאתלטית והצעירה, מול אורוגוואי המנוסה, שמסתמכת קודם כל על הגנה ולחימה.
מאז ההצגה מול ארגנטינה, צמד השערים ובעיקר הריצה המפורסמת שהביאה לפנדל, אמבאפה הוא השם המדובר ביותר ברוסיה. לא רחוק מהכיכר האדומה מציעה חנות ספורט להדפיס בחינם כל שם שתבחר על גב חולצת אחת הנבחרות המשתתפות והיא התפרסמה לאחר שכמה אוהדים החליטו להדפיס על גבם דווקא את שמו של ולדימיר פוטין, כשמתחת לשם נשיא רוסיה מופיעה הספרה 1, רמז למעמדו בשליטה על הגלובוס. הרעיון תפס, ועכשיו אוהדים רבים מבקשים בדיוק אותו דבר, מזכרת לא רעה מרוסיה בסך הכל, אבל אנשי המכירות מספרים שיש חולצה אחת מבוקשת יותר, זו של אמבאפה.
כששחקני צרפת בדקו את הטלפונים הניידים שלהם בחדר ההלבשה אחרי שהדיחו את ארגנטינה חלקם מצאו שנשלחו אליהם צילומי מסך מתוך הטלוויזיה הצרפתית, עם גרפיקה שמראה את מהירות השיא אליה הגיע אמבאפה, 37 קמ"ש. השחקנים מיד החליטו שהמספר 37 יהיה הכינוי החדש של אמבאפה. "לא משנה לנו איך מודדים ומה המספר המדויק", אמר קשר הנבחרת פלוריאן תובאן. "מעכשיו הוא 37 וזהו".
חשוב לציין שמדובר בשיטת מדידה מסוימת, ויש כמה דרכים לבדוק מהירות שיא של שחקן, אבל לפחות בבדיקה מסוג זה מעולם לא נרשם שחקן שהגיעה למהירות כזו בריצה עם הכדור. וזה אפילו לא השיא של הילד. בדצמבר האחרון, כשהבקיע במשחק מול ליל, נמדדה לאמבאפה מהירות של 44 קמ"ש, מעט פחות מאוסיין בולט.
אמבאפה הוא הפסגה של המאפיין הבולט של הכדורגל הצרפתי – אתלטי, מהיר, פיזי. פול פוגבה, שלצד ההופעה של אמבאפה נשכח שגם הוא היה מצוין, מחזיק בדיוק באותם נתונים. אמבאפה מוסיף שליטה בכדור וסיומת מול השער, פוגבה את יכולת המסירה.
בלם של פעם
כשמזכירים את מהירותו של אמבאפה לקראת ההתמודדות המתקרבת עם הגנת אורוגוואי מספרים הדרום אמריקאים סיפור על ילדותו של גודין. בגיל 4, בחורף, ניסה הבלם לעתיד לתפוס דגים על שפת הנהר, נפל ונסחף עם הזרם. אחותו רצה לקרוא להורים וכשאלה הגיעו ראו שגודין הקטן, שהיה לבוש בבגדי חורף מלאים כולל מעיל, לא ידע לשחות ומעולם לא נכנס לעומק הים, הצליח בעזרת תושיה ושכל להתגבר על המכשול הפיזי, להגיע לגדת הנהר ולהציל עצמו. כך, אומרים האורוגוואים, ישיג גודין את אמבאפה כמעט שלושה עשורים מאוחר יותר. גודין ימצא כבר איך לתפוס אותו.
בשבעת המשחקים האחרונים שלה, ארבעה מתוכם במונדיאל, ספגה אורוגוואי רק שער אחד, מהראש של פפה בשמינית הגמר. את גודין העולם מכיר היטב כבר שנים, אבל בזמן המונדיאל התקבע ברוסיה קונצנזוס שהיום מדובר בבלם הטוב בעולם. גודין, המבוגר ב-13 שנים מאמבאפה בן ה-19, הוא אולי לא השחקן המהיר ביותר שאפשר למצוא, גם לא קרוב לכך, מדובר בלוחם, במנהיג, באחד שיודע למנוע שערים וגם להבקיע אותם. את שער הניצחון של מול איטליה במונדיאל הקודם הראה המאמן אוסקר טבארס לשחקנים בזמן מחצית המשחק מול מצרים. חוסה חימנס שחזר אותו בתוספת הזמן.
רבים קוראים לגודין "בלם של פעם", במובן הטוב של המילה. הוא יודע לצאת קדימה עם הכדור, גם יכולת המסירה טובה, אבל העיקר במשחק שלו הוא הגנה על השער בכל מחיר, באגרסיביות, כשהוא דואג כל הזמן ליישר את קו ההגנה, די דומה לדרך בה פאביו קנבארו הוביל את איטליה במונדיאל 2006 בו נבחר למצטיין.
לפני כל משחק גודין לומד את תנועת כל השחקנים מולם הוא הולך להתמודד. בודק האם כדאי לו לתקוף את השחקן עם קבלת הכדור או לחכות. להזיז את הגוף טיפה ימינה או מעט שמאלה. לקחת סיכון בניסיון לחטוף כדור לקחת דווקא חצי צעד לאחור. הגדולה של גודין, וכך הוא מחפה על היעדר מהירות, היא לחסום נכון את נתיב הריצה של השחקן שמולו, אותו הוא מזהה בשלב מוקדם.
אמבאפה, למרות גילו הצעיר, הוא שחקן סופר-אינטליגנטי בעצמו (הצרפתים מתבדחים שהקמטים בצידי העיניים שלו מלמדים על בגרותו). הגדיר זאת הכי טוב עמנואל פטי. "אמבאפה לא רץ סתם אלא עם אינטליגנציה", הוא אמר כשנשאל על ההשוואה בין אמבאפה לחברו לשעבר לנבחרת תיירי הנרי. "הוא נכנס לשטח שמתפנה ותמיד ינסה להימנע מעימות ישיר עם שחקן ההגנה. הרבה שחקנים רק מנסים לנצל את מהירות הריצה שלהם, אבל אמבאפה לוקח את הכדור ותוך כדי ריצה נוגע בו בחכמה כדי שנתיב הריצה שלו יהיה מושלם".
ופה, במאבק הזה על פתיחת נתיבי ריצה וסגירתם, אנחנו מקבלים את הנקודה המעניינת ביותר לקראת רבע הגמר היום, ואולי אף את המצ'-אפ המעניין ביותר במונדיאל כולו. מהירות נגד שלמות הגנתית. צעיר מול ותיק. סמל הכדורגל החדש לעומת סגנון קלאסי. צרפת נגד אורוגוואי.
ארגנטינה הובכה על-ידי אמבאפה בעקבות החלטה לא מובנת של חורחה סמפאולי – קו הגנה גבוה שאפשר לאמבאפה ושות' להיכנס לשטח מת כאוות נפשם. אורוגוואי, ומאמנה טבארס דיבר על כך, לא תאפשר זאת, גודין לא יאפשר זאת. האם אמבאפה כל כך גדול שיצליח להתגבר גם על הבלם הטוב בעולם, בבמה הגדולה בעולם? זו כנראה השאלה המעניינת ביותר במונדיאל.