שתף קטע נבחר

 

תיקי האימוץ הושלכו: "הסוד הכי כמוס נזרק לרחוב"

לאחר חשיפת ynet על מציאת עשרות תיקי אימוץ חסויים של עמותת "טף" ברחוב בת"א, הביעו זעם הורים שאימצו את ילדיהם דרך העמותה. "הרגשתי שהקרקע נשמטת לי מתחת לרגליים", סיפרה בדמעות אחת האימהות - ואחרת הוסיפה: "זה מרגיש כמו אונס, זו פגיעה בנפש שלנו"

 

מאות תיקי אימוץ נמצאו זרוקים בת"א    (צילום: איתי בלומנטל)

מאות תיקי אימוץ נמצאו זרוקים בת"א    (צילום: איתי בלומנטל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הורים לילדים שאומצו בשנים האחרונות באמצעות עמותת "טף - לאימוץ בין ארצי", הביעו זעם על התנהלות מנכ"ל העמותה ליאוניד ברודסקי-זימננקו, שהשליך בסוף השבוע האחרון עשרות תיקי אימוץ ובהם אלפי מסמכים סודיים וחסויים ברחוב מאפו שבמרכז תל אביב. הפרשה, שנחשפה ביום שישי ב-ynet, מדירה שינה מעיניהם של ההורים, שדורשים שהמסמכים ובהם פרטיהם הכמוסים ביותר יישמרו במקום בטוח.

 

עוד בנושא:

אלפי מסמכי אימוץ חסויים הושלכו במרכז תל אביב

אחרי חשיפת ynet: עוכב לחקירה מנהל העמותה שהשאיר תיקי אימוץ חסויים ברחוב

 

"כשנחשפתי לאירוע הזה - הייתי בהלם", סיפרה אם לבת שאומצה דרך עמותת "טף", "מאז אני לא מפסיקה לחשוב על כך שהסודות הכי הכמוסים שלי נזרקו ברחוב. זה מרגיש ממש כמו אונס, כל החיים שלי האישיים היו בפומבי. יש דברים שאפילו משפחתי הקרובה לא יודעת עליי שהיו שם. מדובר בחוות דעת של פסיכיאטר שראיין אותי, בסיכומי מפגשי קבוצות הדרכה, דוחות רפואיים ועוד.

 

"זה זלזול נורא בי ובמשפחות. הרגשתי שהקרקע נשמטת לי מתחת לרגליים. אני מקווה שהוא (מנכ"ל העמותה, א.ב) ייענש כמו שצריך. חייבים להעיף אותו מיד ולסגור את העמותה שבראשה עומד עבריין. מצד אחד יש רק שתי עמותת שבעזרתן ניתן לאמץ מרוסיה, אבל מצד שני, עם כל הצער שבדבר - הם הוכיחו שלא אכפת להם מאיתנו ומהילדים שלנו".

תיקי האימוץ שהושלכו בתל אביב (צילום: איתי בלומנטל)
(צילום: איתי בלומנטל)

תיקי האימוץ שהושלכו בתל אביב (צילום: איתי בלומנטל)
(צילום: איתי בלומנטל)

אם נוספת שהחלה תהליך אימוץ בעמותת "טף", ציינה כי בשנים האחרונות חלה ירידה במספר הילדים שמובאים מרוסיה בעיקר בגלל מגמה להשאירם בארצם. "זריקת המסמכים ממש פגעה בנפש שלנו. ואני מתנחמת בזה שזה שתפסו אותו בשעת מעשה לפני שהמסמכים נפלו לידיים רעות. מצד אחד אין להורים שרוצים לאמץ בחו"ל אלטרנטיבות, ומצד שני זאת התנהלות כושלת ופלילית. כואב לי על המשפחות שנמצאות באמצע ההליך אבל צריך להגיד 'עד כאן'". מספר הורים פנו למשרד הרווחה בדרישה לבטל את רישיונה של עמותת "טף".

בשנים האחרונות: ירידה בהיקף פעילות העמותה

החל משנת 1998, עם תיקון סעיף בחוק האימוץ, ניתן לאמץ בישראל ילדים מחוץ לארץ אך ורק באמצעות עמותות שקיבלו לכך היתר משרי העבודה והרווחה. שתי עמותות פועלות כיום בישראל: "עתיד הילדים" ו-"טף". עבור השירותים שמספקות העמותות הן רשאיות לגבות עד 22אלף אירו, כשאת ההוצאות הנלוות מממנים ההורים המאמצים בחוזה שנחתם עמם מראש.

 

ח"כ יעל כהן פארן (המנחה הציוני), אמרה אתמול לאחר חשיפת הפרשה כי "מדובר מחדל ידוע מראש. נושא כל כך רגיש לא יכול להיות מנוהל על ידי עמותות פרטיות כי זאת בסופו של דבר התוצאה. המדינה הסירה אחריות והפקירה את נושא האימוץ הבין ארצי לשתי עמותות, מחתימת הסכמים ועד מיון והכשרות למאמצים. אין פיקוח ורגולציה.

 

"האזרחים בישראל נותרו חשופים לפגיעה בתהליך הכי קריטי, שהם מבקשים להפוך להורים. הצעת חוק שאניח השבוע תחייב את המדינה לקחת אחריות לפרוס את חסותה ולנהל בעצמה את הקשר מול המדינות כדי להבטיח לאותם מאמצים ומאומצים את הביטחון והשקט הנפשי".

 

מדוחותיה הכספיים של עמותת "טף" עולה כי בשנים האחרונות חלה ירידה משמעותית בפעילותה. אם בשנת 2012 עמדו הכנסות העמותה על יותר משבעה מליון שקלים, בשנת 2016 עמדו הכנסותיה על 828 אלף שקלים בלבד. גם הוצאות התפעול של העמותה ירדו בצורה דרמטית בשנים האחרונות. כך לדוגמה, בשנת 2012 עמדו הוצאות התפעול מעל 6.8 מליון שקלים, לעומת ההוצאות העמותה שבשנת 2016 הסתכמו ב-765 אלף שקלים בלבד. שכרו של מנכ"ל העמותה - לפי הדוחות הכספיים שהוגשו לרשם העמותות - נאמד בכ-80 אלף שקלים בחודש.  

תיקי האימוץ שהושלכו בתל אביב (צילום: איתי בלומנטל)
(צילום: איתי בלומנטל)

גם נתוני משרד הרווחה מצביעים על ירידה דרמטית במספר הילדים הזרים שמובאים ארצה לצורך אימוץ, להליך ששיאו בשנים האחרונות נרשם בשנת 2007 - אז אומצו בישראל 219 ילדים, בעיקר מרוסיה (108) אוקראינה (69) וגואטמלה (30). בשנת 2017 אומצו בישראל 17 ילדים (15 מרוסיה ו-2 מסרביה), בשנת 2016 אומצו 18 ילדים (רוסיה), בשנת 2015 אומצו 34 ילדים (רוסיה) ובשנת 2014 אומצו 35 ילדים (34 מרוסיה וילד ממולדובה). 

 

באמצע הרחוב: מאות תיקי אימוץ זרוקים

בלילה של יום חמישי האחרון, סמוך לשעה 23:00, נמצאו המסמכים ובהם שמות של הורים וילדים מאומצים, בקשות אימוץ שהוגשו לעמותה, בדיקות פסיכיאטריות שעברו המועמדים לאימוץ, חוות דעת רפואיות, תעודות לידה, מסמכים המעידים על העדר רישום פלילי, חשבונות בנק, תמונות של ילדים מאומצים ומאמציהם, רשימות של בתי יתומים ברוסיה מהם הובאו ילדים לישראל, תכתובות של העמותה עם מגישי הבקשות, מסמכים מערכאות משפטיות בישראל ועוד מסמכים רבים שחסויים על פי החוק. מעיון בתיקים שהושלכו על המדרכה עלה כי המסמכים הרבים נוגעים לשנים 1999 עד 2016.

 

משרדי החברה, שמסייעת לישראלים לאמץ ילדים ממדינות זרות, רשומים בירושלים. באחד הקלסרים נכתב כי הרשויות בישראל מכירות באופן רשמי בפעילות העמותה ברוסיה וברומניה. על אחד המסמכים הרשמיים של העמותה, שהודפס ביוני 2016 ותקף למשך שנתיים, חתומים שר הרווחה חיים כץ ושרת המשפטים איילת שקד.

 

בין המסמכים הרבים נמצאו גם בקשות רבות של פונים לעמותה, שהעלו על הכתב את התקווה והשאיפה לאמץ ילד ביום מן הימים. אחת המבקשות, בשנות ה-30 לחייה, תיארה את החלטתה לגדל ילד כאם חד-הורית לאחר שלא הצליחה למצוא זוגיות.

 

זמן קצר לאחר הפרסום ב-ynet, נודע כי המסמכים הושלכו על ידי מנכ"ל העמותה לאוניד זימננקו בעצמו, שאף תועד כי הוא מכחיש בפני השוטרים שהוא שייך לעמותה וטען בפניהם כי המסמכים שזרק מדירתו היו שם לפני שרכש את הנכס לפני עשור. "מה, אסור לזרוק את זה ברחוב?", אמר בפליאה כששוטר שאל אותו מדוע זרק חומרים כל כך רגישים. המנכ"ל עוכב לחקירה שבסיומה שוחרר לביתו. הוא חשוד בהפקרת מסמכים חסויים וסודיים. במקביל, הועבר דיווח לגורמי משרד הרווחה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איתי בלומנטל
התיקים שנזרקו
צילום: איתי בלומנטל
מומלצים