שתף קטע נבחר

 

צפו: כך נשבר בהרצליה שיא העולם במעגל גולשים

המאבק נגד הקמת אסדה סמוך לחוף דור - הביאה 992 גולשים לשבור את שיא העולם. מנגד, אומרים בנובל אנרג'י כי הם קיבלו את כל האישורים ממשרדי הממשלה והשימוש בגז יפחית את זיהום האוויר מפחם. צפו בתיעוד

כחלק מהמאבק נגד הקמת אסדת עיבוד גז במרחק של 9 ק"מ מחוף דור, שברו לפני שבועיים 992 גולשים את שיא גינס במעגל גולשים בחוף הרצליה. הגולשים והגולשות החזיקו ידיים במים בתוך הים, כשהם מתמודדים בסחף ובגלים, וביחד שברו את השיא. צפו בתיעוד

 

כך נשבר שיא העולם    (צילום: ארגון שומרי הבית, אסף קמר | עריכה: גלעד ילון)

כך נשבר שיא העולם    (צילום: ארגון שומרי הבית, אסף קמר | עריכה: גלעד ילון)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

היום (שבת) החריף המאבק כשהמתנגדים להקים אסדה סמוך לחוף, הקימו מאהל לצד כביש החוף, צפונית למחלף זכרון יעקב. הם הציבו שם חביות ועליהן ציור של שודדי ים. מנגד, בשותפות לווייתן ובמשרדי האנרגיה והגנת הסביבה מרגיעים ואומרים כי לחברה ניתנו כל האישורים והם עומדים בדרישות החוק.

 

רבבות מסרונים בדרך לשיא

הרעיון הראשוני לשבירת שיא העולם ליצירת מעגל גולשים ענקי, עלה במהלך שיחה בין חברים בסוף גלישה והפך תוך מספר חודשים ועשרות אלפי שיחות טלפון ומסרונים - מחזון למציאות.

 

הגולש איתמר גור (27), שהיה בין היוזמים של הרעיון לשבור את שיא גינס במעגל גולשים, אמר כי הניסיון לשבור את השיא הוא חלק מהפעילות של ארגון "שומרי הבית", הנלחם להרחקת אסדת הזיקוק מקרבת חוף דור. "עברו עליי ועל המתנדבים הרבים שעזרו לנו לארגן את האירוע, חודשים רבים ללא שינה. מטרת האירוע הייתה להפיץ בקרב הציבור הרחב, ולא רק בקרב הגולשים, את הסכנות הרבות שייגרמו לאזרחי ישראל ולסביבה ימית מהקמת האסדה בקרבת החוף".

 

עגל גולשים בחוף הרצליה (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 

הגולש אודי דגן, שהיה אחראי על הקשר עם המטה הרשמי של ספר השיאים של גינס, סיפר כי התכנון והתיאום לקראת הפעילות הימית ההמונית היה קריטי ביותר להצלחת המבצע ושבירת שיא גיניס. "השיא הקודם היה של 511 גולשים אמריקנים שניסו להתארגן בצורת מעגל במשך 3 שעות ארוכות", הוא סיפר. "היה להם מזג אוויר בעייתי עם זרמים חזקים. כדי שאנחנו נצליח ונשבור את השיא, במפעל חבלים מקומי ייצרו לנו במיוחד חבל ארוך עם טבעות עגינה. בערב שלפני האירוע חבורת גולשים, מילואימניקים של שייטת 13, התקינה בצלילה את החבל - מעוגן בכבלים - לקרקעית הים".

 

למזלם של המשתתפים הרבים שהגיעו עם הגלשנים לשבור שיא עולם, ביום האירוע - הים היה שקט. בניגוד למצופה מחבורה ענקית של מאות גולשות וגולשים הידועים בחיבתם לבלאגן ולאנרכיה וגלים, באוהל ההרשמה היה סדר מופתי. עשרות קבוצות של 16 גולשים בדבוקה בגילאים שונים, יצאו אחד אחרי השני - בשחייה מהירה - בעקבות המדריכים המתנדבים. בהתאם לתוכנית הימית שאושרה על-ידי המנהלת הראשית של ספר השיאים של גיניס בלונדון, כולם הסתדרו בשורה מעגלית ארוכה, מחזיקים ידיים בחבל, כדי לא להיסחף עם הזרם ולשמור על צורת המעגל המדויק.

עגל גולשים בחוף הרצליה (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

עגל גולשים בחוף הרצליה (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 

בזמן שמאות הגולשים התארגנו למעגל ענקי בתוך המים, ביבשה התארגן הפנינג המוני של תומכים ובני משפחות, שכלל מעגל תיפוף המוני על חביות נפט שחורות שסמל הגולגולת של שודדי הים - סמל המאבק, צויר עליהם. בנוסף היו נאומים, שירה בציבור וקריאת סיסמאות בגנות שרי הממשלה ומקבלי ההחלטות, שבחרו לטענת המפגינים לסכן את בריאות הציבור ולבנות אסדת גז בקרבת החוף.

 

הגולש הוותיק והמוזיקאי שלומי ברכה, שהגיע לחוף דור כדי להביע תמיכה במאבק הגולשים, טוען כי הציבור הישראלי עדיין לא מודע לסכנות הבריאותיות הרבות ומהזיהום הכבד העתיד להגיע כתוצאה מהקמת אסדה לעיבוד גז בקרבת החוף.

 

"אנשים לא יודעים שהאסדות האלה הורגות את הדגים, מזהמות את האוויר לילדים שלנו ומשום מה הפוליטיקאים מתעקשים לשים את האסדה במרחק של 9 ק"מ מהחוף, כשבכל מקום מתוקן בעולם האסדה ממוקמת על פי הבאר - רחוק מהחוף!"

עגל גולשים בחוף הרצליה (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

עגל גולשים בחוף הרצליה (צילום: שלאגר TV)
(צילום: שלאגר TV)

 

רגע לפני שנשבר השיא, עשרות רחפנים, סירות עם צלמים, צוללנים וצרחות של מעריצים מהחוף הקיפו מכל כיוון אפשרי את ההתרחשות הימית ההמונית הנדירה. ברגע שהמעגל, שסומן עם החבל המיוחד על המים, התמלא בגולשים, נשמעה צפירה חזקה מאחת הסירות שהקיפו את המעגל ו-992 גולשים ישראליים, שנספרו וצולמו בשידור חי ללונדון - בהתאם לתקנון הקשוח של מפקדת שיאי גיניס, התרחקו בשחייה מהחבל והחזיקו ידיים ביחד במעגל גולשים ענקי, מול הזרמים והסחף, במשך 3 דקות רצופות - ובכך שברו את שיא גינס!

 

ברגע שנודע למאות הגולשים ששיא העולם נשבר, כולם פרצו בקריאות שמחה והשפריצו מים אחד על השני. הגולש הוותיק יואב (44), שבא עם חבורת הגולשים הקבועה שלו מהיישוב קדימה, במטרה מוצהרת לשבור את שיא עולם, מאד התרגש מהמעמד. "ברגע המסוים הזה שכולם אחזו ידיים וצעקו ביחד לשמים - היה רגע מאד מיוחד, רגע אמיתי ומרגש שאקח איתי להמשך הדרך. מעבר שבירת השיא, המטרה המרכזית שלנו, הגולשים, היא להעביר את המסר לציבור הרחב שהים והבריאות שלנו בסכנה ולעצור את הקמת אסדת הגז בקרבת החוף - ואני חושב שאנחנו בכיוון הנכון".

 

תגובות למיקום האסדה

משותפות לוויתן נמסר: "לצערנו קומץ ראשי המתנגדים לפרויקט לוויתן ממשיכים במסע הסילופים וההפחדות וזורים אוסף של שקרים וחצאי אמיתות בעיני התושבים. בג"ץ קבע פה אחד כי תוכנית הפיתוח נותנת מענה הולם לסוגיות סביבתיות ובטיחותיות. הפרויקט אושר על ידי כל הרשויות הממשלתיות, לאחר בחינה מקיפה, ותוך נקיטת כל הצעדים שנועדו להבטיח אי פגיעה באיכות החיים. הגז מלווייתן הוא הפתרון לשנים של שימוש מרעיל ומזהם בפחם ובדלקים מזהמים אחרים. לצערנו עד היום ניזון הציבור בעיקר מטענות הסרק הללו, ובכוונתנו לוודא שהציבור יהיה חשוף גם לעובדות עצמן".

 

ממשרד האנרגיה נמסר בתגובה: "לפיתוח שדה לוויתן וחיבורו לחוף, חשיבות לאומית בחיזוק העצמאות האנרגטית של מדינת ישראל. עיכוב בפיתוח מאגרי הגז הטבעי, שיתרונותיו ברורים וידועים, ימנע את סגירת התחנות הפועלות על פחם ויוביל להמשך זיהום האוויר באזור ופגיעה בכלל תושבי ישראל.

 

"בהליכי התכנון של תמ"א 37ח' קבעו מוסדות התכנון את המיקום המאפשר הקמת אסדות. התוכנית התייחסה למגוון גדול של אפשרויות טיפול בגז טבעי: החל ממירב הטיפול בגז ביבשה והמשך עם טיפול מרבי בים. בנוסף, נערכו סקרים ובדיקות סביבתיות כחלק מתסקיר השפעה על הסביבה, נשמעו ההתנגדויות לנושא זה ונקבע המיקום המתאים בעבורם. החלטת המועצה הארצית התקבלה בשנת 2014, לפני כניסתו של השר שטייניץ לתפקיד שר האנרגיה, אושרה על ידי גורמי הביטחון ואומצה על ידי הממשלה ובג"צ אשר לא מצאו בה כל פגם.

 

"מאגר לוויתן נמצא במרחק של כ-120 ק"מ מהחוף, כמות הגז המוערכת גדולה פי 10 מכמויות הגז במאגרי כריש- תנין יחד, ופי 2 ממאגר תמר. לכן, למאגר חשיבות רבה למשק הישראלי ומכאן נובעת ההחלטה למקם את מתקני הטיפול עבורו בגבולות הטריטוריאליים של מדינת ישראל על מנת לייצר שמירה מרבית על אמינות ויתירות האספקה.

 

בכל הנוגע לטענות של זיהום סביבתי ובפרט זיהום המים. האסדה נבנית על פי כלל הדרישות הסביבתיות אשר עוגנו בתיאום ובשיתוף מלא עם המשרד להגנת הסביבה עוד בשלבי התכנון הראשוניים של האסדה, ויישומן נבדק ונבחן בכל שלב משלבי הפרויקט, זאת כדי לוודא שהאסדה תוקם ותופעל בהתאם לסטנדרטים הסביבתיים הטובים ביותר המקובלים בתעשייה. מי התוצר הם מים המופקים מתהליך הפקת הגז הטבעי. המים יטופלו באסדה וינוקו לדרגת ניקיון קפדנית יותר מהמקובל במדינות ה-OECD. המים ינוטרו בצורה קבועה טרם הזרמתם לים, ותהליך הבקרה יבוצע גם על ידי המשרד להגנת הסביבה, על מנת לוודא שאין חריגות מערכי המקסימום המותרים.

 

לאסדת לוויתן קיימת תוכנית חירום המוכנה לכל מקרה עתידי של תקלה אפשרית. חברת נובל אנרג'י מחזיקה בתוכנית חירום הנותנת מענה לכלל תחומי הפעילות הקבועה של החברה בתחום הימי, ובנוסף תכנית חירום לכל פעילות נקודתית קצרת טווח (קידוחים, צנרת). תכנית החירום המפעלית תוכננה ספציפית לאסדת לוויתן, וללא אישור של המשרד להגנת הסביבה ועמידה בהיתרים הנדרשים האסדה לא תופעל".

 

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר: "אסדת הגז תזרים לישראל גז טבעי שישפר את איכות האוויר בארץ כולה, שכן הוא יחליף ויפחית את השימוש בדלקים בעלי פוטנציאל זיהום כבד. במסגרת ההפעלה של אסדת לוויתן, לכשתקום, יידרשו היתרי הזרמה לים, היתר רעלים, היתר פליטה לאוויר ותוכנית חירום לטיפול בזיהום ים בשמן כדי לוודא פעילות תקינה של המתקן. המשרד להגנת הסביבה יעמוד על כך שלא תיגרם פגיעה לציבור או לסביבה ומפעיל מערך של אסדרה, פיקוח ואכיפה סביבתי על כלל ההשפעות הסביבתיות מהמתקנים על-פי דרישות מתקדמות ומחמירות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שלאגר TV
מעגל הגולשים בים
צילום: שלאגר TV
מומלצים