חופש עם הפרעות קשב - הדברים הקטנים שיעשו את ההבדל
להכין לו"ז חודשי ולסמן פעילויות מתוכננות, ליזום פעילות גופנית על בסיס יומי כדי לפרוק אנרגיה, להגדיר מראש את הזמן המוקצב למסכים ולהתייעץ עם רופא כשמתלבטים אם להפסיק את הטיפול התרופתי. לעבור את החופש בהצלחה ואפילו בהנאה, עם הפרעות קשב וריכוז
מסגרות חשובות מאוד לילדים עם הפרעות קשב וריכוז. הם מסתדרים טוב יותר כשהם יודעים למה לצפות ומה מצופה מהם, כשהם נמצאים במסגרת או כשיש להם לוח זמנים שהם פועלים לפיו. לכן השינוי והמעבר משנת הלימודים לחופש הגדול אינו קל להם.
העדר מסגרת, שעות השינה הלא קבועות ושגרה משתנה המאפיינים את החופש הגדול - אלה מוציאים את הילדים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז מאיפוס בתקופה זו, ווידוי נאות - גם אותנו ההורים, המנסים לתת מענה, אולי אפילו קצת לנוח בעצמנו, או אפילו ליהנות.
בנוסף, חלק גדול מההורים בוחר על דעת עצמו להפסיק לתת לילד את הטיפול התרופתי שהילד מקבל במהלך השנה. הילד אמנם יצא לחופשה, אך הפרעת הקשב לא יצאה לחופשה מהילד.
יכול להיות שהילד פחות לחוץ בחופש בהשוואה לשנת הלימודים, אך גם בקייטנה, או מפגש חברתי אחר או במשימות הנדרשות ממנו כמו להתארגן בבוקר ולהתלבש, הוא זקוק להיות קשוב ומרוכז שלא נדבר על אי יכולת הוויסות הרגשי שלו בסיטואציות שונות, בהן יגיב בהקצנה ובהתפרצויות זעם קשות. כל אלה ועוד יכולים לזמן להורים ולילדים אתגר לא פשוט להתמודדות.
מה כדאי לעשות בחופשת הקיץ?
תכנון משותף של שגרה בחופשה וסדר יום ברור
• שבו עם הילד ודברו - מה הוא מצפה מהחופש שלו ומה אתם מצפים. כדאי לבנות ביחד עם הילד לוח שבועי שיגדיר לו מסגרת פעילות וזמנים ידועה מראש הכוללת גמישות כמובן. גם בחופש, כדאי עדיין לשמור על כללי הבית והמשפחה ולייצר שגרת יומיום בסיסית.
זה בסדר גמור לאפשר לילדים ללכת לישון מאוחר יותר, אבל זכרו שחסך מצטבר בשינה בדרך כלל מעלה את הסימפטומים של הפרעת הקשב, ויכול להוביל לעצבנות ולפגוע בתפקודיו השונים.
• כדאי לבנות גם לוח זמנים חודשי בו תסמנו עם הילד פעילויות בתאריכים ובשעות מסוימות ידועות מראש (למשל, שעות הקייטנה, חופשה משפחתית ואירועים משפחתיים).
• במקביל כדאי לעשות עם הילד רשימה הכוללת את הפעילויות המועדפות עליו בזמן הפנוי, כך שכל פעם שהוא לא יודע מה לעשות בזמן הפנוי, ואומר "משעמם לי", נאמן אותו לגשת לרשימה של הדברים שהוא אוהב לעשות, ולבחור מה הוא רוצה לעשות.
• אם יש צורך, כדאי להוסיף במערכת עוגנים שיכולים לעזור לילד להתנהל. לדוגמה נניח והוא נרשם לחוג המתקיים כל יום רביעי בארבע, עוגן שיוכל לעזור יהיה התראה בנייד שמזכירה לו שעה לפני הפעילות, ואולי התראה נוספת גם רבע שעה קודם כדי שיתארגן.
60 שניות על הפרעות קשב וריכוז:
הכנה מראש
לחלק גדול מילדי עם הפרעות קשב וריכוז קיים קושי במעברים. הכנה מראש יכולה לעזור:
• שוחחו עם הילד בכל ערב ובכל בוקר והקריאו לו את לוח הזמנים של היום שמחכה לו. הכינו אותו גם לאפשרות של שינויים.
• במידה ואתם מתכננים נסיעה ברכב לזמן ממושך, תתארגנו מראש עם משחקים משפחתיים מאתגרים לדרך. אפשר לארגן עם הילד תיק ובו משחקים מתאימים, ספרים או פעילות מאתגרת אחרת המותאמת לרכב.
• אם אתם נוסעים לכמה ימים לחו"ל או לבית מלון, כדאי להסביר לילד מה תעשו ואילו אפשרויות קיימות, ולתת לילד לבחור חלקים מסויימים שמתאימים לגילו, כדי שירגיש שותף. הכנה כזו יכולה למנוע מצבים נפיצים.
קראו עוד:
קשב וריכוז: 10 עצות לחיים קלים יותר
"אני הילד שגדל עם הפרעות קשב וריכוז"
קשב וריכוז: הגיל המתאים לאבחון
הנאה בתנועה
ילדים רבים אינם מוציאים אנרגיה עודפת כפי שהם עושים בבית ספר. חלק גדול מהם מבלה שעות רבות מול המסכים. ילדים עם הפרעת קשב, במיוחד אלו עם תנועתיות יתר, זקוקים מאוד לתנועה.
מחקרים רבים מראים שיפור בביצועים הקוגניטיביים בעקבות פעילות גופנית. חשוב מאוד לשלב בשגרה המשפחתית גם פעילויות כגון ים, שחיה בבריכה, אופניים, משחקי כדור, באולינג ועוד. מומלץ לתכנן שבכל יום יהיה חלק של פעילות גופנית כדי לאפשר לילד לפרוק את האנרגיה העצורה בו.
זמן מסכים
ילדים רבים עם הפרעת קשב מתקשים מאוד באומדן זמן, בעיקר כשהם נמצאים בפעילות בה הם מאד מרוכזים עד כדי כך שהם לא ערים כמעט לנעשה סביבם ולזמן שחולף. הגדירו יחד עם הילד את הזמן היומי המוקצב לישיבה מול מסך (מחשב, טלפון או טאבלט) ולחלק אותו לפחות לשלוש "ישיבות".
שעון חול הוא דרך המחשה נהדרת להקנות לילד את תחושת הזמן ולהבהיר לו מתי עליו לסיים.
לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet
זמן פעילות משפחתי
אחד הדברים בעל ערך גבוה ומשמעותי עבור הילד, זה זמן משותף עם ההורים. כדי להערך לכך, תארגנו לעצמכם "פגישת יומן" עם הילד, ותשמרו עליה כאילו היא פגישת עבודה. שבו עם הילד, תחשבו, אולי אפילו תעשו רשימה של דברים שאתם אוהבים לעשות יחד.
לקראת הפעילות המשותפת תנו לילד לבחור מה הוא רוצה לעשות בזמן המשותף שלכם. תשחקו, תטיילו, סעו לטיול אופניים, תבשלו, תכינו ארוחה משותפת לכל המשפחה, לכו לראות סרט ביחד ועוד הרבה אפשרויות של כיף משותף.
טיפול תרופתי בחופש - לתת או לא לתת?
במידה וילדכם נוטל תרופה באופן קבוע, שקלו היטב אם נכון להפסיק את מתן התרופה במהלך החופש הגדול. יש לזכור שהטיפול התרופתי עוזר לילד בעל הפרעת הקשב להיות ממוקד, מאורגן ולווסת את התנהגותו (ופעמים רבות גם את כעסיו), גם במצבים חברתיים.
הטיפול התרופתי אינו טיפול בית ספרי, אלא מענה לילד כדי שיוכל להתמודד טוב יותר בתחומי חייו השונים בהם הפרעת הקשב משפיעה ומנהלת אותו, גם אם לא מקבלים שם ציונים. כמו כן, לא פעם קשה לאזן מחדש את הילד וחבל לאבד את מה שהשגנו כבר.
חשוב להתייעץ על כך עם הרופא המטפל, לפני שאתם מקבלים החלטה.
איך למנוע התפרצויות זעם?
אין ספק שחופשת הקיץ המשותפת יכולה לזמן רגעים קשים ונפיצים לכל אחד מבני הבית, ובכל זאת:
• נסו להקפיד שהשפה המשפחתית תהיה מורכבת מגישה אופטימית, חיזוקים, עידוד והומור.
• נסו לחזק ולעודד את ההתנהגויות החיוביות של הילדים. זה ישפר את האווירה ואפילו את ההרגשה האישית שלכם.
• זכרו, אתם המודל של ילדיכם. עליכם להיות כמה שיותר מאורגנים ומווסתים מולם. ולא תמיד זה קל, לא רק לילדים, גם לנו המבוגרים.
• התפרצויות זעם שלכם על הילדים יגרמו להסלמה בבית. אם אתם מרגישים שאתם עומדים להתפרץ, שאינכם יכולים להתנהל עוד מול הילד, החליפו תפקידים עם בן הזוג. צאו מהמקום ולכו לחדר להירגע ותנו להורה האחר לנהל את המצב. עבודה הורית כצוות תעזור לכם מאד בכל ימות השנה ובמיוחד בחופש.
הכותבת היא מדריכת הורים ומאמנת אישית מוסמכת להפרעת קשב וריכוז. יוזמת ומפתחת תכנית "נפלאות הקשב" להורים וילדים המתמודדים עם אתגרי קשב וריכוז