7 דגשים לתזונה מחזקת ומבריאה למבוגרים
מחקרים מהשנים האחרונות הקובעים כי מצב תזונתי ירוד קשור לעלייה בתמותה של בני הגיל השלישי הובילו להפניית דגש מיוחד לתזונה כטיפול במבוגרים. "ההבנה שתזונה מובילה לתחלואה ותמותה כגורם נפרד היא שינוי", אומרת דיאטנית קלינית ומסבירה
בשיתוף "מגדלי הים התיכון"
עבודות ומחקרים שנעשו בשנים האחרות הצביעו על חיבור חד משמעי בין תמותה לתזונה בקרב מבוגרים. "ארגון הבריאות העולמי פרסם קווים מנחים לטיפול רפואי מלא ושלם באנשים מבוגרים", מספרת רונית דוייב, דיאטנית קלינית ומנהלת מדעית באבוט. "ההנחיות כוללות המלצות המבוססות על עבודות ומחקרים שהראו מה מפחית, מונע ומצמצם את תהליך הירידה ביכולת התיפקודית, הגופנית והנפשית, אצל מבוגרים".
"מהלך זה הינו תוצאה של מחקרים שתבצעו בשנים האחרונות שהראו קשר ישיר בין תת תזונה בקרב מבוגרים לעלייה בשיעורי תמותה. כמו לדוגמה, מחקר שהתפרסם במגזין המדעי הבריטי לתזונה (British Journal of Nutrition) שקבע כי מצב תזונתי ירוד במבוגרים מגיל 65 ומעלה יכול לנבא מוות מוקדם, ללא תלות בסיבת המוות".
עוד במדור 60 פלוס:
5 סימנים לסוכרת מעל גיל 65 - ומה ניתן לעשות
בגיל 85: התפריט ששומר לאלוף ישראל על השרירים
7 דגשים לבניית תפריט תזונתי למבוגרים
"בין ההמלצות של ארגון הבריאות העולמי ניתן למצוא התייחסות נרחבת ליעוץ תזונתי בשילוב העשרה תזונתית יעודית, מתוך הכרה כי תזונה נאותה מגבירה את ההשפעה המיטיבה של פעילות גופנית ומשפיעה ישירות על עליה במסת השריר ועל התחזקותו". מסבירה דוייב.
לפניכם 7 דגשים לתזונה מחזקת ומבריאה בגיל מבוגר:
הערכה תזונתית כוללת: הערכה תזונתית צריכה להיות מותאמת לאוכלוסיה המבוגרת ולכלול: היסטוריה תזונתית, יומן אכילה 24 שעות, בדיקה פיזיקלית ובדיקות מעבדה רלוונטיות.
התייחסות למסת וכוח שריר: הערכה של מסת השריר וכוח השריר חייבת להיכלל בהערכה התזונתית.
בניית תפריט ייעודי הכולל את כל אבות המזון: ביעוץ התזונתי יש להבטיח שהתפריט יכלול כמויות מתאימות של אנרגיה, חלבון, ויטמינים ומינרלים גם למבוגרים שבסיכון לתת תזונה וגם לאלו שכבר בתת תזונה.
התחשבות באורח החיים של המבוגר: ההתערבות התזונתית צריכה להתחשב באורח החיים של המבוגר, אכילה משפחתית או חברתית היא גישה חשובה בטיפול בתת תזונה. יש להתחשב בתרבות, מנהגים והעדפות אישיות.
חלבון - מהותי לבריאות המבוגר: ספיגת החלבון יורדת עם הגיל ולכן צריכה סטרנדרטית של חלבון יכולה להיות נמוכה ולא מספיקה. צריכה נמוכה של חלבון גורמת לירידה במסת השריר ומסת גוף כחוש.
מזון יעודי: לשקול בהתאם לצורך. חשוב לשקול תוספת של מזון יעודי בעל צפיפות קלוריות, חלבונים, שומנים, ויטמינים ומינרלים מתאימה למצב הרפואי והתזונתי, שיעזרו להגיע להמלצות התזונתיות של המבוגר.
בירור רפואי כולל בהתאם למחלות או רגישויות. יש לתת תשומת לב למצבים מיוחדים הדורשים ברור רפואי כגון קכקסיה משמעותית, ירידה מהירה במשקל, חסימות או בעיות בבליעה, הקאות, שלשול כרוני, כאבי בטן או נפיחות.
הגוף משתנה עם העלייה בגיל
"הזדקנות כרוכה בשינויים בהרכב הגוף". מסבירה דוייב, "לאחר גיל 60 ישנה ירידה מואצת במסת השריר, אך עליה במסת השומן בגוף ממסכת על השינויים בהרכב הגוף. אנשים מבוגרים אשר אינם צורכים חלבון בכמות נאותה נמצאים בסיכון מוגבר לפתח סרקופניה, אוסטאופורוזיס ותגובה חיסונית לקויה".
"כמו כן, תת תזונה מתבטאת בין השאר גם בירידה במסת העצמות ומסת השרירים בגוף, אשר מעלים את הסיכון לשבריריות ולפגיעות. בנוסף, תת תזונה קשורה גם להתדרדרות בתפקוד הקוגנטיבי וביכולת התפקוד העצמאית של המבוגרים ומובילה בסופו של דבר לתלות של האדם המבוגר במטפלים שבסביבתו".
מצב תזונתי ירוד מוביל למחלות ומוות
לדברי דוייב, הדו"ח של ארגון הבריאות שם לראשונה דגש על תזונה כגורם משמעותי ביכולת ההחלמה של מבוגרים ממחלות ו/או נפילות בגיל מבוגר, כמו גם הכרה במצב השכיח של תת תזונה. "מצב תזונתי ירוד מקשים על ההחלמה ושיקום ועלולים להוביל להחמרה של מחלות, לחולשה, נפילות ולאשפוזים חוזרים. תזונה מגוונת ואיכותית הינה משמעותית מאוד לשמירה על הבריאות בגיל המבוגר, להחלמה ממחלות ולתהליך שיקום", היא אומרת.
"כאשר קיים קושי לאכול את כל מרכיבי המזון הנדרשים ובכמות הנדרשת, מומלץ לשלב מזון יעודי נוזלי, למתן בשתיה המותאם לצרכים התזונתיים של מבוגרים הזקוקים להשלמת התזונה ו/או במקרים של איבוד מסת שריר, כוח שריר וירידה בתפקוד ואשר הינו עשיר בקלוריות ובחלבון ומכיל HMB – רכיב תזונתי המסייע בשמירה על מסת השריר בגוף".
תת תזונה כתוצאה ממחלה או מגיל מבוגר מוגדרת כמצב הנובע מחוסר ספיגה או צריכת מזון בלתי מספקת, בעל השלכות שליליות על הרכב הגוף, המוביל לירידה במסת השריר, בתפקוד הגופני והמנטלי ולפגיעה במצב הבריאותי.
"מצב זה שכיח מאוד בקרב האוכלוסיה המבוגרת, ומגיעה לכ- 46% בקרב מבוגרים מעל גיל 65 המגיעים לאשפוז, מדובר בתופעה רחבה אשר פוגעת בתפקודם, איכות חייהם ומעלה תחלואה", מסבירה דוייב.
"בנוסף, מבוגרים במצב תזונתי ירוד, כלומר בתת תזונה או בסיכון לתת תזונה מאופיינים בתמותה גבוהה יותר בהשוואה למבוגרים במצב תזונתי תקין. ההבנה שתת תזונה מובילה לתחלואה ותמותה כגורם נפרד ולא תלוי במחלה של אנשים מבוגרים מדגישה את החשיבות של האיתור המוקדם והטיפול התזונתי בסמוך לו".
5 עובדות על מבוגרים
דוייב מספרת כי לצד ההמלצות התזונתיות בדו"ח התייחסו הכותבים גם לשינויים העולמיים ולמצבם של מבוגרים ברחבי העולם, לפניכם חמש עובדות חדשות על בני ה-60 פלוס.
היום, לראשונה בהסטוריה, רב האנשים בעולם מצופים להגיע לגיל 60 ואף מעבר לכך. מספר האנשים בני 60 ומעלה יגדל מ- 900 מליון ל- 2 מיליארד בין השנים 2015 ל- 2050.
המצב הבריאותי של מבוגרים היום אינו טוב בהרבה מזה של הוריהם, ורבים מהם זקוקים לעזרה בתפקוד יומיומי.
הבעיות הבריאותית השכיחות ביותר של קשישים שגורמות לנכות הן מחלות לא מדווחות כגון בעיות גב, ירידה בחושים, נפילות, דכאון, דימנסיה, אוסטואופורוזיס, סוכרת וכד'.
בריאותם של המבוגרים אינה מיקרית והיא מושפעת מהתנאים הבריאותיים והסביבתיים של האדם עוד משחר ילדותו.
אפלית זקנים על רקע גיל מבוגר יותר נפוצה היום מאפליה על רקע גזע או מין.
לצד התזונה: המלצות נוספות לשמירה על בריאות מבוגרים
1: הקפדה על פעילות גופנית יומיומית: למען שיפור החיוניות, תפקוד שרירי השלד והניידות ממליצים מומחי הבריאות על פעילות גופנית מגוונת, הכוללת אימון כוח הדרגתי ותרגילים לשיפור היציבה, שיווי המשקל, הגמישות והיכולת האירוביתת.
2: שמירה על חושים מחודדים: בדיקות ראייה ושמיעה באופן תקופתי ושיגרתי.
3: שמירה על המוח: מניעת החמרה בהתדרדרות הקוגניטיבית ופיתוח היכולות הפסיכומוטוריות באמצעות גירויים קוגניטיבים והתערבות פסיכולוגית כשנדרש.
4: טיפול רפואי בבעיות בריאותיות: ניהול מצבים רפואיים המאפיינים את הגיל המבוגר, כגון בריחת שתן.
5: התאמת אזור המגורים: מניעת נפילות באמצעות מעקב צמוד, ביצוע תרגילים והתאמת סביבת המגורים.
חלבון חשוב לבניית שריר במיוחד בגיל מבוגר: אלה הם עשרת המזונות העשירים בחלבון
בשיתוף "מגדלי הים התיכון"