קנס של 220 אלף שקל לבנק מזרחי-טפחות
רשות ניירות ערך הטילה קנס של 220 אלף שקל על בנק מזרחי-טפחות וקנס של 120 אלף בנק יהב, בגין הפרת הוראות בייעוץ השקעות. לפי הרשות, הבנקים שכנעו לקוחות שלא לעבור למנהלי השקעות אחרים - בניגוד להוראות
רשות ניירות ערך הודיעה היום (א') על הטלת קנס בסך 220 אלף שקל על בנק מזרחי טפחות וקנס בסך 120 אלף שקל על בנק יהב, בגין הפרת הוראות בייעוץ השקעות. על פי הרשות, שני הבנקים ניסו להניא לקוחות מלהעביר את ניהול תיקי ההשקעות שלהם לחברה אחרת וזאת בניגוד להוראות.
לקוח המבקש להתקשר עם מנהל תיקים לקבלת שירות, נדרש לצורך כך להגיע פיזית לבנק בו מתנהל חשבונו ולחתום על ייפוי כוח למנהל התיקים. לבנק יש כוח שיווקי ביחס ללקוחות, הנוצר עקב היחסים ארוכי השנים ביניהם, המבוססים על מגוון שירותים שצורך הלקוח מהבנק, ביניהם ייעוץ השקעות, ואשר כוללים היכרות אישית ומידע רב של הבנק על הלקוח.
"מטרת ההוראה היא למנוע ניצול כוחו השיווקי של הבנק, בעת חתימה על ייפוי הכוח למנהל התיקים, לשם שכנועו של לקוח מיועץ להימנע מהתקשרות עם מנהל תיקים", אומרים ברשות. "החשש מניצול הכוח מתעצם במיוחד כאשר מדובר ביועצי השקעות אשר נתפסים בעיני הלקוחות כגורמים מקצועיים ואובייקטיביים הכפופים לחובות האמון והזהירות.
"בהטלת העיצומים הכספיים האלו מדגישה הרשות את חשיבות ההוראה במניעת ניצול עמדת הכוח השיווקית של הבנק לשם הנאת לקוח מיועץ מקבלת שירות ניהול תיקים. כמו כן, מדגישה הרשות את עמדתה, לפיה בכל מקרה של התקשרות בין יועץ השקעות לבין לקוח, כאשר יועץ ההשקעות יודע שהלקוח שוקל להתקשר עם מנהל תיקים מסוים, עליו להימנע מנקיטת פעולה שיש בה כדי להניא את הלקוח ממעבר לניהול התיקים – לרבות שאלות לגבי שביעות רצונו, הסיבות למעבר, הסבר על טיב השירות שהלקוח מקבל מהיועץ וכדומה".
הרשות הטילה בנוסף עיצום כספי בסך 19,080 שקל על חברת נקסט ג'ן ביומד בע"מ בשל אי כהונת מנכ"ל בהתאם להוראות חוק החברות במשך תקופה של יותר מחצי שנה. עיצום כספי נוסף בסך 54 אלף שקל הוטל על חברת אייביטרנס בע"מ בשל אי כהונה של דירקטור חיצוני בהתאם להוראות חוק החברות במשך תקופה של כ-10 חודשים.