מבצע חילוץ הילדים מתחדש: "כמו לטפס על האוורסט"
אחרי לילה גשום במיוחד, הצוללנים בתאילנד מתכוננים לשוב פנימה למערה ולחלץ את תשעת הלכודים הנותרים. צוללן מ"אריות הים" התאילנדים לשליח "ידיעות אחרונות": "כשהוציאו את הילדים חשתי שמחה גדולה. איש לא ידע איך זה ייגמר"
המבצע מתחדש: אחרי יותר מ-12 שעות הפסקה, עשרות הצוללנים בתאילנד נערכים לחדש את חילוץ קבוצת הכדורגל "חזירי הבר" מהמערות בתאם לואנג. ה"גרדיאן" הבריטי דיווח הבוקר (שני) כי המבצע צפוי להתחדש ב-9 בבוקר (שעון ישראל). האחראי על מבצע החילוץ אמר כי הצוללנים צריכים בין 20-10 שעות מנוחה בין סדרת חילוצים אחת לשנייה. בתאילנד אמרו כי אותם צוללנים שחילצו אתמול את ארבעת הילדים הם אלו שישתתפו בהמשך המבצע, עקב היכרותם עם התנאים. שידור חי מאזור החילוץ.
עוד סיפורים מרתקים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
המחלצים מקווים כי המבצע יוכל להימשך כסדרו על אף הגשמים הכבדים שירדו במהלך הלילה והבוקר המעונן שחיכה להם בסופו. המרכז המטאורולוגי בתאילנד מסר כי קיים סיכוי של 60% שגם היום ירדו גשמי מונסון שעלולים לסכן את חילוץ הילדים. גורמים רשמיים במדינה האסייתית העריכו כי המבצע יסתיים לגמרי תוך ארבעה ימים וציינו כי לאור הצלחת החילוץ הראשון הם נשארים אופטימיים.
Simulating maneuvering through a narrow passage pic.twitter.com/2z01Ut3vxJ
— Elon Musk (@elonmusk) July 9, 2018
היזם האמריקני אלון מאסק פרסם הלילה סרטון בחשבון הטוויטר שלו שבו אנשי חברת SpaceX שבבעלותו עורכים ניסוי בצוללת מיניאטורית לחילוץ הילדים. לדברי מאסק, אם הניסוי יצלח, הצוללות יועברו לטובת המחלצים בטיסה שתיארך כ-17 שעות. דובר מטעם מאסק הוסיף כי הרשויות בתאילנד כבר ביקשו את הצוללות שעשויות להקל משמעותית על חילוץ הכדורגלנים שלא יודעים לשחות ולצלול.
הרשויות במחוז צ'יאנג ראי אישרו כי ארבעת הילדים שחולצו בשלום פונו לבית החולים בעיר הסמוכה ומצבם טוב. גורמים בקרב המחלצים מסרו לעיתון הבריטי כי המבצע מתקדם מהר מהמצופה בזכות מפלס המים הנמוך במערה. בכמה כלי תקשורת דווח כי עוזר המאמן שהיה עם הילדים פונה בחילוץ שנערך אמש, אך הדבר טרם אושר ממקור רשמי. בימים האחרונים דווח כי המאמן בן ה-25 סבל מתת-תזונה ומצבו היה פחות טוב משל הילדים.
הרשויות סירבו כאמור לפרסם את זהותם של הניצולים הראשונים מחשש שהדבר ישפיע לרעה על הוריהם של שאר הילדים. נמהום בונפיאם, אמו של מונגקול בן ה-14 הבינה משמועות כי בנה היה בין הראשונים שיצאו מהמערה, אך הודיעה כי תישאר לישון באתר עם שאר ההורים עד שתקבל אישור רשמי לכך.
"בתאילנד מתרגלים ציות למבוגרים. זה עוזר לשרוד"
אחד הצוללנים המבצעיים מצבא תאילנד אמר לשליח "ידיעות אחרונות" כי "בחרו את הטובים ביותר שהכי מתאימים למשימה". הצוללן, שזכה לחזות ברגע הדרמטי של הוצאת שני ילדים, אמר כי אחד מהם הלך על רגליו והשני פונה על אלונקה: "הרגשתי שמחה גדולה, אף אחד לא ידע איך זה ייגמר. בתחילת המבצע הייתה לי הרגשה לא טובה לגבי הסיכויים של הילדים, אבל קיוויתי לטוב, ולכן כשהם יצאו בסדר הרגשתי הקלה".
הצוללן, איש "אריות הים" התאילנדים, סיפר על הדריכות הגבוהה בקרב המחלצים: "האמבולנסים עמדו מוכנים. הצלילה אל הילדים היא נגד זרם המים ולכן נמשכת שעה יותר מהדרך חזרה. הגשמים חודרים את המערה והיה חשש שמפלס המים יעלה למרות השאיבה. אתמול היה היום הכי מתאים לתחילת החילוץ, הילדים היו במצב גופני ונפשי סביר ותרגלו את הצלילה כמה פעמים".
לדבריו, האופי התאילנדי מסייע ברגעי משבר כמו זה. "בתאילנד אומרים דז'אי ין ין, (djai yen yen - לב קר קר, ר"ע). במבצע הזה צריך הרבה רוגע וסבלנות, ולזה ילדים תאילנדים מתאימים. מתרגלים פה מדיטציה בבית־הספר. מתרגלים גם טקסיות ונימוס. ציות למבוגרים. אלה ערכים חשובים כשילד שלא יודע לשחות צריך לעבור צלילה שמסכנת גם חיים של צוללן מנוסה מבוגר, במקום מפחיד וצר. גם אני גדלתי במשפחה לא עשירה, כמו הילדים במערה. גם אני שיחקתי וחלמתי לגדול. היום אני צוללן. גם הילדים האלו נהיו צוללנים כמעט ביום אחד. הם שחקני כדורגל בקבוצה, שזה גם תרגול של משמעת ואיפוק. אלה דברים חשובים שיעזרו להם לשרוד".
למרות הסיפתח המוצלח של המבצע, הצוללן מספר שהדריכות נשמרת לקראת המשך חילוץ הילדים: "הדבר החשוב שצוללן צריך לעשות גם ברגעי משבר זה לא להילחץ. לנשום ולנשוף, לנשום ולנשוף. מחר יום חדש עם סכנות ישנות, ואסור לתת להצלחה לעלות לראש. לילדים שעברו את המערה הזאת יש לב של צוללן".
13 המחלצים שהוציאו את שחקני הכדורגל הצעירים עברו עמם מסע מפרך של 3.2 קילומטרים במערות. עם יציאתם מפתח המערה חיבקו אותם ופינו אותם בזריזות לבית החולים מבלי לפרסם את זהותם. לכל נער התלוו שני צוללנים מקצועיים, ומחוץ למערה נמצאים לא פחות מ-90 מחלצים, בהם 40 מקומיים ו-50 צוללנים ממדינות זרות שהתנדבו למאמץ.
ג'ייק צוויג, לוחם לשעבר ביחידת "אריות הים" האמריקנית, אמר אתמול לרשת "פוקס ניוז" כי מדובר במשימה חריגה אפילו לצוללנים מקצועיים. "אנשים לא מבינים כמה ציוד הם נושאים על עצמם", אמר צוויג. הוא הוסיף כי "הם לא סתם שוחים עד הילדים, אלא מטפסים על סלעים בדרך, ממש כמו על האוורסט. במצב של מצוקה - אי אפשר פשוט לעלות למעלה".