שתף קטע נבחר

 

צפון קוריאה הציעה לישראל ב-1999: "תנו מיליארד דולר - ונפסיק להעביר טילים לאיראן"

לפי דיפלומט צפון קוריאני שערק, פיונגיאנג הציעה זאת בפגישה בבית קפה בשטוקהולם עם שגריר ישראל מיד לאחר בחירת ברק לרה"מ. "בישראל סירבו והציעו כתחליף סיוע במזון", טען

 

קים ג'ונג איל ואהוד ברק (צילום: עידו ארז, AP )
אהוד ברק, קים ג'ונג איל(צילום: עידו ארז, AP )
 

זה קרה לפני כמעט 20 שנה, אבל עדיין מאוד רלוונטי לימינו אנו: דיפלומט צפון קוריאני לשעבר טוען כי בפגישה בבית קפה בשטוקהולם ב-1999 הציע שגריר צפון קוריאה למקבילו הישראלי - תנו לנו מיליארד דולר במזומן ואנחנו נפסיק את העברת טכנולוגיית הטילים לאיראן ולמדינות אויב אחרות של ישראל. כך נחשף ב"וול סטריט ג'ורנל".

 

לפי אותו דיפלומט, ששימש כמתרגם באותו מפגש, בישראל סירבו להצעה ובמקום זאת הציעו כמה ימים לאחר מכן סיוע במזון. בשנים שחלפו מאז צפון קוריאה נותרה ספקית קבועה של נשק, טילים בליסטיים וטכנולוגיה גרעינית למדינות כמו איראן וסוריה. מומחים אמרו כי צפון קוריאה מכרה נשק קונבנציונלי וטילים בליסטיים לאיראן מאז תחילת שנות ה-80.  

 

העדות בנוגע להצעה פורסמה בספר שכתב הדיפלומט הצפון קוריאני הבכיר לשעבר תיי יונג הו, ששימש כאמור כמתרגם באותה פגישה. העדות שלו מדגימה גם כיצד פיונגיאנג ניסתה להשתמש באיום בהפצת נשק גרעיני כדי לסחוט את האויבות שלה ולקבל כסף מזומן שיכול לממן את תוכנית הגרעין והטילים שלה.

מבנים ב צפון קוריאה באזור המפורז  (צילום: EPA)
צפון קוריאה, האזור המפורז (צילום: EPA)

מפעל הטילים בצילומי הלווין (צילום: רויטרס)
מפעל טילים בצילומי הלוויין(צילום: רויטרס)
  

בישראל סירבו להגיב לעדות שפורסמה על תיי, שערק לדרום קוריאה ב-2016. שגריר ישראל לשבדיה באותה עת היה גדעון בן עמי. בשבוע שעבר נחשף ב"כאן" כי בן עמי ושגריר צפון קוריאה בשבדיה דאז, סון מו סין, ניהלו ערוץ שיחות חשאי בין 1999 ל-2002.

 

בן עמי אמר אז ל"כאן" כי הקשר בשבדיה החל כשהשגריר הצפון קוריאני הגיע לברך אותו באירוע גאלה: "הוא נשלח על ידי הממשל בפיונגיאנג, וציין כי הוא מקדם בברכה את בחירתו של אהוד ברק". צבי גבאי, לשעבר סמנכ"ל אסיה במשרד החוץ, סיפר בריאיון: "אמרנו להם שברצוננו לסייע להם בחקלאות ואולי בממון, אבל רק בתמורה לכך שיפסיקו למכור נשק לסוריה ולאיראן או שיפתחו ביחסים עמנו". לדבריו, קוריאה הצפונית סירבה להצעה. בריאיון לא אמר בן עמי שפיונגיאנג ביקשה מיליארד דולר.

 

שגריר צפון קוריאה בשבדיה באותה עת עדיין עובד במשרד החוץ הצפון קוריאני. מסמכים של מחלקת המדינה מראים כי ארצות הברית וצפון קוריאה ניהלו שיחות בנוגע לייצוא טילים מפיונגיאנג בערך באותו הזמן שתיי אמר כי הוא והבוס שלו היו בקשר עם גורמים ישראלים. ראש המוסד לשעבר אפרים הלוי כתב בספרו ב-2006 שהפציר בממשלת ישראל לסיים את השיחות עם צפון קוריאה בשנות התשעים, ואמר כי "היה פשוט מגוחך" להאמין להצהרות של פיונגיאנג בנוגע לאי הפצת נשק גרעיני.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו ארז, AP
אהוד ברק, קים ג'ונג איל
צילום: עידו ארז, AP
מומלצים