שתף קטע נבחר

לעשות סנפלינג על חומות ירושלים

מערות, נקודות תצפית, אוכל טוב ובעיקר הרבה מאוד היסטוריה שמורגשת בכל פינה. הבירה הישראלית מתחדשת כל הזמן במטרה למשוך כמה שיותר תיירים, בהם גם ישראלים שחשבו שהם כבר מכירים אותה. יצאנו לבדוק את השטח

 

לגלות מחדש את ירושלים    (צילום: אלכס גמבורג)

לגלות מחדש את ירושלים    (צילום: אלכס גמבורג)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

אין ישראלי שלא ביקר בירושלים. למעשה, אין ישראלי שלא ביקר בירושלים יותר מפעם אחת. מדובר בתחנת חובה לטיולי בית ספר וכן לסיורים שונים במסגרת השירות הצבאי. אולי בגלל זה, כשהישראלים חושבים על יעד לטיול פרטי בארץ, עיר הבירה בדרך כלל אינה האופציה המובילה.

 

על התיירים מחו"ל, ירושלים היא דווקא יעד מועדף – והיא ממוקמת קבוע במקום הראשון בסקרי התיירות הנכנסת השנתיים של משרד התיירות. מבחינת תיירות פנים, המצב שונה. "היו שנים שבהן הישראלים הדירו רגליהם מהעיר העתיקה", נזכרת אילנית מלכיאור, הממונה על התיירות ברשות לפיתוח ירושלים. "היה סוג של מחסום. אולי הם פחדו מירושלים, אם הגיעו זה היה רק למשהו נקודתי והם מיהרו לעזוב. הבנו שאנחנו צריכים לפצח את ה-DNA של התייר הישראלי".

 

לדברי מלכיאור, זו אחת הסיבות ש"פסטיבל האור" נולד לפני 10 שנים. הפסטיבל, שמתקיים למשך שבוע אחד בחודש יוני, מושך אליו משנה לשנה יותר ויותר מבקרים שמתרגשים מהמראה החדשני שהעיר העתיקה לובשת בזכות מיצגי האור המרהיבים. בפסטיבל שהסתיים בשבוע שעבר ביקרו יותר מ-600 אלף בני אדם.

פסטיבל האור (צילום: גלעד כרמלי)
פסטיבל האור(צילום: גלעד כרמלי)

חומות העיר העתיקה בפסטיבל האור (צילום: גלעד כרמלי)
חומות העיר העתיקה בפסטיבל האור(צילום: גלעד כרמלי)

בית כנסת החורבה בפסטיבל האור (צילום: גלעד כרמלי)
בית כנסת החורבה בפסטיבל האור(צילום: גלעד כרמלי)

פסטיבל האור (צילום: גלעד כרמלי)
פסטיבל האור(צילום: גלעד כרמלי)

כנסיית הדורמיציון בפסטיבל האור (צילום: גלעד כרמלי)
כנסיית הדורמיציון בפסטיבל האור(צילום: גלעד כרמלי)
  

אך פסטיבל האור הוא רק אחד מהאטרקציות החדשות שירושלים מציעה לתייר הישראלי. לאחרונה, בתמיכה ובתקצוב של משרד ירושלים ומורשת, שודרגו אתרים היסטוריים רבים בני מאות ואפילו אלפי שנים – במטרה למשוך את המטיילים שכבר ביקרו בעיר העתיקה בעבר וחשבו שאין לה עוד מה להציע.

 

"טְרֶק" היסטורי וסנפלינג: טיילת החומות

כל סיור בעיר העתיקה מתחיל בחומות ובכניסה לאחד השערים. אולם ניתן גם לגוון ולעשות את הסיור דווקא מעל החומה – באחד משני המסלולים של טיילת החומות. חומת העיר העתיקה הנוכחית נבנתה במאה ה-16 בהוראת הסולטאן העות'מאני סולימאן המפואר. 400 שנים צעדו חיילים טורקים בשביל הפטרולים לאורך החומה, בין השערים ומגדלי השמירה. השביל שופץ והוסב למסלול טיול ייחודי שמאפשר נקודות מבט לא שגרתיות לעבר ירושלים שבתוך החומות וכן מחוצה להן.

טיילת החומות (צילום: גלעד כרמלי)
טיילת החומות(צילום: גלעד כרמלי)

טיילת החומות (צילום: גלעד כרמלי)
טיילת החומות(צילום: גלעד כרמלי)

טיילת החומות (צילום: גלעד כרמלי)
נקודת תצפית בטיילת החומות(צילום: גלעד כרמלי)

"הטיילת, נאמנה לשמה 'הטרק ההיסטורי של ירושלים', כוללת כיום כמה פעולות אתגריות לכל המשפחה", מסבירה גורה ברגר ממשרד יחסי הציבור של החברה לפיתוח מזרח ירושלים. אחת האטרקציות הללו היא לא אחרת מאשר סנפלינג – גלישה מגובה 16 מטרים – לעיני כל התיירים שעוצרים כדי לצלם את ה"משוגעים" שיורדים מהחומה עם חבל. בקיץ, הטיילת פתוחה גם בלילות עד השעה 22:00, "מה שמאפשר לעשות תצפית לילית עם תאורה גם כשאין פסטיבל אור", מוסיפה ברגר.

גלעד כרמלי בסנפלינג מטיילת החומות ()
סנפלינג מטיילת החומות

גלעד כרמלי בסנפלינג מטיילת החומות ()
אטרקציה מפתיעה
 

המסלול הדרומי מתחיל בשער יפו וממשיך עד שער האשפות, והמסלול הצפוני גם מתחיל שם ונמשך עד שער האריות. אחת הנקודות היפות במסלול הצפוני הוא "תצפית שלוש הכיפות", שממנה ניתן לתפוס בפריים אחד גם את כיפת הסלע, גם את כנסיית הקבר וגם את בית הכנסת החורבה.

תצפית שלוש הכיפות בטיילת החומות (צילום: גלעד כרמלי)
תצפית שלוש הכיפות בטיילת החומות(צילום: גלעד כרמלי)
  

הכניסה לטיילת החומות היא מעט נסתרת – ממש אחרי הכניסה משער יפו, בצד שמאל. כרטיסים קונים ב-Tickets Office שנמצא ליד דוכן המרת הכספים. בשביל לטייל במקום ביום שבת יש להזמין כרטיסים מראש. המחיר: 18 שקלים למבוגר, 8 שקלים לילד (עד גיל 18). הכרטיס תקף ליומיים לשני המסלולים. הסנפלינג מתאפשר לקבוצות על פי הזמנה מראש, ובחגים פתוח גם לקהל הרחב – בתוספת תשלום (בדרך כלל 25-20 שקלים).

 

טיול טבע בלב העיר: גיא בן הינום

אגדות מפחידות ומזעזעות נקשרו בעמק הטבעי שנמצא מדרום לעיר העתיקה ומקיף את הר ציון. גיא בן הינום הוא מקור השם "גיהינום" – המקום שאליו, על פי האמונה, יגיעו החוטאים לאחר המוות. בתנ"ך מסופר כי בשיפולי הגיא בנו תושבי ירושלים במות לעבודת האל מולך הכנעני, ושם הם שרפו באש את ילדיהם הרכים כדי להקריבם. הנביא ירמיהו ניבא כי עם חורבן בית המקדש הראשון, יהיו כל כך הרבה הרוגים – עד שהם ימלאו את כל הגיא.

גיא בן הינום (צילום: גלעד כרמלי)
גיא בן הינום(צילום: גלעד כרמלי)

גיא בן הינום (צילום: גלעד כרמלי)
גיא בן הינום(צילום: גלעד כרמלי)

עד איחוד העיר ב-1967 היווה הגיא חלק משטח הפקר שחצץ בין ירושלים המזרחית לירושלים המערבית. בהמשך שימש המקום כמזבלה, עד שנוקה לפני 15 שנה – אך לאחר מכן הוזנח שוב. לאחרונה החלו בפעולות הסדרה ובמסגרתן הוסדרו שבילי הליכה וטופלו סיכונים בטיחותיים. כמו כן הוסדר מצוק הטיפוס שהינו אתר הטיפוס הטבעי הראשון בישראל. בכל יום שישי מתקיימת בגיא סדנת יוגה שפתוחה בחינם לקהל הרחב. בהמשך אף תותקן תאורת מצוק מרשימה וייבנה גשר חבלים.

 

בגיא כמה אתרי קבורה עתיקים ושרידים ארכיאולוגיים מתקופות שונות, לצד מעיין נובע שיוצר מפלון על המצוק, צמחייה טבעית, נוף מרהיב ואוויר הרים צלול (כיין?). אחד הממצאים המרשימים ביותר במקום הוא אבן מסותתת שחציבתה מהמצוק לא הושלמה. על פי ההערכות, מדובר באבן שהייתה אמורה לשמש בבניית בית המקדש, אך מסיבה לא ידועה היא הושארה בסופו של דבר בשטח.

 

שריד מעניין נוסף הוא מבנה ה"שַרִנִיה" - "בית העצמות", בצרפתית. המבנה עם הקשת המרשימה שהשתמרה והחורים בגג נבנה על ידי הצלבנים. עולי רגל נוצרים שהגיעו לעיר בתקופה ההיא ומצאו את מותם, נזרקו לתוך המבנה מבעד לחורים שבגג, וכך נקברו בו. מסופר שעולי רגל רבים אף התאבדו במקום בדרך זו כדי למות בירושלים – וכך להגיע לגן עדן.  

בית העצמות בגיא בן הינום. (צילום: גלעד כרמלי)
בית העצמות בגיא בן הינום(צילום: גלעד כרמלי)

החורים בגג בית העצמות בגיא בן הינום (צילום: גלעד כרמלי)
החורים בגג בית העצמות בגיא בן הינום(צילום: גלעד כרמלי)
   

הכניסה למסלול הטיול בגיא בן הינום נמצאת צמוד למרכז מורשת מנחם בגין. הסיור אינו כרוך בתשלום. הגיא הוא גם חלק מ"שביל ירושלים" שמתחבר אל "שביל ישראל" בסטף ובעין חנדק.

 

עם פנסים מתחת לבתים: מערת צדקיהו

מתחת לבתי הרובע המוסלמי מסתתרת מערה ענקית ששטחה כ-9,000 מ"ר. המערה חצובה כולה בסלע הגיר הקשה. בוני העיר ירושלים בימי קדם הבינו שהאבן המכונה "מֶלֶכֶּה" היא העדיפה לבנייה, וכך נחצבה בהדרגה המערה שהייתה בשימוש אלפי שנים – בתקופת בית ראשון, בתקופת בית שני על ידי הורדוס, ואפילו ב-1907 כשבנו מגדל קטן עם שעון מעל שער יפו.

 

כיום, המערה הייחודית משמשת כהיכל להופעות מוזיקליות שיכול להכיל כ-500 בני אדם, ובשאר הזמן לסיורים. בתוך המערה המרתקת כתובות גרפיטי בנות 300 שנה ויותר, מעיין זורם המכונה "דמעות צדקיהו" שמקור נביעתו לא ידוע וגם לא ידוע לאן מימיו ממשיכים, ומיצג אור יפהפה.

מערת צדקיהו (צילום: גלעד כרמלי)
מערת צדקיהו(צילום: גלעד כרמלי)

מיצג האור במערת צדקיהו (צילום: גלעד כרמלי)
מיצג האור במערת צדקיהו(צילום: גלעד כרמלי)

אטרקציה חדשה שהמערה מציעה למבקרים היא "מסלול זחילה" אתגרי שדורש הצטיידות בפנסים ובקסדות. במהלך הזחילה מגיעים אל מבנה מהתקופה הצלבנית שנבנה בתוך המערה. על פי החוקרים זה כנראה היה חלק ממערך ביצורים תת קרקעיים שנבנה למקרה חירום, בהשראת הסיפור ולפיו המלך צדקיהו נמלט מהארמון בעקבות חורבן בית המקדש הראשון אל יריחו דרך מערה. הסברה של החוקרים היא שהמערה אכן הובילה עד יריחו, אולם הדרך נחסמה עם הזמן וטרם נתגלתה.

מסלול הזחילה במערת צדקיהו (צילום: גלעד כרמלי)
מסלול הזחילה במערת צדקיהו(צילום: גלעד כרמלי)
   

פתח המערה נמצא למרגלות החומה, כ-100 מטרים מזרחית לשער שכם. הכניסה בתשלום: 18 שקלים למבוגר, 10 שקלים לילד (עד גיל 18). המערה פתוחה למבקרים בימים א' עד ה' וביום שבת.

 

 

"לא, ירושלים לא סגורה בשבת"

לצד האתרים ההיסטוריים, ירושלים מציעה גם מלונות רבים חדשים למי שמעוניין להגיע ליותר מיום אחד. בכל אחת מחמש השנים האחרונות נוספו כ-1,000 חדרי מלון בעיר, ובשנה שעברה אף נפתח סמוך למדרחוב של רחוב יפו מלון של המותג הבינלאומי ibis

 

גם הסצנה הקולינרית בירושלים תוססת מתמיד, ונעה בין החומוס המעולה בעיר העתיקה והפלאפל של האחים לוי בשוק "מחנה יהודה" (וגם זה של "מרכז הפלאפל התימני" ברחוב הנביאים) לבין מסעדות יוקרתיות כמו "רופטופ" שעל גג מלון ממילא וצופה על החומות. חדי העין, אגב, אולי יבחינו שאפילו הסוחרים בעיר העתיקה שודרגו לאחרונה בעגלות חדשות, נוחות ובטיחותיות יותר.

 

אולי יהיה מי שיופתע, אך גם סוף השבוע הוא זמן טוב לטיול בירושלים. "אם מישהו חושב שירושלים סגורה בשבת, אז יש לי חדשות בשבילו – לא, היא לא סגורה, היא פתוחה", מבהירה מלכיאור. "גן החיות, האקווריום, מוזיאון ישראל, סיורים שיוצאים לעיר העתיקה, עין כרם שהיא ממש כמו טוסקנה בלב ירושלים, המסעדות במתחם התחנה. כל אלו ועוד פתוחים למבקרים גם בשבת. אז רק תגיעו, יש לנו הרבה מה להציע".

 

הכותב היה אורח של משרד ירושלים ומורשת ומלון ibis

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גלעד כרמלי בסנפלינג מטיילת החומות
מומלצים