האם מסוכן לאכול פירות וירקות שהשחירו או נפצעו?
אבוקדו, תפוח, בננה אפרסק ובעצם כמעט כל פרי וירק נוטים להשחים במוקדם או במאוחר. האם מותר לנגוס בהם, האם צריך לזרוק את החלק שהושחר, ועד כמה זה מסוכן?
האם תנגסו בפרי או ירק חבול או בעל כתם שחום? תודו שרובכם יחתכו את החלק הפגום, או יעדיפו לנקוט במשנה זהירות וישליכו את הפרי או הירק לפח האשפה. אז למה בעצם זה קורה, ועד כמה מסוכן לאכול אותם?
זה קורה לכל פרי או ירק: תהליך ההשחמה הטבעי, מתרחש בשל תהליך של חימצון תרכובות בשם פוליפנולים המצויות בפרי או בירק. החימצון הזה מתרחש לאחר פציעה של הפרי או הירק בעקבות נפילה, חיכוך עם הארגז בו הם מצויים, חירור על ידי חרק או בעל חיים או לאחר חיתוכו. הפוליפנולים הם חסרי צבע, אולם כאשר הם מתחמצנים צבעם הופך לחום - וזה בעצם מה שנראה ככתם שחור הולך ומתפשט.
קראו עוד:
אלו הפירות הכי משמינים שיעלו לכם את רמת הסוכר בדם
קח פרי ותהיה לי בריא? אז זהו שלא
בחירת המומחים: מהם 5 הירקות הכי בריאים שיש
חלק מהירקות והפירות נוטים להשחים מהר מהאחרים, כתלות בריכוז הפנולים המצויים בהם. כך למשל, באבוקדו ובננה ריכוזים גבוהים יותר של פנולים מאשר בתפוז או גזר. ההשחמה פוגעת במרקם של הפרי או הירק וגם בטעמו.
ניתן לעכב את תהליך החימצון באמצעות ויטמין C הידוע כחומר מחזר. כך למשל, לאחר הכנת מחית אבוקדו, פיזור מיץ לימון מעכב את ההשחמה המהירה של האבוקדו.
ומה עם חיידקים? הם בהחלט עלולים לתקוף פירות וירקות. ניתן לראות זאת בחודשים האחרונים - מגפת ההדבקה בחיידק הצואתי אי-קולי בעקבות חסה מזוהמת בארה"ב, היא ההוכחה לכך.
עם זאת, החיידקים התוקפים צמחים לרוב אינם גורמים לשינוי בצבעם. אם הפרי או הירק נראה חבול, כלומר שיש עליו סימני חתך ולצידו השחמה, קיים סיכוי שחדרו אליו מזהמים, ולכן עדיף להימנע מאכילתו.
אז עד כמה מסוכן לנגוס בפירות וירקות שהשחימו? כאמור, ההשחמה היא תהליך חימצון טבעי, שאינו מסוכן לגוף האדם. עם זאת, פירות וירקות מכילים חומרי הדברה ועלולים להכיל גם חיידקים ופטריות. לכן, יש להקפיד תמיד על שטיפה יסודית שלהם.
ייעוץ מקצועי: ד"ר בנימין שטרים, טכנולוג מזון
זהירות - החרקים שעלולים להימצא במזון שלכם - מבלי שתדעו: