סריקות ראש מגלות: עניבות עלולות להפחית את זרימת הדם במוח
חוקרים מצאו כי עניבת צוואר מפחיתה את זרימת הדם והחמצן במוח. ההשערה: הפחתת זרימת הדם פוגמת בתהליכי החשיבה והיצירתיות
במחקר החדש, שנערך על ידי מדעני בית החולים האוניברסיטאי שלזוויג-הולסטיין שבגרמניה, נבדקו 30 גברים שהתבקשו לענוב עניבות. הנבדקים עברו סריקות מוח במכשיר התהודה המגנטית MRI, שמדד גם את זרימת הדם במוח ובכלי הדם בצוואר.
השפעה על זרימת הדם
החוקרים מצאו כי זרימת הדם בכלי הדם במוח צנחה בשיעור של 7.5% ברגע שהעניבות הוצמדו לצוואר, ובשיעור של 5.7% כאשר לחיצת העניבה על הצוואר שוחררה, כלומר העניבות "נפתחו".
אצל חמישה מתוך 15 הגברים בקבוצת עונבי העניבות, נמצאה ירידה של 10% או יותר בזרימת הדם במוח. אצל שניים מהנבדקים נמצאו תוצאות הפוכות - זרימת הדם במוח לא השתנתה.
הפחתה כזו מספיקה כדי לגרום לתוצאות קטלניות בחולי לב וכלי דם, לגרום להיווצרות קריש דם שעלול להוביל לשבץ מוחי ובמקרים נדירים גם לתמותה מוקדמת. אצל אנשים בריאים, עלולה לגרום החסימה בכלי הדם לפגיעה בתפקוד המוחי, בחשיבה ואף ביצירתיות.
אין זו הפעם הראשונה בה התגלו הסכנות שבעניבות: מחקר שפורסם בשנת 2003 בכתב העת Ophthalmology מדד את הלחץ התוך עיני בעיניהם של גברים לפני ואחרי עניבת עניבות.
החוקרים מצאו כי לאחר עניבת העניבה, עלה הלחץ התוך עיני בעיניים לרמה כה גבוהה שוות ערך למחלת הגלאוקומה, אחד הגורמים העיקריים בעולם המערבי לעיוורון. החוקרים הסבירו כי העניבה לוחצת ככל הנראה על ווריד הצוואר המחזיר את זרימת הדם מהמוח אל הלב, מה שמגביר את הצטברות הלחץ התוך עיני.
מחקר אחר שפורסם בכתב העת BMJ מצא כי העניבות הן מקור לחיידקים העלולים לגרום להתפשטות זיהומים, במיוחד בבתי חולים.
ובמקרה חירום - כך מטפלים באדם שמתעלף: