גם משאיות הזבל צפרו ברחובות: החגיגות בשאנז אליזה
אוהדי נבחרת צרפת מילאו את רחובות פריז אחרי הניצחון על בלגיה והעלייה לגמר המונדיאל. חלקם טיפסו על הפסל הגבוה בכיכר הרפובליקה, אחרים שרו: "מי שלא קופץ משמחה - לא צרפתי". פטיט פסיאנס, פליט מקונגו: "הכדורגל מאחד את כולנו". עשרות נפצעו אחרי עימות עם המשטרה. דיווח מיוחד מבירת צרפת
עד לפני שבוע הצרפתים בפריז היו עסוקים בשביתות ובמריבות פנימיות על הרפורמות הכלכליות. אתמול בלילה (שלישי) הם נהרו כאיש אחד לשאנז אליזה, טיפסו על הפסל במרכז כיכר הרפובליקה (המקבילה שלהם לקפיצה לבריכת העירייה בתל אביב) ובעיקר שרו ביחד את המרסייז - ההמנון הצרפתי.
צפו בתקציר: צרפת ניצחה את בלגיה ועלתה לגמר המונדיאל
דשאן: "הישג יוצא מן הכלל", קורטואה: "הם שיחקו אנטי כדורגל"
שלוש שעות לפני שהחל המשחק כבר נסגרה הכניסה לכיכר העירייה, ה-Fan Zone הגדול בעיר. יותר מעשרים אלף איש החליטו לכסוס ציפורניים ביחד מול מסך ענק. מזג האוויר הנעים הוציא את הפריזאים מהבית. השולחנות בכל בתי הקפה הוזמנו מראש ועשרות אנשים הצטופפו בעמידה, עם כוס בירה ביד, וצפו במשחק מהמדרכה.
מסעדות אופנתיות, מזללות שווארמה או מזנונים סינים עם שלושה שולחנות - כולם העמידו מסך במרפסת וכולם עודדו ביחד את הכחולים. מכל הבתים נשמעו קריאות אימה כשאוליביה ז'ירו החמיץ וכל החלונות עפו מהצרחות כשסמואל אומטיטי נגח לעבר השער. בכל עבירה שלחו הצרפתים את יד ימין לעבר המסך וקראו "אההה" במורת רוח. שיכורים חסרי בית ותיירים יפנים הניפו יחד כוסות ומרגע שנשמעה שריקת הסיום, רקדו האוהדים על השולחנות ושרו I will Survive, ההמנון הלא רשמי של נבחרת צרפת.
עוד לפני תחילת המשחק אני מבחינה בשני גברים שעטופים בדגל צרפת, אבל חובשים כובע של נבחרת בלגיה. מתברר שהם ג'נטלמנים. פאני, ידידה בלגית בת 26, הזמינה אותם לשתות בירה ולצפות ביחד במשחק. הכובעים הם לכבודה. הבחורים מקווים שצרפת תנצח. היא בעד השדים האדומים אבל "גם אם צרפת תנצח אני לא אבכה", היא מבטיחה לי. כך חשבו כמעט כל הבלגים שפגשתי, אבל היה די ברור שאם הצרפתים יפסידו הם יהיו קצת פחות מנומסים כלפי השכנים מצפון-מזרח. לבלגים עליונות מוחלטת לפחות בחזית אחת. כמות הבירה ששתו האוהדים הצרפתים תספיק לממן את הנבחרת שלהם עד למונדיאל הבא.
פטיט פסיאנס, שפירוש שמו הוא "קצת סבלנות", עסוק בלקשור את דגל צרפת על אנטנת האוטו. הוא מלווה בבתו הפעוטה קטיה. "צפינו במשחק בקפה הסמוך ועכשיו, כשניצחנו, אני הולך לעשות סיבוב עם האוטו ולצפור ברחובות. אני פליט מקונגו", הוא מסביר. "הבת שלי כבר צרפתייה אמיתית וכדורגל זה מה שמאחד את כולנו. אני מאוד גאה".
אלו שלא הציפו את השאנז אליזה טיפסו על הפסל בכיכר הרפובליקה, הישג ספורטיבי בפני עצמו כי הגברת, המסמלת את החירות, די גבוהה. לצרפתים יש מבחר סיסמאות כדי לחגוג: "קדימה הכחולים" הקלאסי, "אנחנו אנחנו בגמר" והלהיט החדש, "מי שלא קופץ משמחה - לא צרפתי". כולם קופצים, גם התיירים האמריקנים שיצאו מהמלון בחולצות אחידות של נבחרת צרפת. "באמריקה הכל יותר מסחרי. אצלכם זו גאווה פטריוטית", מתפעל מייק מקליפורניה. הוא בהחלט צודק. כל כמה דקות פורצים הנוכחים בשירה ספונטנית של ההמנון הלאומי ומנופפים בדגלי ענק.
החולצה הכי פופולרית בעיר היא, איך לא, של קיליאן אמבאפה. גם גריזמן ומטווידי מככבים, אבל ההפתעה האמיתית היא כמות האוהדים עם מספר 10 של זינדין זידאן. "כמו זידאן, גם אני ממארסיי", מסביר לי מרטין בן ה-23, "אני גאה בשורשים שלי".
כל המכוניות צופרות כשהן עוברות ברחוב, אפילו המשאיות לאיסוף הזבל. זיקוקים פיראטיים משוגרים אל על. העיר התמלאה באנשים שצורחים מרוב אושר, מתנשקים ומתחבקים. ילדים בעיניים בורקות החזיקו חזק בידיים של אמא ואבא ולא רצו ללכת לישון. "אני הכי אוהבת את אמבאפה", לוחשת לי באוזן פטומאטה בת השבע, "אבל גם אומטיטי נחמד". הצופרים והריקודים נמשכו כל הלילה, השאנז אליזה הלך והתמלא בדגלים ובמשרוקיות. לצרפתים מחכה סוף שבוע עמוס: בשישי נשפי הכבאים של ערב יום הבסטיליה, בשבת המצעד הצבאי והזיקוקים וביום ראשון תעצור כל המדינה את נשמתה ותשיר ביחד: "Allez les Bleus".
לצד השמחה היה גם איבוד שליטה של חלק מהאוהדים. עשרות מהם התפרעו וזרקו חפצים על כוחות האבטחה בפריז. על פי דיווחים שונים, השוטרים פיזרו את המהומות בעזרת גז מדמיע. מעל 20 נפצעו וקיבלו טיפול.