רכבת האהבה של אנגליה לגמר המונדיאל
צורת סידור השחקנים המעניינת של אנגליה בבעיטות חופשיות, שזכתה לכינוי שבכותרת, היא לא הדבר היחיד שהכניס גארת' סאות'גייט בכל הנוגע למצבים נייחים - ואנגליה הפכה לנבחרת שמבקיעה הכי הרבה שערים נייחים זה למעלה מ-50 שנה. ההיסטוריה מראה שהצלחה בתחום גם מביאה את גביע העולם
אסוציאציות הן דבר חשוב לאוהדי כדורגל. כל מהלך מזכיר שחקן שכבר ראית פעם ואהבת, כל שער מעלה לזיכרון משחק שהיווה חוויה אישית. כששואלים מה קופץ לראש בכל הנוגע למצבים נייחים, עבור רבים האסוציאציה הראשונית היא דייויד בקהאם, בועט מחונן, מגביה בחסד, אבל כזה שלא הוביל את נבחרת אנגליה להישג גדול.
היום לאנגלים אין בקהאם, אין אייקון תרבות קרוב אליו, אבל המצבים הנייחים מביאים את שלושת האריות הכי רחוק מאז שבקהאם היה בן 15, ואולי אפילו רחוק יותר.
כבר אחרי השבוע הראשון קיבל הטורניר הנוכחי את הכינוי "מונדיאל הנייחים", וההצלחה האנגלית, יותר מכל, מסמלת את הקשר בין צמד המילים להתקדמות במונדיאל. האנגלים הבקיעו 11 שערים עד עכשיו – ארבעה מכדורי קרן, אחד מהגבהה בבעיטה חופשית, שלושה פנדלים, ורק שלושה נוספים במשחק שוטף. זהו.
שמונה שערים במצבים נייחים זה הכי הרבה שהבקיעה נבחרת במונדיאל מאז פורטוגל ב-1966 ושלושה יותר ממה שרשמו הנבחרות במקום השני בקטגוריה בחודש האחרון, רוסיה ואורוגוואי. נדיר שבטורניר של שבעה משחקים בלבד, מקסימום, מנצלת נבחרת אחת כמות כה גדולה של מצבים נייחים, וכשזה קורה מגיעים הכי רחוק שאפשר. שלוש הנבחרות האחרונות שכבשו ארבעה שערים או יותר מכדורי קרן במונדיאל היו גרמניה 2014, איטליה 2006 וצרפת 1998. המשותף לכולן? זכו בגביע. זה גם הסיכוי הטוב ביותר של האנגלים להגיע לתואר שבו נגעו רק פעם אחת.
היום, בחצי הגמר מול קרואטיה, שוב המצבים הנייחים ישחקו תפקיד משמעותי. האנגלים התכוננו לכך, אין פה מקריות. המאמן גארת' סאות'גייט בנה את הנבחרת שלו סביב אותם מצבים. הוא ידע – וזה משהו שמאמנים קודמים של נבחרת אנגליה לא הפנימו – שאין לו סגל איכותי מבחינת טכניקה ויצירתיות כמו נבחרות גדולות אחרות. סאות'גייט נסע פעמיים לארה"ב כדי ללמוד מקבוצות NBA. הוא ראה איך קבוצות הכדורסל מכינות לרגילים כדי להגיע למצבי קליעה נוחים. ראה את הטכנולוגיה המתקדמת שבה משתמשים האמריקאים כדי להגיע לביצוע מקסימלי של התרגילים ודאג שההתאחדות האנגלית תרכוש אותה.
בנוסף, סאות'גייט מינה את אלן ראסל, חלוץ עבר לא ממש מצליח, למאמן ההתקפה של הנבחרת. המטרה העיקרית של המינוי הייתה שימוש בידע של ראסל, שפיתח תיאוריות על מצבים נייחים באמצעות רעיונות שקיבל מפוטבול אמריקאי. השניים הכניסו למערכת האימונים של הנבחרת שעות ארוכות של עבודה על מצבים נייחים, בעיקר בהתקפה.
עמידת השחקנים בקרנות, כשהם מסודרים אחד אחרי השני, כבר זכתה לכינוי "רכבת האהבה". וכמו שאמר גלן הודל, מאמן הנבחרת לשעבר: "רכבת האהבה תביא את אנגליה לגמר". הוא רחוק משחק אחד מלפגוע בול בתחזית.
גם בחירת הסגל נעשתה תוך מחשבה על מצבים נייחים. הארי מגווייר הפך לגיבור בזכותם. מגווייר הוא השחקן עם אחוז ההצלחה הגבוה ביותר במאבקים אוויריים במונדיאל (לפני דיאן לוברן שאותו יפגוש היום), ובכלל אנגליה, עם 60 אחוזי הצלחה, מובילה את הטורניר בתחום.
אין בקהאם, אבל המגן קירן טריפייר כבר קיבל את הכינוי "בקהאם לא מפורסם". הוא והמגן-קשר בצד השני, אשלי יאנג, משחקים בזכות המעבר לשיטה של שלושה בלמים, אבל גם כי סאות'גייט רצה את שניהם בהרכב להרמת קרנות ובעיטות חופשיות. "הנייחים הם דבר גדול בשבילנו במונדיאל", אמר יאנג. "עבדנו על זה המון, הגנתית והתקפית. זה מה שסוחב אותנו בטורניר".
עם תשע מסירות מפתח כאלה ממוקם טריפייר במקום השני במונדיאל ביצירת מצבים לאחרים בקרן או בעיטה חופשית, כשניימאר מקדים אותו במסירה אחת. החסימות של שחקנים זה לזה ללא הכדור הופכים את ההרמות המדויקות למצבים טובים, כמו בשער של ג'ון סטונס מול פנמה. זו הייתה מלאכת מחשבת.
חשוב לומר שהדברים האלה מכסים על בעיות שיש לאנגלים במקומות אחרים, בעיקר במשחק השוטף. למזלם, אולי, היריבה הערב (שלישי, 21:00) קרואטיה הראתה בינתיים פגיעות רצינית בדיוק במקום שבו אנגליה חזקה. קרואטיה ספגה ארבעה שערים בטורניר, רק אחד מהם במשחק השוטף. "צפינו במשחקים של אנגליה וראינו כמה היא טובה במצבים נייחים", אמר לוקה מודריץ' לקראת המשחק. "אנחנו חייבים להשתפר בסיטואציות האלה ונעשה זאת. נגיע מוכנים".
המוכנות הזו תהיה משמעותית מאוד בשאלת העולה לגמר. עוד שער נגיחה אחד ואנגליה שוברת את שיא שערי הנגיחה למונדיאל. שיא שבסופו של טורניר עוד יכול לתת לה את הגביע.