מחקר: נשים עדיין מעדיפות גברים מהדור הישן
חוקרים מאוניברסיטת איווה ומאוניברסיטת קנט מצאו שנשים, חרף המהפכה הפמיניסטית, עדיין מחפשות גברים שיגנו וישמרו עליהן. הם קוראים להעדפה הזאת "סקסיזם חיובי" ומבדילים אותה מ"סקסיזם שלילי". אך האם יכול בכלל להתקיים סקסיזם שהוא חיובי?
אחד הוויכוחים המפורסמים ואולי גם הנצחיים ביותר בעולם הדייטים הוא הוויכוח על מי ישלם את החשבון בדייט הראשון. נשים רבות, גם כאלו שמגדירות עצמן כפמיניסטיות, מרגישות שהגבר הוא זה שצריך להזמין אותן או לפחות להציע לשלם. חלק יגידו שהסיבה לכך נובעת מהבדלי השכר בין גברים לנשים - שעדיין קיימים במרבית המקצועות, ואחרות יגידו שזאת פשוט מחווה רומנטית ונעימה שמראה לאישה שנהנית מחברתה.
מחקר חדש שפורסם ב-Social Psychology Bulletin ונעשה בשיתוף פעולה בין אוניברסיטת איווה סטייט ואוניברסיטת קנט, מגדיר התנהגות ג'נטלמנית כ"סקסיזם חיובי", ומצא כי מרבית הנשים, חרף עידן #metoo, עדיין נמשכות לגבר מהדור הישן. כלומר לזה שיציע לשלם עליהן בדייט הראשון למשל, יעטוף אותן ויגרום להן להרגיש בטוחות בחברתו.
החוקרים טוענים כי יש להפריד בין "סקסיזם עוין" ל"סקסיזם חיובי", כאשר "סקסיזם עוין" מתייחס לכל דעה שהיא מטבעה שלילית או עוינת כלפי מגדר מסוים. למשל, גבר שסבור שנשים פחות חכמות מגברים. "סקסיזם חיובי", לעומת זאת, מתייחס לתכונות החברתיות של נשים מול גברים, ורואה נשים כעדינות, משפחתיות ואימהיות.
200 סטודנטיות התבקשו לעבור על פרופילים של גברים שונים, ולהסביר למי מהגברים הן הכי נמשכות מבחינה מינית ורומנטית. החוקרים מצאו שמרבית הנשים העדיפו את הגברים עם הגישה הסקסיסטית החיובית, מתוך אמונה שאותם גברים מוכנים יותר להתחייב ולדאוג להן.
בריאיון לאינדיפנדנט ניסתה העיתונאית הארייט מינטר להסביר את הממצאים מנקודת מבט פמיניסטית: "ראשית כל, אין באמת דבר כזה 'גישה סקסיסטית חיובית'", אמרה. "כל גישה סקסיסטית היא סקסיסטית, וזה לא באמת משנה אם היא חיובית או שלילית. ברגע שמתייחסים לגברים ונשים בצורה שונה, מדובר בסקסיזם וזה לא יכול להיות חיובי עד הסוף. לכן ההגדרה הזאת, 'סקסיזם חיובי', מלאה בסתירות".
נגיף ברשת על סייבר פמיניזם ברשתות החברתיות (מגיש: עמית קוטלר, צילום: ניצן דרור עריכה ואפטר: אסף קוזין)
הארייט הוסיפה שהסטנדרטים החדשים בעולם הדייטים מבלבלים את כולם, וככל הנראה זה מה שייצר את הבלבול סביב ההגדרות הללו: "גברים היום כבר לא יודעים איך להתנהג או לפלרטט עם נשים. חינכו אותם מגיל צעיר לרצות יום אחד בית וילדים עם אישה שתגדל את הילדים שלהם, אבל היום הם מוצאים את עצמם יוצאים עם נשים שלא רוצות את הדברים האלה יותר. מצד שני, הרבה נשים עדיין רוצות שהגבר שלהן יפנק אותן וידאג להן, כך שיש פה סתירה גדולה. המציאות היום בשטח היא שכל חוקי המשחק נכתבים מחדש, ואני מניחה שמי שעשה את המחקר מנסה להבין אותם טוב יותר".
"אם כבר", היא אומרת, "ההגדרה הזו של 'סקסיזם חיובי' תורמת לפטריארכיה ולסדר הקיים. אתה לא מזמין מישהי לארוחת ערב כי יש לך 'גישה סקסיסטית חיובית', אלא כי איכפת לך ממנה ואת רוצה לפנק אותה, בלי קשר למגדר שלה או למערכת היחסים ביניכם, ומבלי להניח שיצא לך מזה משהו או שזה אומר משהו על הקשר שלכם".
"סקסיזם קיים כאשר מגדר אחד מגדיר את עצמו כטוב או חשוב יותר ממגדר אחר. אם אתה מתנהג כלפי אישה בצורה מסוימת, רק כי אתה חושב שזו החובה שלך כגבר, אזי אתה מונע מסקסיזם וזו גישה שאנחנו צריכים לשאוף לשנות, בין אם היא חיובית או שלילית".
"תכונות מסוימות שהוכנסו תחת ההגדרה של 'סקסיזם חיובי' כמו: אדיבות, נועם ונימוסים טובים, הן אכן תכונות מושכות. אין שום רע בכך שגבר מזמין אישה לארוחת ערב. זה הופך לרע כשהוא עושה זאת בתקווה שיצא לו משהו מיני איתה, ואני בטוחה שאף אחת לא באמת נמשכת להתנהגות כזו".
סקסיזם חיובי? יש חיה כזאת בכלל?
צילום: Shutterstock
מומלצים