התחממות כדור הארץ: "האדם מכתיב את האקלים"
פרופ' פנחס אלפרט, מומחה לאקלים מאוניברסיטת ת"א, אומר שזו הפעם הראשונה שכדור הארץ מתחמם עקב פעילות של בני האדם. "מה שמטריד אותי הוא שזו מגמה שנמשכת"
בכמה יעלו הטמפרטורות בארץ עד סוף המאה והאם בעתיד עוד ירד שלג בירושלים? שיא הטמפרטורה הגבוהה בעולם בשעות הלילה נשבר בחודש יוני השנה, כאשר בעומאן נמדדה טמפרטורת מינימום של 41.9 מעלות. גם במדינות מערביות דיווחו על טמפרטורות חריגות ביוני השנה. המומחים מזהירים כבר שנים מפני התחממות גלובלית, שלא רק משפיעה על הטמפרטורות אלא גורמת לאירועים של מזג אוויר קיצוני באזורים שנחשבו בעבר נוחים. השיטפונות החריגים ביפן רק מתריעים על כך שהתופעות חריגות של מזג האוויר מקיפות את הגלובוס כולו.
פרופ' פנחס אלפרט, מומחה לאקלים מאוניברסיטת תל אביב, אומר בריאיון לאולפן ynet כי לא כל שיא בטמפרטורות קשור ישירות להתחממות כדור הארץ. "היו לנו 'פּיקים' בעבר, וימשיכו להיות ערכים קיצוניים גם בעתיד. אולם מה שמטריד אותי כמומחה לאקלים הוא שזאת מגמה שנמשכת. אנחנו רואים יותר ויותר אירועים כאלה, שמתאימים למה שהמודלים של התחממות כדור הארץ אומרים לנו שהולך וקורה".
לדברי פרופ' אלפרט, זו לא הפעם הראשונה לאורך ההיסטוריה שכדור הארץ מתחמם, אלא שבניגוד לפעמים קודמות, זו הפעם הראשונה שהדבר קורה בשל פעילות בני האדם. "פה אנחנו אחראים. התקופה הזאת נקראת אנתרופוסן, זו התקופה הראשונה בהיסטוריה של כדור הארץ שהאדם מכתיב את האקלים".
לדבריו, ערכי הקיצון הולכים ומחמירים ונהיים יותר ויותר גרועים. "מחקר של חבריי בקפריסין אומר שהאקלים של ניקוסיה בסוף המאה הזו יהיה כמו האקלים של קהיר. אם אני רוצה להשוות, האקלים של ירושלים יהיה דומה כנראה גם הוא לזה של קהיר. הטמפרטורות הממוצעות בירושלים בקיץ בשנות ה-60' של המאה ה-20 היו בסביבות 28-29 מעלות. היום אנחנו מתגעגעים ליום כזה. היום יש לנו הרבה ימים בסביבות 34-35 מעלות. בסוף המאה, הערך האופייני יהיה בסביבות ה-37-38 מעלות".
לדברי פרופ' אלפרט, עוד לא ברור אם בעתיד נראה שלגים בירושלים אולם התנודות מתגברות, ולכן הוא מעריך כי שלגים כבדים מאוד צפויים באזור אירופה. "נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הוא היחיד בדעה שצריך לפרוש מההסכמים בעניין ההתחממות הגלובלית", אומר פרופ' אלפרט. הוא הולך כנגד ההסכמה המדעית הנרחבת ביותר, כולל הסכמה מדעית שיש בארה"ב. הוא הולך לכיוון הזה מהסיבות שלו, אבל התיאוריה המדעית פה היא ברורה למדי ומקובלת על כל המדענים כמעט. אנחנו מריצים מודלים של שינויי אקלים כבר 30 שנה, ואנחנו רואים את זה הולך ומתממש מול עינינו".
ומה בישראל? החזאי נחום מליק מחברת מטאו-טק מציין כי חודש יוני אצלנו אומנם לא שבר שיאים, אולם במישור החוף היו ימים בהם הטמפרטורות היו קרובות לשיא הקיים. לעומת זאת, נשברו בחודש זה שיאי המשקעים ליוני, כאשר במישור החוף הדרומי ובשדרות ירדו 60-65 מילימטרים של גשם.
חודש מאי לעומת זאת, היה החם ביותר מאז החלו המדידות, בעיקר באזור מישור החוף. לדברי מליק, הטמפרטורות בחוף הים היו גבוהות בשלוש-ארבע מעלות מעל הממוצע הרב שנתי. חודש מאי היה גם הוא גשום הרבה מעבר לממוצע, אך לא שבר שיאים.
בארץ, בינתיים, תחול הערב דווקא הקלה בעומס החום. מחר מזג האוויר יהיה מעונן חלקית ותחול ירידה קלה בטמפרטורות, בעיקר בהרים. תורגש הקלה בעומס החום במישור החוף. ביום שישי הטמפרטורות יהיו רגילות לעונה והרוחות יתחזקו ואילו בשבת תחול עלייה קלה בטמפרטורות, בעיקר בפנים הארץ. גם בשבת ינשבו רוחות ערות. ביום ראשון תחול עלייה נוספת בטמפרטורות והכבדה בעומס החום.
הטמפרטורות החזויות הלילה ומחר: קריית שמונה 34-21, קצרין 30-18, צפת 27-17, טבריה 35-24, נצרת 30-22, חיפה 29-25, תל אביב 29-25, ירושלים 28-18, אשקלון 29-24, עין גדי 37-28, באר שבע 32-21, ערד 31-19, מצפה רמון 29-18 ואילת 39-27.