החרפת מלחמת הסחר עם סין שלחה את וול סטריט לירידות
יום לאחר הטלת מכסי ענק חדשים על סין - דאו ג'ונס איבד 0.9%, נאסד"ק נחלש ב-0.6%. הנפט צלל ב-5% ל-70 דולר לחבית - רמתו הנמוכה זה יותר משבועיים. קטרפילר איבדה 3.2%, פוקס המאה ה-21 ירדה ב-3.9%
אחרי ארבעה ימי עליות, המסחר בוול סטריט ננעל הערב (ד') בירידות שערים, כשברקע החרפת מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין עם ההודעה של טראמפ על מכסים נוספים בהיקף של 200 מיליארד דולר על מוצרים סיניים. מדד דאו ג'ונס איבד 0.9%, מדד S&P 500 נחלש ב-0.7% ומדד נאסד"ק נחלש ב-0.6%.
ברקע למסחר
מחירי הנפט צנחו היום חזרה לרמה של כ-70 דולר לחבית, כשאיבדו 5% לרמתם הנמוכה ביותר זה יותר משבועיים. לפי נתונים בארה"ב, עתודות הנפט הגולמי ירדו ל-12.6 מיליון חביות בשבוע שעבר. עוד ברקע, דיווחים שלפיהם לוב תחדש בקרוב את יצוא הנפט וכן השפעות מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין. הנפט למסירה בחודש אוגוסט נחלש היום ב-5% כאמור למחיר של 70.38 דולר לחבית בבורסת הסחורות של ניו יורק - המחיר הנמוך ביותר מאז ה-25 ביוני.
החוזים על הזהב ירדו ב-0.9% על רקע מתיחות הסחר בין ארה"ב לסין, ומחיר המתכת היקרהנקבע ברמתו הנמוכה ביותר מזה יותר משבוע - 1,244.4 דולר לאונקיה.
סעודיה העלתה את תפוקת הנפט במדינה בחודש יוני לרמתה הגבוהה ביותר מאז סוף 2016, לאחר ששמה לה למטרה להוריד את מחירי הנפט, ועל רקע תחזיות אופ"ק כי הביקוש לנפט בשנה הבאה יעלה על 100 מיליון חביות ביום (BPD). לוב הודיעה על חידוש ההפקה והיצוא מנמלי הנפט שבמזרח המדינה - מהלך שמשמעותו הגדלת רמות התפוקה הגלובאלית.
ההסלמה במלחמת הסחר בין ארצות הברית לסין: הבית הלבן הודיע אמש על הטלת מכסים נוספת של 10% על יבוא של סחורות סיניות בהיקף של 200 מיליארד דולר. הממשל פרסם רשימה שכוללת אלפי מוצרים מיובאים מסין שהמס החדש יוטל עליהם, הכוללת מאות מוצרי מזון, כימיקלים, פחם, פלדה, עץ, אלומיניום וטבק. בין היתר כוללת הרשימה צמיגים, רהיטים, מזווודות, תיקי יד, כפפות בייסבול, שטיחים, דלתות, אופניים, תיקי גולף ומוצרי טיפוח.
במשרד הסחר הסיני אמרו היום כי ההודעה של ממשל טראמפ על צעדים חדשים היא "בלתי מתקבלת על הדעת", והזהירו כי סין תיאלץ להגיב "באמצעים הדרושים".
"יותר משנה ממשל טראמפ מפציר בסין לחדול מהפרקטיקות הבלתי הוגנות שלה, לפתוח את השוק שלה, ולאפשר תחרות חופשית בשוק. במקום להתמודד עם הטענות הלגיטימות שלנו, סין בחרה לבצע פעולות נקמה במוצרים האמריקאים. לא ניתן להצדיק התנהלות זו", אמר נציג משרד הסחר האמריקאי רוברט לייטייזר (Robert Lighthizer) שהודיע אתמול על המכסים החדשים. בשבוע שעבר הטילה ארה"ב מס של 25% על מוצרים מיובאים מסין בסכום של 34 מיליארד דולר וסין הגיבה מיידית בהטלת מסים דומה על מוצרים מיובאים מארה"ב.
"התגובה החדה של השוק להכרזה של ממשל טראמפ מראה עד כמה השווקים רגישים כשמדובר במכסים", אמר ג'פרי קליינטופ (Jeffrey Kleintop), אסטרטג ההשקעות הראשי של צ'ארלס שוואב. קליינטופ הוסיף כי תוצאות הרבעון השני של השנה עשויות "להציע תובנות לגבי האם למכסים יש השפעה ממשית על הנתונים", וציין כי ההשפעה עד כה היא "רק על הסנטימנט המשתקף בסקרים ובשווקים".
ברקע למסחר, מעבר להסלמה הנוספת בעימות הסחר עם סין: המתקפה של טראמפ הבוקר על גרמניה לקראת ועידת נאט"ו, והחשש הגובר מפני החלטה של הנשיא לפרוש מהברית. טראמפ אמר הבוקר בביקורו בבריסל שגרמניה היא בת ערובה של רוסיה, ושיותר מדי עסקאות אנרגיה "לא ראויות" סיפקו למוסקבה השפעה גדול מדי על הכלכלה הגדולה באירופה.
מניות מרכזיות
עובד טסלה שפוטר ונתבע על ידי אלון מאסק הגיש תלונה ל-SEC – רשות ניירות ערך האמריקאית, כך מדווח הוושינגטון פוסט. מרטין טריפ, העובד שפוטר ונתבע בטענה שפרץ למערכות המחשוב של החברה והדליף מידע, אמר ל-SEC כי טסלה דחפה לצעדים שעשויים לגרום נזק כדי לעמוד ביעדי הייצור. לפי הדיווח, טסלה לא הגיבה לטענות.
פוקס המאה ה-21 העלתה את הצעתה לרכישת 61% מחברת שירותי הלוויין הבריטית סקיי שעדיין לא נמצאים בבעלותה, במסגרת התחרות עם קומקאסט על רכישת הרשת הבריטית. פוקס מציעה עתה לרכוש את השליטה בסקיי לפי שווי של 14 ליש"ט למניית סקיי, לעומת 12.50 ליש"ט בהצעת קומקאסט. ההצעה המעודכנת של פוקס מגלמת שווי של 24.5 מיליארד ליש"ט לסקיי (32.5 מיליארד דולר). ההצעה הקודמת של פוקס שהועברה בדצמבר 2016 היתה לפי שווי של 10.75 ליש"ט למניית סקיי.
פוקס הסכימה ב-20 ביוני למכור את רוב נכסיה לחברת וולט דיסני, כך שאם פוקס תרכוש את יתרת מניות סקיי לפני סגירת העסקה עם דיסני, זו האחרונה תקבל בעלות מלאה על החברה הבריטית עם השלמת העסקה בינה לבין פוקס.
חברת הפארמה פייזר מודיעה על שינוי מבני-ארגוני במסגרתו תחולק הפעילות לשלוש חטיבות: חטיבת חדשנות רפואית (Established Medicines), שתכלול בין היתר את המו"פ וכן יחידת 'בתי חולים' שתתמקד במוצרים נגד זיהומים; חטיבת רפואה מבוססת (Established Medicines), שתכלול בין היתר את מרבית התרופות שכבר אינן מוגנות בפטנט לצד חלק מפעילות הגנריקה; וחטיבת בריאות הצרכן (Consumer Healthcare) שתכלול את כל התרופות שמעבר לדלפק.
פייזר הודיעה אתמול בערב, בלחץ הנשיא טראמפ, כי היא דוחה את העלאות המחירים של חלק מהתרופות שלה. פייזר העלתה בתחילת יולי מחירים של מעל 40 תרופות, צעד שזכה לביקורת חריפה בארה"ב, בהובלת מתקפה של הנשיא.
עתה החליטה החברה על ביטול ההתייקרות האחרונה וחזרה למחירים הקודמים, שיישארו בתוקף עד סוף השנה או עד לגיבוש תוכנית הנשיא לריסון מחירי התרופות (המוקדם מביניהם כמובן). לאחר שיחה מוצלחת של מנכ"ל פייזר איאן ריד (Ian Read) עם הנשיא, שבה הודיע לו על ההחלטה, שיבח הנשיא בציוץ טויטר את ההחלטה שקיבלה החברה.
בכירה באובר הולכת הביתה: ברויטרס מדווחים שראש חטיבת משאבי אנוש של אובר, ליאן הורנסי (Liane Hornsey), התפטרה אתמול בעקבות האשמות לפיהן התעלמה מתלונות על אפליה גזעית. מנכ"ל אובר, דארה קוסרשאהי, הודיע לעובדים במייל על ההתפטרות. הורנסי היתה מהקולות הבולטים באובר שקראו לכוח אדם מגוון ולמניעת אפליה בחברה, אך לפי דיווחים, לאחרונה החלה בדיקה האם היא בפועל התעלמה באופן עקבי ושיטתי מהתלונות בדבר אפליה על בסיס גזע בתוך החברה.