"במוקדי טרם מעניקים למטופלים טיפול החורג מסמכותם"
הזרקת תרופות לשריר, הפניה לבדיקות שלא על פי הוראות הרופא ומתן תרופה בהזלפה ורידית בניגוד לנהלים – מעדויות של עובדי "טרם" עולה כי ברשת מרפאות החירום מעניקים עובדים שאינם רופאים טיפול החורג מסמכותם, על אף שמשרד הבריאות מתח על כך ביקורת. "טרם": "מעולם לא התקבלה כל טענה על טעות או נזק שנגרם"
"לא מדובר במקרה ספורדי או חד-פעמי", מתאר רופא במרפאה במחוז מרכז של הרשת: "אחים, חובשים, פראמדיקים ועוזרי פראמדיקים מעניקים באופן קבוע למטופלים טיפול שאסור להם להעניק על פי הוראות משרד הבריאות. החריגות הללו גורמות לטעויות, ואם זה יימשך זה גם יכול להוביל לאסון".
קיראו עוד:
באה עם שטף דם מוחי ל"טרם" - הרופא שלח אותה לישון
מוקד "טרם" שחרר בת 4 הביתה - והיא מתה כעבור שעות
רופאים לא מנוסים, החלטות שגויות: מה קורה ברשת מיון טרם?
ממסמכים רפואיים של רשת המרפאות עולה כי מטופלים קיבלו זריקות וולטרן להקלה על כאבי גב על ידי איש צוות שאינו רופא, דבר החורג מכללי משרד הבריאות. בניגוד לוולטרן ג'ל, זריקת וולטרן צריכה להינתן רק על ידי רופא או מטפל מוסמך, בשל הסכנות הכרוכות במתן הזריקה. הזרקה רשלנית של התרופה עלולה לגרום לפגיעה עצבית ואף לנכות. "אנשי צוות שאינם רופאים מקבלים מטופלים שסובלים מכאב ונותנים להם זריקות בניגוד לסמכותם. זה מסוכן".
ממסמכים אחרים עולה כי מטופלים של רשת טרם מופנים שלא על פי ההוראות לביצוע בדיקות, כגון בדיקות רנטגן. "משרד הבריאות קבע שצילום רנטגן צריך להיעשות אחרי בדיקת רופא ועל פי הנחיותיו", מפרט רופא ברשת. "מטופלים מופנים לצילומים על ידי אחים כדי לקצר את זמני ההמתנה. טיפלתי בפצוע שסבל משבר בכף הרגל והאח שלח אותו לצילום בקרסול, והפצוע היה צריך לעבור שוב את התהליך.
"ההנהלה מודעת לדבר הזה. זו שיטת העבודה לזירוז התורים הארוכים. אנשי צוות שאינם מוסמכים שולחים מטופלים לבדיקות דם מיותרות ולא נחוצות. לא מדובר במקרים חד-פעמיים".
"סמכויות החורגות מהמוגדר בתקנות"
בחודש אוגוסט אשתקד בוצעה ביקורת פתע במוקד לילה של טרם בקריית גת, אשר העלתה ממצאים בדבר חריגת אנשי צוות של מוקד טרם מסמכותם הקבועה בחוק.
בראשית דו"ח הביקורת שחיברו אנשי משרד הבריאות מצוין כי "צוות המוקד לא איפשר לצוות הבקרה להיכנס לבצע בקרה בטענה שיש הנחיה ממנכ"ל החברה לחכות למנהלת צוות הפראמדיקים". צוות הביקורת מוסיף ומפרט כי לאחר כעשרים דקות, ובעקבות התרעות כי מניעת כניסתם של אנשי משרד הבריאות תוביל להכשלת המרפאה, הוכנס צוות הביקורת למרפאה.
בדו"ח שחיברו אנשי משרד הבריאות נכתב כי "בעת הבקרה עבדו במוקד פראמדיקים החורגים מסמכויותיהם על פי חוק". בהמשך הדו"ח מתואר כי "קיימים פרוטוקולים טיפוליים לטיפול במצבים רפואיים שכיחים. בפרוטוקולים מצוין באילו מקרים הצוות הסיעודי לא צריך להתייעץ עם הרופא ויכול להתחיל טיפול לבד. חלק מסמכויות אלו חורגות מהחוק".
בהמשך הביקורת נכתב כי פראמדיקית שהועסקה במרפאה כעוזרת רופא לא עברה את ההכשרה הנדרשת על ידי משרד הבריאות, וכי סמכויותיה חורגות מסמכויות עוזר הרופא שמוגדרות בתקנות. את הדו"ח חתם צוות הביקורת בכותבו כי "יש לוודא שעבודת הצוותים המטפלים היא על פי סמכויותיהם בחוק".
"נהלים שאינם מוכרים במשרד הבריאות"
דו"ח ביקורת מחודש אוקטובר 2016 ממוקד טרם במודיעין העלה ממצאים דומים – "חלק מאנשי הצוות (לפחות שמונה) עברו הכשרה פנימית של טרם שאינה מוכרת על ידי משרד הבריאות... לאחר ההכשרה מועסקים עוזרי רופא בטרם באבחון, מתן הוראות רפואיות ושחרור תחת השגחת רופא אחר במשמרת. על פי מכתב שנשלח ממשרד הבריאות להנהלת טרם, לא ניתן להשתמש בכינוי עוזרי רופא אלא רק לאלו שעברו קורס עוזרי רופא של משרד הבריאות".
צוות הבקרה של משרד הבריאות מוסיף ומתאר כי "בפרוטוקולים הטיפוליים של טרם יש חריגה מסמכויות הצוות – האחות/ פראמדיק/ סטודנט לרפואה יכולים כבר בטריאז' (מיון ראשוני, ע.א.) לתת למטופל ללא בדיקת רופא והוראת רופא טיפול כגון זריקת וולטרן לשריר, מתן תרופות בהזלפה לווריד, אינהלציות, הפניה לבדיקות דם ובדיקות הדמיה מבלי שהמטופל נבדק על ידי רופא".
ממסקנות הביקורת עולה כי "חובשים וסטודנטים לסיעוד מועסקים כצוות סיעודי למרות שעל פי החוק אינם יכולים לעבוד כצוות רפואי במוקד הרפואי, לבצע טריאז', לקחת בדיקת דם, להרכיב עירויים וכו'. קיימים נהלים של טרם לגבי הסמכויות של בעלי תפקידים שאינם מוכרים במשרד הבריאות".
"ממה שאני רואה במרפאה שבה אני עובד, ההערות בדו"ח הביקורת לא יושמו", מעיד רופא מהרשת. "ההנהלה מודעת לליקויים אך הם נמשכים".
מרשת מיון טרם נמסר בתגובה: "'טרם' מטפלת במקצועיות בכמיליון מטופלים בשנה ב-30 סניפיה ברחבי הארץ ומצילה מדי יום חיי אנשים בישראל. בנוסף לרופאים מועסקים אנשי מקצועות פרא-רפואיים ממגוון תחומים, אשר רובם פראמדיקים/ות, אחיות, סטודנטים לרפואה, סטודנטים לסיעוד, חובשים, פלבוטומיסטים (לוקחי דם), טכנאי רנטגן ועוד.
"כולם מועסקים כדין ופועלים על פי החוק ועל פי המקובל במוקדים ובמרפאות אחרות ברחבי הארץ. יודגש עוד כי מעולם לא התקבלה כל טענה על טעות או נזק שנגרם מעבודת הצוות הפרא-רפואי בסניפי טרם, כל רמיזה וטענה אחרת אינה ראויה וחוטאת לאמת, ככל וגורם מקצועי יפנה את תשומת ליבנו לבעיה כלשהי, נשמח לבדוק ולתקן במידת הצורך".