חוות טורבינות רוח בגולן תוקם אם יוכח שנשרים לא ייפגעו
חוקר מיוחד המליץ כי חוות טורבינות הרוח בתל פארס תוקם לאחר שבמקום תופעל במשך שנה מערכת גילוי וזיהוי בזמן אמת של ציפורים. אם לא תהיה פגיעה רבה בבעלי הכנף - בעיקר בנשרים וברחמים הנמצאים בסכנה הכחדה - יינתנו היתרי הבנייה ל-42 טורבינות רוח
חוות הטורבינות במרכז רמת הגולן תוקם, אבל היזמים יצטרכו להתחייב שנשרים ורחמים לא ייפגעו: הוועדה לתשתיות לאומיות (הוות"ל), צפויה לקבל מחר (יום ב') את המלצות החוקר המיוחד, שמונה על ידה, ולאשר את הקמת חוות הטורבינות בתל פארס, בהתאם לתנאים שהציב. החוקר ממליץ שהמשך קידום הטורבינות יותנה ביישום משטר הפעלה שלא יפגע בנשרים וברחמים.
לאחר התנגדות ציבורית נרחבת לפרויקט טורבינות הרוח, קובע החוקר שמינתה הוות"ל, כי יש לחייב את היזם, חברת אנלייט, להקים מערך לצמצום פגיעה בבעלי כנף, הכולל אמצעים אנושיים וטכנולוגיים. היעד של התוכנית היא שלא תהיה כל פגיעה בנשרים וברחמים. "ברמת הגולן התרחשה בשנים האחרונות פגיעה באוכלוסיית הנשרים, לרבות הרעלות וציד, וכתוצאה מהן נותר מספר מצומצם של נשרים מקננים", כתב החוקר. "מיעוט הרחמים והנשרים, עשרות זוגות בלבד, מחייב יצירת מתווה שבו לא תהיה כל פגיעה של טורבינות רוח בהם, מפני שגם פגיעה מועטה משמעותה חיסול אוכלוסיית הנשרים והרחמים תוך מספר שנים".
המערכת תפעל במשך שנה לפחות לפני שיוצאו היתרי בנייה. מדובר יהיה במערך גילוי וזיהוי בזמן אמת של ציפורים, שהיה מבוסס על הפעלת שתי יחידות מכ"ם ייעודיות, חדר בקרה עם מומחה לרדאר ציפורים, עמדות תצפית שיאוישו על ידי צפרים שעברו הכשרה מתאימה והם יהיו מצוידים בתקשורת אלחוטית. אם יוכח כי האמצעים האלה אינם נותנים מענה ראוי, ניתן יהיה להגדיל אותם באישור הוות"ל.
פגיעה בנשר אחד או ברחם אחד לשנת הפעלה לא תיחשב לסטייה מערכי הסף. הפגיעה המקסימלית לעופות תהיה 14 - לא כולל יונים או עורבים או מינים יציבים בשטח דוגמת דרורים או חוגלות. לגבי עופות בסכנת הכחדה, ערכי הסף יהיו עד 0.2 בשנה. בכל הנוגע לעטלפים, תנאי הסף יעמדו לעד 10 עטלפים בשנה, ללא עטלפי פירות ועד 0.2 עטלפים שבסכנת הכחדה.
החוקר ציין כי יש להשלים עריכת סקר בעלי כנף באמצעות הפעלה של מערך הגילוי והזיהוי. "זאת, כיוון שההתבססות על עופות בעלי משדר בלבד אינה נותנת תמונת מצב מדויקת דיה כדי לאפשר תפעול שוטף ויעיל של חוות הטורבינות. "למרות היתרונות האנרגטיים לייצור חשמל בעזרת רוח, ותרומתה של חוות 'בראשית' לכך, יש להבטיח הקפדה רבה על מניעת פגיעה בעופות ועטלפים, ובמיועד אלה הנמצאים בסכנת הכחדה", הוא כתב.
בנובמבר 2017 הגישה החברה להגנת הטבע עתירה לבג"ץ נגד הוועדה הארצית לתשתיות לאומיות (ות"ל), רשות הטבע והגנים (רט"ג) וחברת אנלייט בנוגע להחלטה להפקיד את תוכנית חוות הטורבינות בתל פארס שברמת הגולן. מדובר בתוכנית להקמתה של חווה לייצור חשמל באמצעות הצבתן של 42 טורבינות רוח, באתר ממזרח לכביש 98 באזור הר פרס (תל פארס) ברמת הגולן. אזור זה משמש גם אזור לשיחור מזון של עופות דורסים, בראשם הנשר המקראי והרחם המדברי הנמצאים בסכנת הכחדה. בתחילת 2018 נמשכה העתירה.
מהחברה להגנת הטבע נמסר: "בזכות ההתנגדות הציבורית הרחבה (כ- 5,000 התנגדויות) מוצע בדוח החוקר ליישם משטר הפעלה, כחלק מהתוכנית, על מנת להביא ליעד של אפס פגיעה בנשרים ורחמים. החברה להגנת הטבע קוראת לוות"ל לקבוע מנגנונים מחייבים, לגבי יישום משטר ההפעלה, כך שיבטיחו אפס פגיעות במינים אלה, על מנת שחוות טורבינות הרוח, לא תביא להכחדת הנשרים מהגולן. אם זה אכן יהיה כך בפועל, כלומר תהיה אפס פגיעה בעופות דורסים, אז במקרה הספציפי הזה, בחווה המדוברת, תימצא הדרך לשימוש בטורבינות הרוח, מחד ולשמירת העופות הדורסים הנדירים, שבמרחב התוכנית, מאידך".
מחברת אנלייט נמסר: "מחר תדון מליאת הות"ל באישור תוכנית 'רוח בראשית' ומכלול הוראות התוכנית. מבלי להיכנס לפרטי המלצות כאלה או אחרות, אנו מניחים שמליאת הות"ל תדון ותתייחס למסמך ההסכמות בין החברה לבין רשות הטבע והגנים אשר הוגש לות"ל ואף קיבל את ברכת הדרך של המשרד להגנת הסביבה. על פי ההסכמות האמורות, המערכת תפעל בשטח כשנה לפני ההפעלה המסחרית של הפרויקט על מנת לבצע אופטימיזציה שלה. הדבר יבוצע במהלך תקופת ההקמה. נציין כי פרויקט 'רוח בראשית' ברמת הגולן, המשותף למספר ישובים בגולן ואנלייט, הוא פרויקט ייצור החשמל הנקי הגדול בישראל שיספק חשמל נקי לכ-60 אלף משקי בית בצפון הארץ".