שתף קטע נבחר
 

אגרנים? מה זה אומר על בריאותכם

אגרנים או אספנים? כשהחפצים הופכים לסכנה. "כולנו אוהבים לאסוף חפצים", אומרת גרנטולוגית ומרפאה בעיסוק "אולם לעיתים מדובר בסכנה ממשית ואת זה חשוב לאבחן". מה ההבדלים, איך להתמודד ומתי לבקש עזרה

בשיתוף "מגדלי הים התיכון"

 

אי סדר ואגרנות היא תופעה מסוכנת בכל גיל, אך במיוחד בקרב מבוגרים. זאת משום שריבוי חפצים מפוזרים בבאלגן בבית מגבירים את הסיכון לנפילה. אצל מבוגרים לעתים קרובות בלאגן ואגרנות עשוי להיות סימן להידרדרות קוגניטיבית.

 

לעיתים האגרנות מהווה מאפיין לתופעות אחרות הדרושות טיפול כמו למשל "תסמונת דיוגנס", המאופיינת באגרנות, הזנחה עצמית, התנתקות חברתית וסירוב לקבל עזרה.

 

נכון, אנשים אוהבים לשמור על חפצים מטעמים סנטימנטליים ומעשיים שונים. לרובנו יש מספר חפצים שאנחנו קשורים אליהם רגשית: אולי חולצה ישנה מהצבא, שמיכה שסבתא תפרה לי, מזכרת מהטיול הגדול בארה"ב. אנחנו נהנים לעתים להוציא אותם, להביט בהם ולמשש אותם. אולם לעיתים מדובר בתופעה שמעידה על הידרדרות בריאותית הדורשת איבחון וטיפול. 

 

עוד במדור 60 פלוס:

מחקר מצא: 5 הרגלים שיוסיפו 12 שנים טובות לחיים

6 שינויים קטנים שמחזקים יכולות מנטליות בכל גיל 

אלו 30 היתרונות הבריאותיים להליכה יומיומית

 

כלים (צילום: shutterstock)
לזהות שמדובר בבעיה לפני הסכנה(צילום: shutterstock)
 

שכיח מאוד אצל בני הגיל המבוגר 

דורית וחיים מבקרים אצל אמא שלה מדי שבוע. כשיצאו מביתה פעם ביום שישי, אמר חיים לדורית שהבית של אמה נעשה מאד מבולגן, וזה קצת מוזר לו כי היא תמיד היתה אישה מסודרת. דורית היתה מופתעת מהערה זו- היא לא שמה לב לכך.

 

כשבאה לביקור באמצע השבוע, נוכחה שחיים צדק. חפצים היו פזורים בכל מיני מקומות בבית: ערימות עיתונים בפינה בסלון, בגדים על המיטה, על שולחן בחדר עבודה היו מפוזרים ניירות מסביב למחשב, הכלים והתבניות שהיו בדרך כלל בתוך המזנון ישבו מעליו.

 

תוך כדי שהיא מתחילה לסדר, דורית שאלה את אמה מה זה המצב הזה. אמה פטרה אותה בכך שהיתה עסוקה לאחרונה ולא הספיקה לסדר, היא תעשה זאת מחר ושדורית תפסיק מייד לסדר. לאחר שבוע, דורית וחיים באו שוב לבקר, והבלאגן נשאר כמו שהיה. כשדורית התחילה לסדר ולהזיז, אמה נלחצה מאד, צעקה ודרשה שתפסיק מייד. דורית הפסיקה לסדר כדי להרגיע את אמה, אך בתוכה היא היתה מאד לא רגועה.

 

אגרן או אספן? מה ההבדל

ההבדל בין האספן לבין האגרן היא ההשפעה השלילית על חיי היום יום. אגרן חש קשר עז לחפצים שלו, ויחווה אי נוחות כאשר מישהו נוגע בחפצים שלו או מבקש לשאול דבר מה. הוא אינו מסוגל לזרוק חפצים ונוטה להחזיק גם בחפצים חסרי ערך, כגון עיתונים ישנים, ועשוי להעביר דברים ממקום למקום, אך לא יזרוק לאשפה.

 

כיוון שאגרן אינו מסוגל להיפרד מחפצים, מרחב המחיה שלו הולך ומתמלא בעוד ועוד דברים, כך שהוא חי במקום דחוק, לא בטיחותי, מלוכלך או מזוהם ומסוכן.

 

טראומה יכולה לעורר התנהגות של אגרנות. למשל, זקן או זקנה המנסים למלא את חלל שנוצר בעקבות אובדן בן/בת זוג ע"י אגירת חפצים ממשיים.

 

אגרנות לעתים מלווה בחרדה, כך שקשה לטפל בה, וגם קשה למשפחה להתמודד עם התופעה. על אף שאגרנות עשויה להיות מנגנון התמודדות עם חרדה, טראומה או בעיות נפשיות אחרות, לרוב אין בכך הקלה נפשית או מזור.

 

אגרנים גם נוטים להסתגרות והתנתקות, והזקן האגרן לרוב גם סובל מבדידות, כך שמצבו הנפשי רעוע מלכתחילה. בנוסף, אגרנות בדרך כלל מלווה בבעיות בשיקול דעת ושיפוט, נטייה לדחיינות והיעדר ארגון. כל אלה משפיעים לרעה על איכות חיי הזקן.

 

דמנציה ואגרנות

אגרנות על רקע דמנציה מופיעה כשאנשים שומרים/אוגרים את הדברים מכיוון שאינם זוכרים מה הדבר הנכון לעשות עם החפץ. למשל, שמים במזווה חלב כי לא זוכרים שאין שם קירור, סכו"ם במגירת נעליים כי שם מסתכלים הרבה פעמים ביום, וכד'.

 

בשלב ראשון של דמנציה אנשים עשויים להיות לפתע בלגניסטים מאד. למה? בניסיון להתמודד עם קושי גובר בזכירת מקומם של חפצים או לזכור מה רציתי לעשות עם מה שיש לי ביד, פשוט מניחים במקום גלוי, על השולחן, הכיסא, השיש וחושבים - בטח אם אני אראה את זה, אני איזכר מה רציתי לעשות.

 

כך מצטברים להם חפצים פזורים ברחבי הבית, חלקם על הרצפה ומהווים סכנה לנפילה. גם במצב כזה האדם מסרב לעשות סדר או שמישהו יזיז משהו ממקומו. לראות את הכל מפוזר נותן תחושה של שליטה, והזזת חפץ למקום חדש מערער תחושה זו, ואת המחשבה שיזכרו מה צריך לעשות עם זה.

 

שלוש המלצות להתמודדות

1: בדיקה ואבחון. כמובן שחשוב לבצע הערכה קוגניטיבית לבירור אם אכן מדובר בדמנציה.

 

2: למצוא עזרה. בעניין הסדר, במצבים אלו, אפשר לעשות סדר בבית, ולהחזיר דברים למקומם, אבל חשוב מאד לא לעשות זאת בנוכחות המבוגר. צריך למצוא אמתלה לצאת מהבית, ובזמן הזה שמישהו אחר יעשה סדר וינקה. רוב הסיכויים שהזקן לא יביע התנגדות לכשיחזור הביתה. אבל, צריך יהיה לחזור על מבצע הסדר והניקיון אחת לכמה זמן.

 

3: לא לזרוק חפצים משמעותיים. במקרה של דורית, זה מה שהם עשו. היא יצאה עם אמה לקניות ולבית קפה, ובמקביל הגיעה מנקה לבית אמה כדי לפנות ולנקות. דורית שלחה גם את הבת שלה להשגיח הזמן הנקיון, כדי לוודא שלא ייזרקו חפצים משמעותיים.

 

 

הכותבת הינה גרנטולוגית ומרפאה בעיסוק מ"גבורות - לזיקנה מיטבית"

 

 

לא יכול להזיק: חמשת המזונות שנמצאו יעילים בשיפור פעילות המוח 

 

 

בשיתוף "מגדלי הים התיכון"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום: shutterstock
כולנו אוהבים לשמור חפצים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים