פיקאסו או פסל ענק מזהב? תערוכות אמנות בארץ ובעולם
העבודה המפורסמת ביותר של פיקאסו מקבלת במה נרחבת, מיצב הכולל 1,500 כדורי מתכת ופסל ענק מצופה זהב - החופש בעיצומו ולכבודו אספנו כמה תערוכות בעולם שאסור לפספס. וגם: תערוכות הבוגרים הישראליות שמעידות לאן מועדות פניה של האמנות בארץ
לונדון
אם מצאתם את עצמכם בלונדון תוכלו לראות ב-V&A תערוכה של חפציה של פרידה קאלו. ברויאל אקדמי תתקיים ה-Summer Show, והתערוכה המדוברת של מייקל ג׳קסון בפורטרייט גלרי מציגה את דמותו כפי שהיא ניבטת מעיניהם של אמנים ותיקים וצעירים. הנשיונל גלרי מתמקדים במונה בדגש אדריכלות, ואילו הטייט מודרן מציגים את השנה הדרמטית בחייו של פיקאסו - 1932. את בנקסי אפשר לפגוש בגלריה Lazinc, ואת בייקון ופרויד בציורי גוף בטייט בריטן. בחוצות תערוכת הפסלים של Frieze מקשטת את ריג׳נטס פארק והמיצב של כריסטו את אגם הסרפנטיין.
לטורים נוספים מאת דבי לוזיה ב-ynet:
ביונסה וג'יי זי קוראים תיגר על האמנות הקלאסית
פריז
בעיר האורות מוצגת תערוכת האימפרסיוניסטים בלונדון (תערוכה שהוצגה בעבר בטייט) בפטי פאלה (עד 14 באוקטובר). בלובר נפתחה אתמול (שבת) התערוכה ג׳פוניזם לרגל 160 שנות קשר דיפלומטי בין צרפת ליפן. האטרקציה המרכזית בה היא פסל מונומנטלי של Kohei Nawa בגובה 10.4 מטרים המצופה כולו זהב, ומוצב מתחת לפירמידה – וניתן לראותו גם מבחוץ.
כיצד השפיע מונה על ציירי האבסטרקט של ניו יורק? את התשובה לשאלה אפשר לראות בתערוכה המוצגת כעת במוזיאון האורנג׳רי (עד ה-20 באוגוסט). במוזיאון של לואי ויטון כדאי לבקר בזכות המבנה המרתק, אבל עתה מוצגת בו תערוכה הבוחנת את הקשר בין האדם ליקום (עד ה-27 באוגוסט). מוזיאון פיקאסו מציג תערוכה המוקדשת כולה לגרניקה - העבודה המפורסמת ביותר של האמן, שנוצרה לפני 80 שנה כמחאה נגד ההפצצה של העיר גרניקה, במהלך מלחמת האזרחים בספרד (עד ה-29 ביולי). והאמן ההודי סבוד גופטה מציג תערוכה רטרוספקטיבית ב-Monnaie de Paris (עד ה-26 באוגוסט).
ניו יורק
מעבר לאוקיינוס האטלנטי יאיוי קוסאמה, כוכבת העל של עולם האמנות, פותחת את הקיץ בניו יורק במסגרת תערוכת החוצות Rockaway! אותה מארגנת שלוחת המומה בלונג איילנד PS1. במיצב "גן הנרקיסים" הקהל מוזמן להלך בין 1,500 כדורי מתכת המפוזרים בתוך האנגר נטוש שהיה פעם מחסן של חברת הרכבות בפורט טילדן (עד ה-3 בספטמבר). בגוגנהיים ממתינים לכם 175 פסלים של ג׳אקומטי, ובמומה תיפתח ב-22 ביולי תערוכת פיסול של ברנקוזי.
ארוטיקה בנוסח קלימט, שילה ופיקאסו מוצגת במט בראוואר (עד ה-7 באוקטובר), זוהי שנת המאה למותם של קלימט ושילה ועוד תערוכה של עבודותיהם מוצגת ב-Neue Galerie (עד ה-3 בספטמבר). במוזיאון היהודי מוצג מבט קצת שונה על גוף האדם בתערוכה של סוטין (עד ה-16 בספטמבר). וחובבי הגנים ייהנו מהתערוכה האימפרסיוניסטית במט (עד ה-22 ביולי).
לנשארים בארץ
עונת תערוכות הבוגרים בארץ נפתחה, ואף שרוב הבוגרים לא בהכרח הופכים בין לילה לאמנים פעילים, התערוכות בכל זאת מסמנות תמונת מצב מסקרנת של האמנות העכשווית בארץ. תחת שרביטו של האמן יאיר ברק, תערוכת הבוגרים של מחלקת האמנות של סמינר הקיבוצים המוצגת כעת במרכז עמיעד בשוק הפשפשים ביפו, מציגה נבחרת מרשימה של 13 בוגרות. דגש המגמה הוא רב-תחומי וככזה עיקר העבודות נע בין וידאו למיצבים עם נגיעות טכנולוגיות.
שתי בוגרות בולטות במיוחד הן קטרין שרים ומיכל אורמן. שרים יצרה מיצב המשלב את מלאכת הרקמה עם טכנולוגיה Low tech בעבודה שפורמת את עצמה במהלך התערוכה. בכל פעם שמישהו ניצב אל מול עבודת הרקמה הגדולה, חיישן תנועה מזהה אותו ומפעיל את מערכת הפרימה. אורמן עסוקה בהשפעה של גוגל על התרבות. חיפוש צמדי מילים במנוע כמו "נערה בת 13", "פועל בניין" ו"בני נוער" הניב הקשרים לרצח של תאיר ראדה. התוצאות מן הסתם קשורות לאובססיה האישית של אורמן לנושא אבל העבודה מורכבת מכמה מסכים המציגים דימויים מרצדים בסגנון MTV. התערוכה תינעל ב-21 ביולי.
בירושלים ניתן לבקר בתערוכת 30 הבוגרות של מכללת אמונה שאצר אבי לובין (שנבחר לאצור גם את הביתן הישראלי בביאנלה בוונציה בשנה הבאה), ובחיפה יתקיים בסוף השבוע הקרוב "רציף הפירמידה", אירוע ענק שיזמה גליה בר-אור, המנהלת החדשה של הפירמידה - המרכז לאמנות עכשווית בחיפה. שלוש תערוכות קבוצתיות בשלושה מתחמים שונים יתקיימו במקביל – בפירמידה, במוזיאון הרכבת ובמגורות דגון.