סערת חוק הלאום: הסעיף השנוי במחלוקת אושר
הוועדה המשותפת התכנסה להצבעה על סעיף 7 החדש ("שימור המורשת") לקריאה שנייה ושלישית, לאחר שאתמול אישרה את שאר הסעיפים - 5 ו-6 - שעניינם עלייה יהודית וקשר עם התפוצות
הוועדה המשותפת לחוק הלאום בראשות ח"כ אמיר אוחנה (ליכוד) התכנסה הבוקר (יום ג') להצבעה על סעיף 7 השנוי במחלוקת, שנוסח מחדש לאחר שהושגו הבנות בין ראש הממשלה לשר החינוך ויו"ר הבית היהודי נפתלי בנט. על פי הנוסח המתוקן שעליו הצביעו חברי הוועדה, סעיף 7, נוסח באופן הבא: "המדינה רואה בפיתוח התיישבות יהודית ערך לאומי ותפעל על מנת לעודד ולקדם הקמה וביסוס שלה". נוסח זה מוסכם גם על הגורמים המשפטיים והן על מפלגות הבית היהודי והליכוד. הוועדה סיימה להצביע על כל ההסתייגויות שלא עברו. כעת יוגשו ריווזיות על הסעיף והצבעות מחודשות ולבסוף יצביעו סופית על הסעיף.
לקריאת נוסח החוק המלא - לחצו כאן
כמו כן, ביקשו החרדים לקיים התייעצות עם הרבנים בשל התנגדותם לכמה מהסעיפים בחוק הלאום. החוק היה אמור לעלות להצבעה כבר אתמול במליאה, אך בשל ההתנגדויות, והעובדה שרק היום יצביעו על ההסתייגויות בנוגע לסעיף 7 מעורר המחלוקת, ההצבעה נדחתה ועשויה להתקיים רק מחר. מליאת הכנסת מתכנסת השבוע בפעם האחרונה לפני היציאה לפגרת הקיץ, ולכן בקואליציה נחושים לסיים את ההצבעה הבוקר.
עו"ד רז נזרי, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, אמר אתמול כי "יש הרבה מדינות דמוקרטיות בעולם, אבל אין עוד מדינה שהיא גם דמוקרטית וגם יהודית. אנחנו ייחודיים במובן הזה. על המתח הזה נמצא כל הדיון הזה והתפקיד שלנו. ופה אני אשיב לח"כים מהרשימה המשותפת: כשאתם באתם ואמרתם 'התיישבות יהודית משמע אין ערבים' - באנו ואמרנו לחלוטין לא".
נזרי הוסיף: "יש הבחנה בין זכויות הקולקטיב לזכויות הפרט; זכויות לאומיות יש במדינה הזו ליהודים. אני מאמין בזה גם כמשפטן וגם אזרח, וכמו שכתוב בסעיף 1ג - היא ייחודית לעם היהודי. אני לא יכול להתווכח עם זה שזה יוצר אפליה. אני אומר את זה בלי להתנצל. לעומת זאת, בפן של זכויות פרט אין ואסור שיהיה הבדל".
בתגובה, תקף אותו ח"כ בצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי): "הפרשנות המשפטית שלך לא שווה. מה שאתה אומר זה כלום". זמן קצר לאחר מכן ולבקשת חברי הכנסת, התנצל האחרון בפני נזרי.
במקביל לדיון הסוער בוועדה המיוחדת בכנסת, התראיין אתמול באולפן ynet מוביל החוק, השר יריב לוין, והתייחס למשוכה הבאה הצפויה לו בהמשך, בבג"ץ. "עד היום לא היתה התערבות בחוקי יסוד. אין דבר כזה שבית משפט שם את עצמו גם מעל מה שהוא קורא החוקה, ומחליט שהוא גם קובע מהם ערכי היסוד ומהם חוקי היסוד", אמר לוין.