שתף קטע נבחר

 

פרשת המסרונים: השופטת הודחה ולא תשוב לכס השיפוט

בית הדין המשמעתי החליט פה אחד על הטלת העונש החמור על השופטת רונית פוזננסקי-כץ שהורשעה בעבירה של התנהגות שאינה הולמת בשל תחלופת המסרונים בינה לבין נציג רשות ניירות ערך. "נוכח חומרת מעשיה ומחדליה, נכון וראוי להשתמש באמצעי החמור ביותר", קבעו השופטים

 

 (צילום: אתר בתי המשפט) (צילום: אתר בתי המשפט)
(צילום: אתר בתי המשפט)

בית הדין המשמעתי לשופטים החליט היום (ד') להדיח את השופטת רונית פוזננסקי-כץ, שהורשעה בעבירה של התנהגות שאינה הולמת בפרשת המסרונים בתיק 4000. מדובר במסרונים מפברואר האחרון בינה לבין נציג הרשות לניירות ערך, עו"ד ערן שחם-שביט, שבהם כתב לה ש"תיראה מופתעת" בזמן שהתביעה תבקש לשחרר את החשודים אור אלוביץ ועמיקם שורר למעצר בית.

 

לקריאת ההחלטה - לחצו כאן

 

ההחלטה התקבלה פה אחד והמשמעות היא שהשופטת לא תשוב לכס השיפוט. הרכב השופטים, נשיא העליון לשעבר אשר גרוניס והשופטים ניל הנדל ואסתר הלמן קבעו: "בית הדין הגיע למסקנה כי נוכח חומרת מעשיה ומחדליה של השופטת, נכון וראוי להשתמש באמצעי החמור ביותר שעומד לרשות בית הדין הוא האמצעי של העברה מן הכהונה, היינו סיום התפקיד". פוזננסקי-כץ תסיים את כהונתה ב-31 ביולי 2018.

 

בית הדין נימק את החלטתו: "רואים אנו חשיבות בהצבת רף גבוה להתנהגות הולמת של שופטים. המסר שאמור לצאת מבית הדין המשמעתי לכל שופטי ישראל הוא שהפרה של דיני המשמעת תיתקל בתגובה חריפה, אפשר אפילו חריפה במיוחד. זאת נוכח התפקיד המרכזי והחשוב שממלאים השופטות והשופטים בדמוקרטיה הישראלית ועל מנת לשמר את אמון הציבור ברשות השופטת, ואף להגבירו. משהחברה הטילה עלינו השופטים להכריע בגורלם של אחרים לשבט או לחסד, נגזר עלינו להחמיר עם עצמנו ועם אלה שהם בשר מבשרנו".


פוזננסקי-כץ הורשעה במסגרת הסדר בעבירת משמעת של התנהגות באופן שאינו הולם את מעמדו של שופט בישראל, עבירת משמעת לפי סעיף 18 (א) (2) לחוק בתי המשפט ובהפרה של כללי האתיקה לשופטים לחוק בתי המשפט יחד עם כללים לכללי האתיקה לשופטים. היא הודתה שהיא ונציג התביעה ניהלו התכתבויות שונות לגבי ההליך, שלא ראוי היה לקיימן בין נציג התביעה לבין השופטת שדנה בהליך.

 

חילופי המסרונים בין השופטת לנציג רשות ניירות ערך היו על רקע הארכות המעצר של החשודים בפרשת בזק (תיק 4000). עו"ד שחם-שביט כתב לשופטת: "לפחות הבשורות הנחמדות שאור ועמיקם ישוחרר מחר בתנאים". בהודעה נוספת הוא כתב, "תיראי מופתעת". השופטת פוזננסקי-כץ השיבה: "אני מתחילה לעבוד על הבעה הולמת של הפתעה מוחלטת".

 

עו"ד שחם-שביט הוסיף בהתייחסו לסטלה הנדלר ולאיריס אלוביץ': "סטלה ואיריס נבקש מחר ימים ספורים. יבקשו שלושה. את בהחלט, אבל בהחלט יכולה לתת יומיים...". השופטת השיבה: "אתה ממשיך לגלות לי הכל ואני אאלץ להיראות ממש ממש מופתעת". בהמשך היא כתבה: "אולי המתווה שחשבנו עליו אינו כה רחוק מהמציאות".

 

הקובלנה נגד השופטת התקבלה בעקבות המלצה של נציב התלונות על השופטים, השופט בדימוס אליעזר ריבלין. בהחלטתו, שהייתה מלווה בביטויים חריפים, קבע כי במעשיה הפרה פוזננסקי-כץ את התנאי המוקדם ליכולתו של שופט לשמש בכהונתו - אמון הציבור וגם את כללי האתיקה לשופטים. "קרבת היתר בינה לבין נציג התביעה הניבה ביזוי. המסרונים שהוחלפו בין השניים מוטב היה להם שלא באו לעולם משבאו, ולא באים היו לעולם אלמלא התירה לו לפנות ישירות אליה. הקשר הישיר שנוצר בין השניים לא היה צריך להתקיים".

 

המורשע השני בדין משמעתי בפרשה, עו"ד שחם-שביט, חתם על הסדר טיעון, שבו נקבע כי הוא ישוב מיידית לעבודה משפטית ברשות ניירות ערך וישמש במשך 9 חודשים כעורך דין במחלקת החקירות של הרשות. בתום התקופה יוכל עו"ד שחם שביט לשוב לתפקידו הקודם כיועץ המשפטי של מחלקת החקירות ברשות ולייצג את הרשות בערכאות משפטיות.

 

עוד הוסכם כי הוא יקבל נזיפה חמורה ויורד בדרגה אחת למשך שנה אחת. כמו כן, תישקל הקלה נוספת אם יבקש זאת לאחר גזר דינה המשמעתי של השופטת פוזננסקי-כץ, שניתן כאמור היום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אתר בתי המשפט
השופטת פוזננסקי-כץ
צילום: אתר בתי המשפט
מומלצים